Last news in Fakti

15 Октомври, 2017 16:44 1 349 1

Упорството се учи от родителите

  • бебета-
  • малки деца-
  • родители-
  • учат-
  • упорство-
  • упоритост-
  • не се отказват-
  • не се предават

Докато наблюдават родителите си, малките деца научават почти всичко

От къде идва това толкова дразнещо и същевременно достойно за възхищение упорство у малките деца? Ами от родителите разбира се!

Проучване установи, че бебетата, на възраст над 13 месеца, се учат да бъдат упорити, докато наблюдават как техните родители се справят с трудностите, пише сайтът Huffington Post.

Изследователски екип от Масачузетския технологичен институт, провели изследване, целящо да открие дали бебетата могат да бъдат научени на постоянство, ако гледат как майките и бащите им се справят успешно с трудни задачи и ситуации.

ПО време на тестовете, в които участвали малчугани на възраст между 13 и 18 месеца, бебетата били разделени в три групи. В първата група децата наблюдавали как възрастни успяват да преодолеят поставената им задача с доста усилия и труд, във втората — възрастни, които с лекота се справят, а в третата група децата наблюдавали възрастни, които не правели нищо.

Поставените задачи, с които родителите трябвало да се справят били или да отворят кутия, или да извадят ключодържател от карабинер.

В първата група възрастните се престрували, че се затрудняват, опитвайки пак и пак в продължение на около 30 секунди, като през цялото време гледали към бебетата и казвали неща като: "Хм, чудя се как ли да извадя играчката си от кутията". Във втората група възрастните постигали целта си лесно и безпроблемно за около 10 секунди, след което повтаряли действията си още няколко пъти в следващите 20 секунди.

В следващия етап от теста, на всички бебета били раздадени музикални кутии с голям нефункциониращ бутон и друг, който работи, но е скрит. След като един от родителите пускал песента от кутията, излизал от стаята. Въпреки че нито едно от децата не открило скрития бутон, онези, които гледали по-упоритите възрастни, натискали многократно фалшивия бутон и се отказали от играчката значително по-късно, от децата от другите две групи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.