26 Ноември, 2017 12:15 2 106 0

Ето какво прави една песен весела (ВИДЕО)

  • причина-
  • музика-
  • ритъм-
  • какво-
  • песен-
  • весела
Ето какво прави една песен весела (ВИДЕО) - 1
Снимка: shutterstock

Вероятно можете да определите дали една песен е весела или тъжна само като чуете няколко ноти от нея. Но дали нотите или акордите всъщност са това, което задава емоцията в една песен?

Екип от изследователи е съпоставил емоцията на текстовете на песните с техните музикални ноти, за да провери това, пише сп. Science.

Проучването, публикувано в Royal Society Open Science, потвърждава, че мажорните акорди са свързани с щастие, а минорните - с тъга. Освен това учените установили, че точно един конкретен акорд прави една музика щастлива.

Изследователите разглеждат 90 000 песни за китара на английски език, за които имат ноти (табулатури) и текстове от ultimate-guitar.com. След това, те сравняват емоционално значение на думата с акорда (тризвучието), който се свири по същото време. За да направят това, използват набор от данни от 10 222 често срещани думи на английски език, класифицирани по степента на положителната или отрицателната емоция, която носят. Скалата варира от 0.0 (най-отрицателни) до 9.0 (най-положителни).

Ето какво прави една песен весела (ВИДЕО)

Резултатите показват, че минорните акорди са свързани с по-негативни думи, докато мажорните акорди са свързани с по-положителни думи.

Но септакордите (акорд, състоящ се от четири звука) са най-щастливите от всички и са използвани най-често за изграждането на положителни чувства. И трите вида, минорен септакорд, мажорен септакорд и доминант септакорд (малък мажорен септакорд), предават по-положителни емоции от мажорните акорди.

Изследователите анализират данните и за по-общи тенденции. Те включват и географски сравнения, макар че са доста ограничени като се има предвид, че се преглеждат само песни на английски. Песните от Азия и Австралия са най-положителни, а песните от Скандинавия са най-мрачните, което вероятно се дължи на популярността на метъла там.

Музиката става все по-депресираща от 1950 г. насам, съобщават авторите, но от 2010 г. нататък тенденцията се обръща и песните стават по-весели. Ако искате музика за добро настроение, трябва да слушате религиозна музика или рок от 60-те години, защото те се класират като най-положителните. Не е изненадващо, че пънкът и метълът поопадат в другия край на спектъра.

Така че, ако се чувствате зле, слушайте песни със септакорди ... или рок от 60-те.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА