Last news in Fakti

26 Октомври, 2017 11:05 2 764 8

Готови ли сте за Хелоуин?

  • хелоуин-
  • рецепти

Бисквити „Пръстите на вещицата“ и още 3 страховити рецепти за Хелоуин

Готови ли сте за Хелоуин? - 1
Снимка: Shutterstock

С наближаването на Хелоуин все повече от нас са изкушени да прибавят още един празник в календара, пък бил той и привнесен от англоговорящите страни. Хелоуин свързваме с тиквените фенери, костюмите, лакомствата и, разбира се, страховитите истории за духове и вещици.

Но какво не знаем за празника? Началото си води от келтския езически ритуал Сауин (Samhain) и е ден преди честването на католическия ден на Вси светии. По традиция децата носят страшни костюми, тиквени фенери и обикалят съседите си, като искат бонбони и сладки с предупреждението, че ако не получат такива ще им „изиграят номер“.

Древните келти посрещали своята Нова година - Сауин в края на октомври. Те живеели с вярването, че в нощта срещу нея починалите през изминалата година навестяват земята в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят, келтите гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията.

Travel Channel предприема едно осветено от тиквени фенери пътешествие из цяла Америка във „Водещите 20 атракции за Хелоуин“ (30 октомври в 21:00) – едно специално едночасово предаване, което ви отвежда от единия бряг на континента до другия и от един призрак до друг чрез най-страховитите и най-ужасяващите вампирски атракции, които страната може да предложи.

На самия Хелоуин ще намерите спасение от онези деца, които чукат на вратата и искат сладки, с „Хелоуин мания“(31 октомври, от 22:00) – едно призрачно пътуване с влакче на ужасите през най-щурите, най-прекрасни и откровено странни традиции в навечерието на Хелоуин в Америка – от фестивал на терора в бивш затвор до резбовани тикви на стойност 1000 щатски долара.

А Food Network се подготвя за Хелоуин по възможно най-вкусния начин: с "Хелоуин войни", които може да гледате всеки делничен ден от 20:00 часа. Този, който оцелее ще грабне голямата награда от 50 000 долара! Ето и няколко "страховити" рецепти от тях:

Бисквити „Пръстите на вещицата“

Готови ли сте за Хелоуин?

Продукти:

Олио

2 чаши брашно

½ ч.л. сода за хляб

¼ ч.л. сол

1 пакетче масло, оставено на стайна температура

1 голямо яйце, оставено на стайна температура

1 чаша захар

1 ванилия

28 големи големи парчета нарязани бадеми

½ чаша конфитюр от малини

Начин на приготвяне:
Затоплете фурната до 180 градуса. Поставете хартия за печене в тавата и я напръскайте с олио. Оставете я настрана. В купа със среден размер разбъркайте брашното, содата и солта докато се смесят добре. Оставете настрана.

Разбийте в друга купа с мискер маслото и захарта докато се получи пухкава смес- около 2-3 минути. Добавете яйцето и ванилията. Отново разбийте с миксера.

Време е за сухата смес – брашното, содата и солта, да бъде прибавена към маслото, захарта и яйцето. Внимателно сипете само половината брашняна смес, разбъркайте с миксера и едва тогава прибавете останалата част. Бъркайте, докато се получи тестото.

Като използвате лъжица за сладолед, загребете от тестото една лъжица. Размесете го между пръстите си и оформете пръст (цилиндър) с дължина около 12 см и дебелина 1 см. Всеки път вземайте еднакво количество тесто, за да са еднакви бисквитите.

Поставете така оформеното тесто в тавичката. Натиснете леко, за да придобие форма на пръст. От единия край сплескайте повече, за да направите място за „нокътя“ и там сложете един нарязан бадем.

С нож направете прорези на 2-3 места, така че да изглеждат като истински пръсти. Знаете, че всеки човек има линии на пръстите си при кокалчетата. Оформете „кокалчетата“ на пръста с леко притискане на тестото. Подредете всички „пръсти“ в тавичката и печете, докато придобият златист цвят – 16-18 минути. Извадете ги да изстинат.

В малка тенджерка затоплете конфитюра - около 2 минути. Потопете всеки пръст в конфитюра от „отрязаната “страна. Подредете ги в чиния.

Сандвичи–очи

Продукти:

20 филийки бял хляб

2 купички шунка /230 гр./, нарязана

1/3 купичка майонеза

1 с.л. мед

1 с.л. дижонска горчица

1 с.л. релиш /салца/

½ с.л. сос Уорчестър

½ с.л. лют сос, например Tabasco

Сол

10 зелени маслини, пълнени с морковчета и нарязани на две

Кетчуп

Начин на приготвяне:

Изрежете от всяка филийка хляб кръг с диаметър 6 см. Поставете шунката, майонезата, меда, горчицата, релиша, соса Уорчестър и Tabasco соса в купата на кухненски комбайн и пуснете няколко пъти кътера, докато се нареже на ситно, но да не е напълно хомогенна смес.

Оформете топка от всяка лъжица от сместа. Поставете я върху филийка хляб. Върху всяка топка поставете по две маслинки като очи. С кетчуп изрисувайте „кървавите вени“ на очите.

