Last news in Fakti

8 Ноември, 2017 16:45 4 665 6

121-годишен чилиец с трагична история е най-възрастният човек на планетата

  • чилиец-
  • 121 години-
  • най-възрастният човек-
  • чили-
  • столетник-
  • рекорд-
  • селино вилянуева харамильо

Възрастта му наскоро бе потвърдена от статистическата служба на Чили

121-годишен чилиец с трагична история е най-възрастният човек на планетата - 1

Възрастен мъж от Чили изненада света, след като официално бе потвърдено, че той е на невероятните 121 години. Това го прави най-възрастния жив човек на планетата, пише британското издание Express.

Според личната му карта Селино Вилянуева Харамильо е роден през далечната 1896 г., 4 години преди настоящата официална рекордьорка по дълголетие, вписана в Книгата на рекордите на Гинес — 117-годишната японка Наби Таджима.

Произходът на дълголетника, наричан почтително Дон Селино, е забулен в мистерия. Той се появил преди повече от 20 години, в дома на Марта Рамирес, която по онова време била на 63 години. Добрата жена се съгласила да приюти бедния 99-годишен мъж, останал без нищо, заради пожар, изпепелил дома му и всички негови лични вещи, сред които и оригиналното му свидетелство за раждане.

Дон Селино, който е почти напълно сляп и глух и не може да се движи без чужда помощ, никога не се е женил и нямал роднини, при които да отиде.

Рамирес мислела, че съвместното им съжителство няма да продължи дълго, имайки предвид здравословното състояния на дон Селино и напредналата му възраст. Нейният дългогодишен гост обаче, изненадал всички и 22 години по-късно, столетникът все още живее в дома на госпожа Рамирес, която сега е на 85 години.

Това лято Дон Селино отпразнува своя 121-ви рожден ден.

Мистерията около рождената му дата е била разбулена наскоро, след като проверка на чилийската статистическа служба, потвърдила възрастта на стареца. Според официалните документи той е роден на 25 юли 1896 г. в град Рио Буено, на около 30 мили южно от град Валдивия.

121-годишен чилиец с трагична история е най-възрастният човек на планетата

"Проверявайки нашите архиви, попаднахме на родения на 25 юли 1896 г. Селино Вилянуева Харамильо, който е все още е жив", заяви Жаклин Салинас, служител в демографския отдел в статистическата служба на Чили.

Информацията за живота на Дон Селино е оскъдна. Подробности за младостта му е почти невъзможно да се разберат, тъй като комуникацията с него е много трудна. Онова, което се знае със сигурност е, че той цял живот е бил селскостопански работник. Когато обаче навършил 80 г. бил освободен от тогавашния си работодател. Останал с малка пенсия и без собствен дом, Селино се установил в малка порутена барака с мръсен под и камина в средата, в близкото крайбрежно село Мехуин. Трудният му живот станал още по-нещастен, когато при инцидент скромният му дом и всичко в него било изпепелено, а той едва не се простил с живота си.

След това бил приютен в дома на Рамирес, с която живее и до днес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еврика

    32 1 Отговор
    Разбрахте ли защо е такъв дълголетник ? Никога не се е женил, затова :) А честито на бракуваните :)
  • 2 гуньо простия

    26 1 Отговор
    "....никога не е бил женен..." - това е ключа към дълголетието
  • 3 Радо

    9 1 Отговор
    Е, де добре де!!..нямам нищо против сега, като съм на 48, да се оженя за една 20 годишна тясна сексапилна острилка, пък нека се гътна след 30 годин.

    Коментиран от #4

  • 4 Миломое

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "Радо":

    Ти пък 20 годишна...Бая ще се зорниш ей...
    Иии.., е всико друго , но не и тясна...😃

    Коментиран от #5

  • 5 Радо

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Миломое":

    Еми бат` Радо за мъки е роден.. `ка!!!
  • 6 Vasik Atanasova

    5 1 Отговор
    ЧОВЕК КОЛКОТО И ДОБРЕ ДА ЖИВЕЕ ВСЕ НЯКОЙ ДЕ СЕ ЖЕНИ