Ряпата е зеленчук, който вирее добре в нашите географски ширини, както зелето и репичките. Тази нискокалорична култура притежава набор от полезни свойства и това я прави широко прилагана в хранителната индустрия. Много често в заведенията за здравословно хранене, може да срещнете салата с настъргана ряпа. За първи път този зеленчук се появява в Афганистан и Южна Европа, а от там и по целия свят. Foodpanda разказва за полезните свойства на ряпата.
Ряпата съдържа набор от микроклетки, органични киселини, въглехидрати,
флавоноиди, протеини и стероли.
Семената на ряпа са наситени с есенциални и мазни масла, линоленова и линолова
киселина.
Ряпата е богата на витамин С, който е отговорен за целостта на стените на
кръвоносните съдове и подобряване на проце на храносмилане.
Кореноплодните култури притежават противовъзпалителни, антисептични и
диуретични свойства, които позволяват да се премахнат инфекциите и да се укрепи
защитната бариера на организма.
Сокът от ряпа се прилага като успокоително средство, способно да нормализира
процесите на централната нервна система.
Варената ряпа, е полезна за поставяне на компрес върху болни места на тялото.
Растителността позволява да се нормализират сърдечно-съдовите функции, да се
успокои сърцето, а също и да се укрепи имунната система на човека.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Пазарен Либерализатор
23:37 22.10.2017
2 Този коментар е премахнат от модератор.