Last news in Fakti

21 Ноември, 2017 05:46 2 503 1

Седемте най-абсурдни научни открития за 2017 г. (ВИДЕО)

  • игнобелови награди-
  • ig nobel prize-
  • научни открития-
  • абсурдни-
  • нелепи-
  • безполезни

Ig Nobel Prize се присъждат за най-нелепите и безполезни научни открития

Игнобеловите награди се присъждат всяка година за абсурдни научни разработки. Те са пародия на истинските Нобелови награди.

Ето някои сред най-абсурдните открития на 2017 година:

Котки с твърда и течна форма

Игнобеловата премия по физика през 2017-а спечели френският учен Марк-Антоан Фардин.

Изследването му "Реология на котките" твърди, че котките могат да приемат формата на съда, в който са потопени, те могат да бъдат както твърди, така и течни.

Според наблюденията на учения възрастните котки се "разтичат" по-бързо, отколкото малките котенца.

Прегръдка с крокодил за хазарт

Победители в областта на икономиката станаха двама австралийски изследователи. Те стигнали до извода, че храбрата прегръдка с крокодил прави човека по-хазартен. Хора, които докосвали крокодилите без страх, правели много по-високи залози в казината. Експеримент със 103-ма участници показал, че при контакт с хищниците мозъкът на играчите интерпретира погрешно емоционалната възбуда като вълнение от късмета в играта.

Как да не разливаме кафето си

Корейският учен Хан Джи Вон взе наградата за хидродинамиката за отговора на въпроса — как да не разливаме кафето си.

Той напълнил с кафе чаша за вино и бирена халба, които подложил на вибрации, имитиращи човешкото ходене.

Кафето от халбата се поразляло доста, докато при чашата нямало подобни проблеми.

Но когато увеличил интензивността на вибрациите два пъти, ситуацията се променила коренно — течността в халбата останала почти неподвижна, докато тази в чашата се разляла.

Хан Джи Вон стигнал до извода, че рискът от разплискване на кафето намалява, ако човек обхване с дланта си чашата отгоре и върви назад.

Растежът на ушите

Наградата за анатомия получи британецът Джеймс Хиткоут за изследването му на човешките уши. Той анализирал размерите на ушните миди на 200 души на възраст между 30 и 39 години и установил, че след навършването на 30 години човешките уши растат с около 2 милиметра за десетилетие.

Отвращение към сиренето

Премията за медицина бе връчена на френски невробиолози, доказали, че в човешкия мозък има област, отговаряща за отвращението към сиренето.

Диджериду срещу хъркане

С Игнобеловата награда за мир бе удостоен швейцарки екип от учени, който изяснил, че звуците на инструмента на австралийските аборигени намалява хъркането.

Музика за бременни

Учените прозрели, че плодът възприема по-добре музиката, ако тя звучи във влагалището на майката. Изводът е направен след експеримент със 106 жени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гинеколог

    7 1 Отговор
    Това последното за бременните ме разби отвсякъде