Last news in Fakti

26 Ноември, 2017 05:44 7 019 4

7 полезни зеленчука, които не харесвате

  • броколи-
  • брюкселско зеле-
  • здравословно-
  • зеленчуци-
  • кейл-
  • патладжан-
  • полезно-
  • спанак-
  • токсини-
  • хранене-
  • цвекло

И как да ги заобичате

7 полезни зеленчука, които не харесвате - 1
Снимки: shutterstock

Ако пропускате тези няколко зеленчука, защото вкусът не ви се нрави, пропускате и много ползи за вашето здраве. Разбираемо е, защото вкусовите ни рецептори са развити така, че да усещат горчивината в храната по-силно от сладостта ѝ. Това важи с особена сила за някои хора – всъщност един от всеки четирима души притежава свръхразвита чувствителност спрямо нагарчащите химикали. За съжаление, за някои зеленчуци, именно този леко горчив вкус е следствие от високата концентрация на фитохимикали, които им дават здравословния супер статус. За ваш късмет има различни трикове, с чиято помощ да туширате горчивия вкус и да приготвите зеленчуците така, че да се превърнат в новите ви любими храни.

ЦВЕКЛО

7 полезни зеленчука, които не харесвате


Как: на салата с настъргано цвекло, лимонов сок, жълти стафиди и целина. Или запечени с балсамов оцет.
Защо: в изследвания върху животни се установява, че пигментът бетацианин, който прави цвеклото червено, влияе върху токсините, които активират раковите клетки. А землистият вкус на цвеклото е следствие от наличието на геосмин, химикал, за който също се смята, че има противоракови качества.

БРОКОЛИ

7 полезни зеленчука, които не харесвате


Как: намачкайте задушени на пара броколи на пюре с пресни картофи или ги сотирайте с чесън и зехтин.
Защо: Антиоксидантът, на който броколите дължат нагарчащия си вкус, наречен сулфорафан, има способността да изчиства субстанции от тялото, които са сред причините за повишен риск от ракови заболявания. Друг химикал, съдържащ се в броколите – индол-3, в лабораторни изследвания показва способността да намалява растежа на туморите.

БРЮКСЕЛСКО ЗЕЛЕ

7 полезни зеленчука, които не харесвате


Как: запечете ги на фурна с нарязан на едри парчета лук и ги подправете с оризов оцет.
Защо: брюкселското зеле, подобно на броколите, с които са от едно семейство, също е богато на сулфорафан, но освен това съдържа и изотиоцианати, които прочистват тялото от токсични субстанции, преди да са имали време да нанесат вреди. В едно датско изследване участниците, консумирали брюкселско зеле ежедневно в продължение на три седмици, имали 28% по-малко генетични увреждания (една от основните причини за появата на рак).

ЗЕЛЕ

7 полезни зеленчука, които не харесвате


Как: в загрят зехтин сложете 1-2 с.л. синап похлупете тигана с капак, докато се разпукат семената. Добавете две скилидки чесън и щипка куркума, и запържете нарязаното на ивици зеле до златисто. Или го пригответе на салата с морков и ябълки.
Защо: редовната консумация на зеле няколко пъти в седмицата може да намали риска от рак на белите дробове, гърдите, простата и дебелото черво. Едно изследване, проведено сред 300 жени в Китай, открива, че тези с най-високи нива на изотиоцианати в кръвта (които се съдържа в зелето), имат до 45% по-нисък риск от появата на рак на гърдата.

ПАТЛАДЖАН

7 полезни зеленчука, които не харесвате


Как: Намажете го със зехтин, поръсете с риган и запечете на фурна. Или ги пригответе със сос от пресни домати, за да увеличите полезните им качества.
Защо: Патладжанът е богат на хлорогенична киселина, която предпазва от натрупването на шлаки по стените на артериите и по този начин се грижи за сърцето. В лабораторни изследвания се установява, че веществата, съдържащи се в патладжана, намаляват холестерола и спомагат за отпускането на артериалните стени, като по този начин намаляват риска от повишено кръвно налягане.

КЕЙЛ

7 полезни зеленчука, които не харесвате


Как: задушете го в малко сайдер, за да притъпите горчивината.
Защо: Тъмнозеленият зеленчук съдържа глюкозинолати, които активират ензимите в черния дроб да спомогнат в борбата на организма с карциногените.

СПАНАК
Как: суров и на салата. Изберете по-малки листа и комбинирайте с дресинг от намачкани малини, балсамов оцет и зехтин.
Защо: в допълнение към високите нива на витамини А, К, В6, С и рибофлавин, както и наличието на манган, фолат, магнезий, желязо и калций, спанакът съдържа лутеин, антиоксидант, който защитава очите от увреждания или загуба на зрение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шаран БГ

    7 3 Отговор
    Естествено е броколи, брюкселско зеле и кейл, никога да не влязат в менюто ми. Причина проста - това не са български растения, въпреки че вече се правят опити, някой от тях да се произвеждат и на наша земя.
    Има едно друго цвекло с чудесни хранителни качества - захарното!! А има и друго , което е само за храна на добитъка - кръмното цвекло. Не само червеното е "цвекло" !
  • 2 Ааааа

    3 2 Отговор
    До #1:на кой му пука кво ще ядеш или не.Слабо ни интересува мнението ти

    Коментиран от #4

  • 3 Шаран БГ

    3 0 Отговор
    /Ааааа/ Прав си , бате ! Ама нали искат да ми натикат в устата всякакви задгранични, че и задморски, страшно полезни за здравето ми , гюрлюци !! На моето здраве !
    И го правят много нежно и внимателно, опитвайки се с два пръста да ми измъкнат и последните стотинки от джоба.....
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.