14 Октомври, 2017 18:05 2 130 4

Жените са щастливи, когато се раздават, а мъжете...

  • жени-
  • мъже-
  • щастие-
  • доволни-
  • раздават-
  • щедрост-
  • егоизъм-
  • мозък-
  • поведение

Женският мозък реагира по-силно на просоциално поведение, отколкото мъжкия

Поведенчески експеримент разкри кой е по-щедрият пол. Според проучване на екип изследователи от университета в Цюрих, жените са склонни да споделят парична сума, в сравнение с мъжете. Освен това са и по-щедри.

При жените просоциалното поведение или алтруизмът предизвиква по-силен сигнал от т.н. система на възнаграждение (или чувството на удоволствие), а при мъжките системите за възнаграждение реагират по-силно на егоистичното поведение.

За да добият по-задълбочена представа за това поведение, невроучените от университета в Цюрих разглеждат активността на мозъка при вземане на подобни решения. Това е първото изследване, което показва, че мозъкът на мъжете и жените реагира по различен начин на просоциално и егоистично поведение, съобщава Neuro Science News.

Егоистичното поведение активира системата за възнаграждение по-силно при мъжете.

"Системата за възнаграждение" е набор от структури на нервната система, способни да контролират поведението, причинявайки положителна или отрицателна реакция на определени действия. Важна роля в тази система играят невротрансмитерът допамин, свързан с чувство за удоволствие.

Екипът невроучени провежда два експеримента. В първия се включват 56 жени и мъже. За да научат как се свързва допаминът с пропосоциалното поведение, участниците са разделени на две групи. Първата група преди началото на играта взема невролептикан амисулуприд, блокиращ допаминовите рецептори, втората група получава плацебо. След това всички участници са поставени пред избора — да вземат много пари за себе си или да ги споделят с друг. Оказа се, че 51% от жените и по-малко от 40% от мъжете, приемащи плацебо, предпочитат да ги споделят. Но представителите на по-слабия пол, които приемат препарата, са сравними по егоизъм с по-силния пол — само 45% и 44%, съответно, са готови да споделят парите.
Във втория експеримент изследователите извършат функционална магнитно резонансна визуализация (Functional magnetic resonance imaging — fMRI) на мозъка на участниците в момента, когато решават дали да споделят парите. В него участват 40 мъже и жени.

Стриатумът, който се намира в средата на мозъка, е отговорен за оценката на наградата и е активен, когато се взема решение. Резултатите показват, че стриатумът по-силно се активира в женския мозък по време на просоциалните решения, отколкото по време на егоистичните решения. От друга страна, егоистичните решения водят до по-силно активиране на системата за възнаграждение в мъжкия мозък.

И двата експеримента потвърдиха, че именно системата за възнаграждение в мозъка принуждава жените да показват по-социално поведение, а мъжете да са по-егоистични.

Все още не е ясно дали тези различия са се появили в хода на еволюцията или се дължат на различия във възпитанието на момчетата и момичетата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ооооооо

    8 0 Отговор
    те са и по-дашни от мъжете..
  • 2 Ьььььь

    9 0 Отговор
    Не съм съгласен-защото като чета постовете на "юрист" съм потресен от съществото наречено жена...
  • 3 БОБИ КОЧА

    4 0 Отговор
    Това се отнася за парите на семейството, за техните е малко по -иначе
  • 4 Бат Мишо

    3 0 Отговор
    язе съм щастлив ,като ми е корема пълен и топузите празни....кат има и ракия с салата зако ми е друго.....
    даже жената спирам да бия ....
    ко да харчи карачката , кат нема пари дома