Сервирайте и внимавайте да не изплашите малките деца.

Готови ли сте за Хелоуин?

Къп кейк Червено кадифе „Мозък“

Продукти:

За къп кейковете:

2 ½ брашно

1 ½ чаши захар

1 ч.л. сода за хляб

2 с.л. какао

¾ ч.л. сол

2 яйца

1 чаша мляко с 1 с.л. лимонов сок

1 ванилия

1 ½ чаши олио

1 ч.л. ябълков оцет

2 ч.л. червена хранителна боя

За глазурата:

1 пакетче масло

4 чаши пудра захар

½ ч.л. сол

1/3 чаша мляко

сметана

1 ванилия

Червена и черна хранителна боя

Начин на приготвяне:

Затоплете фурната до 180 градуса.

Подредете формичките за къп кейковете и сложете хартиените чашки в тях.

Сложете яйцата, олиото млякото, оцета, ванилията и боята в купа и разбийте добре с миксера. В друга купа смесете добре брашното, захарта, солта, какаото и содата. Внимателно добавяйте брашняната смес към течната като бъркате с миксера. Изсипете сместа във формичките като ги пълните ¾ от капацитета им. Печете ги около 20 минути. Когато са готови, оставете ги да изстинат 10 минути в тавата преди да ги извадите.

За да приготвите глазурата: Сложете маслото и захарта в купа и разбийте с миксер. Добавете млякото. Когато сместа стане хомогенна, добавете няколко капки черна боя, след това няколко капки червена боя и щипка сол. Миксирайте добре.

Вземете шприц и напълнете пликчето с току-що приготвената смес.

Всяко от кексчетата украсете като с шприца оформяте вълнообразни линии, наподобяващи мозък, така, както е показано на снимката.

Готови ли сте за Хелоуин?

Кокосови кокали

Продукти:

Олио за намазване

¼ чаша кокосови стърготини

1 с.л захар

1 ч.л. лимонова кора настъргана

1 с.л. сок от лимон

1/8 ч.л. индийско орехче

Щипка сол

½ чаша конфитюр от малини без семки

400 гр. тесто за пица

1 разбито яйце

Начин на приготвяне:

Затоплете фурната до 200 градуса. В малка купа смесете кокосовите стърготини, захарта, лимоновата кора, индийското орехче и солта.

В друга малка купа разбъркайте конфитюра и лимоновия сок. Сложете купата в хладилника и изстудявайте, докато стане време да сервирате.

Разточете тестото като оформите правоъгълник с размери 25 на 30 см С нож за пица/ или обикновен, ако нямате за пица/ нарежете тестото на 12 ивици с дебелина 2.5 см.

Завържете всеки от двата края на ивиците на възел и ги подредете върху предварително намазаната с олио хартия за печене. Намажете всяко парче с яйце и го поръсете с кокосовата смес.

Печете, докато се получи златиста коричка - 13-16 минути.

Когато са готови „кокалите“, подредете ги в чиния и сервирайте с „кървавия“ малинов топинг.

Готови ли сте за Хелоуин?

Ако ви е нужно вдъхновение за нови рецепти или искате да се потопите в атмосферата на празника телевизионните канали Travel Channel и Food Network са се погрижили да ви е вкусно, страховито и забавно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Темида

    8 1 Отговор
    Хубаво е да се подкрепят изконните Православни празници. Нали Българите се гордеем с религията си и с "нацията" си. И двете са почти несъществуващи.
  • 2 Вещицата

    9 1 Отговор
    Каква американска глупост!
    Дори англичаните не приемат тази американска измислица.
    Ние, православните почитаме паметта на мъртвите ни роднини, а не на вампирите. Впрочем и във Франция е като при нас.
    Сега подражаваме на глупави измишльотини.
  • 3 пропаганда

    10 1 Отговор
    И какво общо имамение с келтите и католиците !?!?
    Забележете големината на статията 2-3 по-голяма от средностатистическа статия в този сайт пусната от "сексоложката " на факти !?
    Пропагандирането на чужди ценности до нищо добро не води !
    Използва се чисто детското желание за игри,маскарад и сладки подаръци за да се наложи един "празник" нямащ нищо общо с нашите и бит и култура!
  • 4 Справедлив

    8 0 Отговор
    Това е сатанински празник-превърнат в евтино и безумно шоу...с една цел---оскотяване на хората....
  • 5 Експерт

    10 0 Отговор
    Това е пропаганда, която е платена.
    Търговска измислица, която няма никакво религиозно покритие в родната България!
    В Библията пише...
    "Иисус Христос изгони търговците от храма Божии!"
  • 6 Пенчо

    5 1 Отговор
    Не е истина просто. Всячески се стремим да забравим кои сме,какви сме и да подръжаваме на хората отвъд голямата вода.Няма такъв Български празник,защо трябва да се натрапва на всички ни нещо което не е наше?Защо искаме да сме чуждопоклонници? А най ме е яд за всички деца които даже не знаят за какво става дума . Прост народ!
  • 7 Гост

    5 1 Отговор
    Мила Вени, по-добре си пиши за секса, а не за Хелоуйн!!! Това е католически празник, много жалко, ако не знаеш!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.