Last news in Fakti

11 Ноември, 2017 08:46 2 644 2

Млада жена измина 1380 км пеш, за да стигне у дома

  • жена-
  • норвегия-
  • пеша-
  • измина-
  • изпитание-
  • военна служба-
  • издръжлива-
  • архипелаг вестеролен-
  • бреговата охрана-
  • задължителна военна служба

Норвежката предприела дългото и трудно пътуване, след края на военната си служба

Млада жена измина 1380 км пеш, за да стигне у дома - 1
Снимка: shutterstock

Млада жена се прочу в родната си Норвегия, след като измина пеш невероятното разстояние от 1380 км., за да се прибере у дома, след приключване на военната ѝ служба, съобщи руската информационна агенция ТАСС.

21-годишната Сана Финсруд решила да предприеме това дълго и трудно пътуване, за да предизвика себе си.

Сана била изпратена да служи в редиците на Бреговата охрана, но тъй като едногодишната служба, под знамената на кралството, ѝ се сторила твърде лека, смелата наборничка подложила духа и тялото си на това изпитание.

Тя тръгнала от зад полярния архипелаг Вестеролен, нарамила пълното си бойно снаряжение, за да измине пеш разстоянието от над 1300 км. до родното си село в община Шедсму, недалеч от столицата Осло.

Облечена с военна униформа и с 30-килограмова раница на гръб, Сама изминала това разстояние за месец и половина. Първоначално младата норвежка си била поставила за цел да завърши начинанието си за два месеца, но или пътят е бил по-лек или тя по-издръжлива, но тя успяла да се прибере у дома около 2 седмици по-рано.

По време на дългия преход тя си навехнала крака.

Законът за задължителна военна повинност за жените в Норвегия бе приет от парламента на 14 октомври 2014 г., превръщайки страната в първата държава-членка на НАТО, в която наборната военна служба е задължителна и за двата пола.

Официално законът влезе в сила на 01 януари 2015 г., а първите наборнички в редиците на норвежката армия, започнаха службата си през лятото на 2016 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Morgoth

    6 1 Отговор
    Всеки луд с номера си - имала е нужда от това, направила го е. Аз бих предпочел да използвам автомобил и да ги взема за ден и половина, все пак цивилизацията ми дава някакво преимущество :)
  • 2 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Всеки е башка луд - казва народа! Не знаем при какви природни условия е изминала този преход- Имало ли е сняг,лед, дъжд.... ? Иначе сметката излиза - по 6-8 часа на ден стегнат"войнишки"ход / т.е. 30 -тина километра на ден и за 45-47 дена си е у дома!
    Българин /българка/ ако има какво да яде, от село Връв, Видинско до село Резово, Бургаско и обратно - защо да не ги вземе пешком за около 50 дена НАПРИМЕР ?