Last news in Fakti

27 Октомври, 2017 05:45 3 896 4

4 храни, които ще ви предпазят от настинки

  • храни-
  • настинка-
  • болести-
  • здраве-
  • грип-
  • болестотворни микроби-
  • спанак-
  • бадеми-
  • пълнозърнести продукти-
  • яйца

Когато се разболеем, сме склонни да обвиняваме студеното време за състоянието си

4 храни, които ще ви предпазят от настинки - 1
Снимка: shutterstock

В разгара на есента, когато температурите рязко се понижават, а небето често е сиво и мрачно, когато студените ветрове пронизват телата ни и над главите ни се сипят ледени капки дъжд, настинките и грипните състояния са наш верен спътник.

Студеното време създава благоприятни условия за болестотворните микроби да се "развихрят" и да ни повалят, защото имунната ни система отслабва.

Мъдро решение е да повишите защитните си сили и да подсилите организма си, като включите определени храни в менюто си. По този начин ще помогнете на организма си по-лесно да се справи със симптомите на грип и настинка като възпалено гърло, хрема, кашлица, температура, мускулни болки, главоболие.

Освен добре познатите ни чесън, джинджифил и лимони, сред храните, които ще ви помогнат да преборите болестотворните бактерии и вируси са бадемите, яйцата, пълнозърнестите продукти и спанакът, пише в. Express.

Бадеми
Те са отличен източник на фибри, растителни протеини, ниацин (витамин B3), фолиева киселина, желязо, рибофлавин (витамин В2), магнезий — вещества, допринасящи за чувството за ситост и за понижаване на умората, която омаломощава организма и го прави по-податлив на болести. Бадемовите ядки, освен това помагат за регулиране на нивата на кръвната захар, чийто спад по това време на годината се свързва с т.нар. "зимна тъга".

4 храни, които ще ви предпазят от настинки

Яйца
Яйцата съдържат вещества, които допринасят за правилното функциониране на организма в сезона на настинките, грипа и сезонната депресия — фолиева киселина, витамин D, триптофан.

4 храни, които ще ви предпазят от настинки

Пълнозърнести продукти
Присъствието на пълнозърнести продукти в менюто също помага за стабилизирането на нивата на кръвната захар, чийто спад се отразява неблагоприятно върху организма и настроението.

4 храни, които ще ви предпазят от настинки

Спанак
Спанакът е отлично средство за добър сън, който е от изключително значение за правилното функциониране на имунната система. Зеленчукът е богат на желязо, фолиева киселина и витамин С и благодарение на тях също е мощен съюзник срещу умората.

4 храни, които ще ви предпазят от настинки


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За младо и старо

    22 1 Отговор
    Най - вече ЧЕСЪН !
  • 2 Пазарен Либерализатор

    7 3 Отговор
    Сланина с чесън и цръно вино.
  • 3 бай той

    9 1 Отговор
    От както започнах да ьм редовно чесън нямам грип и случайни запознанства, т.е. предпазва и от венерически болести...
  • 4 люта чушка

    1 0 Отговор
    Забравихте за лютите чушки ..мощен имуно стимулатор ...една по лютива чушка е в състояние да ви изпоти и в най студеното време ..не случайно по време на война войниците в окопите са смъркали смлян лютив пипер за да избегнат настинката Доколкото съм слушал Чесъна е ест. Антибиотик а лютата чушка имуностимулатор