Last news in Fakti

21 Октомври, 2017 12:54 943 2

Можем да се заразим с лошо настроение, но не и с депресия

  • настроение-
  • заразно-
  • добро настроение-
  • лошо настроение-
  • прихванем-
  • проучване-
  • депресия

Учени са стигнали до извода, че както доброто, така и лошото настроение могат да се прихванат от обкръжението

Чували сме, че настроението ни може да окаже влияние върху околните, с които общуваме пряко. Сега това се потвърждава и от науката, която добавя и още един аспект към заразността на емоциите ни, пише изданието Science Daily.

Едно скорошно проучване показва, че както доброто, така и лошото настроение могат да бъдат "прихванати" от приятели, но това не важи за депресията. Изследователският екип от Университета в Уоруик, Англия проучвал дали настроенията на приятелите ни могат да засегнат и нас.

Екипът анализирал данните от мащабно американско проучване, озаглавено The National Longitudinal Study of Adolescent to Adult Health, проведено в периода 1994 — 2008 г. Те се фокусирали върху една част от него (Spreading of components of mood in adolescent social networks), проследяваща настроенията на подрастващите в училищата в САЩ и как тези настроения влияят върху кръга от приятели на тийнейджърите

Експертите, приложили математически модел, чрез който анализирали данните от проучването.

Откритията на екипа показали нещо доста интересно. Според тях лошото настроение, както и различни симптоми на депресията, като например безпомощност и загуба на интерес, могат да бъдат прихванати, когато младежите по-често общуват със свои връстници, обзети от негативни емоции. И макар подобни контакти да са предпоставка за проблеми и емоционална нестабилност, у "заразилите се", учените открили, че тези негативни емоции и лошо настроение нямат достатъчно силен ефект, за да причинят депресия.

Аналогично, експертите установили, че същият модел може да бъде открит и при онези младежи, които са обградени с повече позитивни приятели и по-често се намират сред хора в добро настроение. Колкото повече е доброто настроение около нас, толкова по-щастливи започваме да се чувстваме.

"Ние изследвахме дали съществуват доказателства, че отделните компоненти на настроението (като апетит, умора и сън) се разпространяват сред американските тийнейджъри посредством приятелското им обкръжение и дали с течение на времето може да се открие промяна в тяхното настроение, под влиянието на околните", обяснява ръководителят на проучването Роб Ейър, специалист по статистика в областта на общественото здраве.

"Доказателствата сочат, че настроението може да се разпространи от човек на човек чрез процес, известен като социална зараза", допълва той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Слаба държава

    1 0 Отговор
    Депресиите и нервите идват от инфекции така пише в Англииски сайтове.
    А нашите доктори казват обратното-е кой е по умен а?
    Нашите доктори са умници!
    Не се ли чудите защо всички последно време са изнервени и ядосани и има масова саморазправа и неработоспособни хора?