20 Октомври, 2017 20:00 4 860 5

Ето как хората продължават да еволюират и днес

  • еволюция-
  • наука-
  • биология-
  • антропология-
  • хора-
  • човек-
  • човечество-
  • проучване-
  • животни-
  • животински свят
Ето как хората продължават да еволюират и днес - 1

Всички сме чували за еволюцията, въпреки, че е нещо, което отнема векове, за да се забележи. Учените продължават да я изучават и до днес.

Проучвания показват, че ние продължаваме да еволюираме и в наши дни. Ето как:

1. Възрастните могат да пият мляко.
Генът, който помага на хората да преработят млякото, се е развил с хода на еволюцията. В началото хората са можели да пият мляко само като бебета. Но след като кравите, овцете и козите са станали домашни животни, този ген се е развил.
Знаете ли, че само 1/3 от хората могат да преработят мляко? Любопитното е, че предците на повечето от тези хора са живели в Европа, Средния Изток и Южна Азия.
2. Не всеки има мъдреци.
Нашите челюсти са по-малки от тези на предците ни. Зъбите ни също са по-малки, а някои хора просто нямат мъдреци.
Нашата диета днес се състои предимно от мека храна, за която нямаме нужда от мъдреци, защото няма толкова работа за зъбите ни. Днешните зъболекари предимно вадят тези зъби.
3. Някои от нас имат сини очи.
В началото всички са имали кафяви очи. Но преди 6000 до 10000 години сме започнали да мутираме, което е довело някои от нас да имат сини очи.
Въпреки че генът на сините очи е рецесивен, той успява да оцелее. Проучвания показват, че мъжете със сини очи намират жените със сини очи за по-привлекателни. Ето затова този ген оцелява.
4. Средният ръст се покачва.
Средният ръст на човечеството се е променил с годините. Някога сме били по-високи, а някога – по-ниски, но средно статистиката сочи, че сме по-високи. През последните 100 години мъжете са станали с 8-9 сантиметра по-високи.
Най-голямата причина защо ръстът ни се увеличава е диетата и здравето.
5. Имаме по-малко окосмяване.
Окосмяването на модерния човек е сравнително по-малко от това на предците ни. Единствените места, на които окосмяването ни не се е променило, са главата и подмишниците.
Няма как да кажем, че един ден няма да имаме никакво окосмяване, защото косата помага за регулирането на телесната температура. Миглите защитават очите ни, а космите в носа помагат за пречистването на въздуха, който дишаме. Веждите държат потта далече от очите ни. Космите са много важни за съществуването ни, така че няма как да останем напълно „голи“ в бъдеще.
6. Можем да дишаме на по-големи височини.
Тибетците живеят в едно от най-трудните места за живеене на планетата: Хималаите. Въпреки това те могат да дишат въздуха, в който няма много кислород. Това е възможно благодарение на еволюцията. Проучванията показват, че хората от Тибет имат по-ниски нива на хемоглобин. Хората, които не са достатъчно добре подготвени, имат по-високо ниво на хемоглобин в кръвта, което затруднява дишането им на такава височина. Хората, които живеят на високо, имат специален ген, който им помага да дишат.
7. Сега изпитваме болки в кръста
Модерните хора ходят на два крака, за разлика от предците ни, които са ходили на 4. Нашият гръбнак се е приспособил към ходенето на два крака.
Проучванията показват, че такива проблеми с гърба се появяват при хора, чиито прешлени са близки до тези на шимпанзетата. Хората и шимпанзетата имат доста общо помежду си, включително и прешлените. При някои хора прешлените не са достатъчно еволюирали, за да стоят изправени дълго време.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен язовец

    3 12 Отговор
    Да, хората еволюират, а рубларастите де-еволюират. Още малко и обемът на мозъците им ще стане като на шимпанзетата.

    Коментиран от #5

  • 2 Лост

    5 0 Отговор
    " При някои хора прешлените не са достатъчно еволюирали, за да стоят изправени дълго време". Кви глупости дрънкаш, ако знаеш! Еволюцията персонална ли е? Или всъщност имаш право, някои са еволюирали, някои са още шимпанзета!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ICXSREXREGNANTIVM

    3 0 Отговор
    Тука еволюцията на човека е сведена само до биологично ниво. А къде е интелекта ?
  • 5 ваййй

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен язовец":

    Има нещо вярно в еволюцията, но за съжаление много индивиди не са дорасли до нивото "човек", а са останали на нивото макак и шимпанзе. Например, ония павиани, които замерят влаковете с камъни...както и ония примати, които си правят комисии, дали имало намеса на влияние на чужди държави върху нашата страна и съответно за няколко месеца прибират тлъсти комисионни. Шимпанзета много... Както и онези, които спират с джипове и бият невинни шофьоори щото не им харесвало как шофират. Други лемури, пък изнасилват, нападат, крадат хора и банкомати и какво ли не? Много маймуни има още по света, не само тук. Едните искат световен халифат, другите искат какви ли не неща, но са много. За съжаление човечеството има два произхода и еволюционни направления - единият е произход от маймуната, чиито проявления и днес са на мода навред почти, а вторият е произлязъл от човека и също за радост има доста представители. Да се навядавем, че маймунското ще изчезне в света след близко време, но едва ли? Дано! Забравих, маймунското лесно се не лекува, с поощрение от законодатели и Темида. А тук поне, маймунското често е на пиедестал отгоре и надолу, по веригата.