11 Ноември, 2017 05:46 3 165 2

8 трика, с които да съхраните пресните продукти за по-дълго

  • плодове-
  • зе;ленчуци-
  • съвети-
  • хитрини-
  • запазване-
  • пестите-
  • свежи продукти

Така ще се отървете от излишни и ненужни разходи

8 трика, с които да съхраните пресните продукти за по-дълго - 1
Снимка: shutterstock

Ето няколко хитрини, които ще ви помогнат да съхраните плодовете и зеленчуците за по-дълго време. Така ще спестите пари от пазар.

ГОРСКИ ПЛОДОВЕ: измийте с оцет
Преди да приберете ягоди, малини, боровинки или други горски плодове в хладилника, накиснете ги в разтвор от оцет и вода в съотношение 1:3, след което ги изплакнете с чиста вода и ги подсушете с хартиени кърпи. Това ще ги дезинфекцира и предпази от развитието на мухъл, като ще удължи значително живота им.

САЛАТИ И МАРУЛИ: съхранявайте с хартия
Сложете почистените листа в купа, застелете ги с кухненска хартия и покрийте с домакинско фолио. Хартията ще абсорбира излишната влага и ще предпази листата от омекване и покафеняване. Подменете хартията, когато стане прекалено влажна с нова. Друг полезен трик е да посолите листата — солта също ще спомогне за издърпването на излишната влага.

АВОКАДО: напръскайте с лимон
Авокадото съдържа ензим, който го кара да покафенява, когато е изложено на кислород — не че пречи, но определено не изглежда апетитно. За да го избегнете, напръскайте го със сок от лимон или лайм, киселината ще го предпази за минимум ден. Може да съхранявате нарязаното авокадо и с парчета лук — същите газове, които карат очите ви да сълзят, предпазват ще го предпазят от вредното влияние на кислорода.

МОРКОВИ: съхранявайте с вода
За да избегнете изсушаването и сбръчкването на морковите, първо ги почистете от зелените части, ако сте ги купили цели — стъблата издърпват полезни вещества от корена (но в никакъв случай не ги изхвърляйте, добавете ги към задушени зеленчуци, омлет или други ястия, те са не само вкусни, но и много полезни). Самите моркови поставете в съд с вода и покрит с домакинско фолио, и съхранявайте в хладилник. Или просто ги увийте в домакинско фолио, това също ще спомогне за отделянето на достатъчно влага, която да ги предпази от изсушаване.

ЛИМОНИ: не ги режете наполовина
Ако ви трябва само малко сок, по-добре не режете лимона наполовина, а го пробийте с вилица или нож, така че да изстискате колкото ви е необходимо, без да се изсуши останалата част.

ЛУК: увийте в чорапогащник
Прозрачният материал ще подсигури достатъчно въздух да достигне до лука, така че да се запази по-дълго време. Поставете лук в чорапогащника, като завързвате на възел между главите.

КАРТОФИ: дръжте заедно с ябълки
Ябълките отделят етилен, газ, който ще помогне да съхраните картофите по-дълго време, без опасност от сбръчкване или покълване.

ЯБЪЛКИ: измийте със солена вода
Нарязаните на парченца ябълки бързо покафеняват, след като са изложени на въздух. За да го избегнете, накиснете ги за пет минути в разтвор на вода със сол (не повече от 1/2 чаена лъжичка на литър вода), след което ги подсушете и съхранявайте в хладилника.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шаран БГ

    3 1 Отговор
    По-непонятна статия от тая - здраве !!
    КАКВИ КОЛИЧЕСТВА от съответния зеленчук ще съхраняваме ???
    Това не е казано !! Едно морковче или три глави лук.......???
    Например: Трябва ли да взема чорапогащите на жените от квартала , за да съхраня 25 кГ лук ??

    Коментиран от #2

  • 2 Сеан

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Шаран БГ":

    Няма нужда...! Купи си една вакуумпомпичка, мисля че китайските са евтини, а ти няма да правиш бизнесс, че да купуваш за по 2000 лъва, а нещо от по 15-25 лева са добрите вършещи работа, купи си и една слепваща машинка за пакетиране - не са скъпи също и останалото е найлонови торбички.... ! Е, едва ли ще ги съхраняваш по месец, но за по няколко дена до седмица ще върши работа. Но и профессионална да купиш, без консерванти няма да ги запазиш свежи. Иначе, на село в Габровско баба оставяше ябълките, домати, наредени в щайги, да не са натъртени и да не допират една с друга и стояха от Септември до към Март Април чак.... Абе традициите ни не са ли ви научили нещо? Ако обаче искаш да ги запазиш на части, само фризер или вакуумирани може. Това с пробиването на лимона върши работа до другия ден ако не е в специални условия. Иначе съветите в статията са хубави, но не траят дълго. Лука е добре да се сплете на плитки, но може ако имаш място и навървен на капронов конец, но заема доста място - сплитките са по-практични.