22 Ноември, 2017 05:44 3 105 0

7 от най-болезнените трикове за красота в историята

  • красота-
  • болка-
  • трикове-
  • болезнени-
  • история

Красотата изисква жертви

7 от най-болезнените трикове за красота в историята - 1
Снимка: shutterstock

Поставяне на силиконови импланти в бюста, ринопластика, хиалурон в устните, ботокс... Тези процедури вероятно на мнозина се струват абсурдно болезнени и ненужни, но има и такива, които са готови да пръснат куп пари и да изтърпят "малко" болка в името на красотата.

Някои трикове за красота, които в миналото са били изключително популярни, днес със сигурност изглеждат още по-жестоки и са останали в историята като убийствена мода.

Вижте някои от тях, подбрани от Darik:

Боя за дрехи

Днес лесно можем да намерим богато разнообразие на дрехи от всички цветове на дъгата. В миналото обаче изборът далеч не е бил голям. Ярките багрила са били много скъпи и като бонус — токсични.

В някои бои за дрехи се използвали арсен и меден сулфат, което със сигурност е носело риск за здравето на хората. Багрилата обаче са имали и своеобразна практичност, тъй като се използвали и за отрова за гризачи, насекоми и всякакви вредители.

Огромни перуки

Има периоди в историята, през които женските перуки са достигали внушителна височина. Върху главите на дамите са поставяни цели композиции, които стоят така в продължение на дни. Това от своя страна предизвиквало косопад и кожни заболявания.

Кринолин

На пръв поглед това приспособление, което кара роклите да изглеждат огромни, не е толкова ужасно. Неприятното е, че ограничава движенията и може да предизвика неприятни инциденти. Освен това дамите понякога не са усещали как огромните им поли докосват пламъка на свещите и роклите им са пламвали.

Корсети

Първите корсети са били изработени от метал, а след това са заменени с по-олекотени модели. Носенето на този елемент от дамския тоалет водело до проблеми с органите.
Въпреки това корсети са се носили от най-ранна възраст и не са се махали дори по време на бременност.

Бинтоване на краката

Този обичай днес със сигурност изглежда варварски, но е бил широко разпространен в Китай до 1911 г., когато е бил официално забранен. Краката на малки момичета, най-вече от благородни семейства, са били здраво бинтовани, което деформирало цялото ходило и пръсти. В резултат на това растежът на ходилото спира и то приема формата на „лотос“, което се считало за особено атрактивно. Много момичета са се превърнали в инвалиди и не са можели да ходят без помощ, но са имали по-голям шанс да се омъжат.

Токсична козметика

Порцелановата белота на кожата, на която държали благородните хора, често се дължала на токсични помади, съдържащи дори олово и арсен. Сред последиците от това са непоправими поражения върху кожата.

Стегнати яки

В някои периоди на мода са били стегнатите яки. Нарушаване на кръвообращението и задушаване са сред ужасните последици върху здравето.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА