Last news in Fakti

4 Ноември, 2017 12:06 8 528 3

Китай създаде нов ориз, който може да сложи край на глада

  • китай-
  • нов вид-
  • солена вода-
  • жълто море-
  • изхранва-
  • ориз

Новият вид расте в солена вода и дава изобилна реколта

Китай създаде нов ориз, който може да сложи край на глада - 1
Снимка: shutterstock

Учени от Китай са успели да увеличат добива на уникален вид ориз, който в бъдеще би могъл да изхранва повече от 200 милиона души годишно.

Откритието е на учени от Центъра за изследване и развитие на ориза в град Кингдао, провинция Шандонг, където между 6.5 и 9.3 тона храна са отглеждани в солена вода.

Резултатите, които учените получили се оказали много по-добри от първоначалните им очаквания, според които новият вид трябвало да даде реколта от около 4,5 тона на хектар.

Оризът, наречен "Юан Ми", се отглежда в морска вода от "Жълто море" в Североизточен Китай. Тази вода била разредена и изсипана в оризище на плажа.

Китай разполага с около един милион квадратни километра неизползвана земя, заради високите нива на соленост и алкалност на почвата.

Резултатите от работата на изследователите е невероятен пробив, който означава, че страната ще може потенциално да използва тези неплодородни земи, за да произвежда по около 50 милиона тона ориз годишно, с които могат да се нахранят 200 милион души.

Изключителният соленоводен вид ориз е дело на Юан Лонгинг, земеделски учен, който си е спечелил прякора "бащата на китайския хибриден ориз".

Според него, ако една десета от земята, с подобен тип почва, бъде засадена с този вид ориз, то Китай ще може да увеличи производството на ориз с 20%.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 юрист

    6 2 Отговор
    Китайско гмо!
  • 2 стоян

    6 2 Отговор
    Това означава още повече новородени азиатци
  • 3 Зиги

    16 1 Отговор
    Китайците за разлика от нашите управници мислят за народа си. Правят всичко възможно да няма гладни и бездомни. А аз наскоро видях мой съученик, млад човек, да бърка в кофите за боклук, за да се изхранва. Той получи прически проблеми, но вместо да е в дом и да се грижат за него, е на произвола на съдбата. Така са и инвалидите. Мразя ги тези наши управници, заради точно това тяхно безхаберие спрямо хората в неравностойно положение. Затвориха всички такива домове в България. Лудите се разхождат на свобода, а инвалидите едва живеят в абсолютна мизерия. Парите се раздават неправомерно и предимно на циганите, при които всеки втори е с ТЕЛК. Много сме далеч от европейските ценности, назад сме дори от комунистическите. Тук всеки е враг на другия, изповядвайки алчността, завистта и злобата като религия.