Last news in Fakti

22 Ноември, 2017 20:00 3 525 8

10 лъжи, които родителите най-често казват на децата си

  • истина-
  • лъжа-
  • родител-
  • дете-
  • деца-
  • баба-
  • дядо-
  • семейство-
  • игра

Всички сме чували поне по една от тези 10 родителски лъжи

10 лъжи, които родителите най-често казват на децата си - 1

Ето няколко примера за лъжи, които родителите казват на децата си, както и как да избегнете тези лъжи като родител. Използвайте истината, за да научите детето как да бъде отговорен възрастен след време.

1. „Дядо Коледа те гледа.“
Вместо да ги заплашвате с Дядо Коледа и липсата на подаръци, вземете нещо от детето тук и сега, за да му покажете, че неговите действия имат моментални последствия. Измислете реалистично наказание, като им вземете някоя любима играчка за няколко часа, например.

2. „Няма да позволя на нищо лошо да ти се случи.“
Реалистично погледнато, няма как да пазите детето 100% от времето. Вместо това го предупредете за опасностите, които животът крие. Кажете му нещо такова: „Винаги ще се опитвам да те защитавам, но ти също трябва да се научиш да се пазиш от хората, които могат да ти навредят. Не всеки ще бъде твой приятел. Ако се отдалечиш твърде много от мен, няма да мога да те пазя, затова стой наблизо.“

3. „Паркът е затворен днес.“
Вместо да лъжете детето, бъдете честни с него. Щом имате други задачи, обяснете на детето, че има по-важни неща от парка. То ще се оплаква и ще мрънка, но няма проблем, то ще научи, че животът е сериозен и нямам как да има всичко, което поиска.

4. „Няма да боли, обещавам.“
Казали сте, че няма да боли и първия път, когато на детето е бита ваксина. Вече знае – наясно е с болката и затова, че сте излъгали. Кажете му, че ще боли малко, но после свършва. Обяснете на детето, че има нужда от ваксината, за да е здраво.

5. „Ти си най-добрият художник, много красива картина!“
Не хвалете детето, ако не сте искрени. Вярвате или не, децата са по-умни отколкото си мислите. Те разбират по тона ви, езика на тялото и т.н. и знаят, когато ги лъжете.

6. „Време за лягане“
Едва 7:30 е и не е точно време за лягане, а то знае, че времето за лягане е 8:00. Лесно решение на проблема: „време е да започнеш да се подготвяш за лягане“. Думите са от значение.

7. „Не знам какво се е случило с рисунката ти, бях я оставил/а на хладилника.“
Най-лесното нещо е да покажете на детето къде държите най-красивите произведения, които то сътворява. Дори детето само може да подбира кое да пази и кое не. Това го прави отговорно.

8. „Ще дойда след минута.“
Да, намерението ви е добро. Искате да помогнете на детето. Но му обяснете, че има важни неща, които трябва да свършите и тогава ще му обърнете внимание. Не му казвайте, че ще бъдете при него след минута, защото децата взимат тези неща присърце и наистина броят 60 секунди. Избегнете лъжата като бъдете искрени и точни.

9. „Тръгвам без теб!“
Вместо да използвате заплахи, използвайте точни и реалистични последствия, за да накарате детето да действа. И се уверете, че изпълнявате това, което казвате. Ще видите, че детето започва да ви слуша по-внимателно, не защото се страхува, а защото думите имат тежест.

10. „Нямаме достатъчно пари за...“
Вместо да лъжете, обяснете на детето нещата по неговия начин. Помогнете му да разбере, че понякога, за да направи нещо наистина забавно и специално, трябва да направи и жертва. Не само го учите на ценен житейски урок, но и не го лъжете.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Andon

    5 12 Отговор
    Не правете деца и няма да имате тези проблеми. живейте си живота и не се притеснявайте за нищо. Така или иначе ще стане наркоман пияница или к*.ва няма смисъл от тях. Аз съм тираджия и от както работя си купих мерцедес s 320 дизел и мотор кавазаки нинджа. През свободното време ходя с приятели на Гърция пием уисни на морето. Имам си пари и не ми трябва роб да ставам на деца. Живея си живота на 1000 оборота.

    Коментиран от #5

  • 2 Георги

    8 2 Отговор
    Ще се вмиришеш с котките,няма да има кой да те погребе!

    Коментиран от #3

  • 3 киро

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "Георги":

    до-някъде, съм съгласен с Дончо от коментар 1. Днешно време, няма смисъл от деца, имам двама и само за срам ме правят, висят по полиции и съдилища скоро може и да влязат в затвора. Цял живот съм работил, и съм имал авторитет и сега едни келемета всичко рущат. Проклинам ги пък въпроса кой ще ни погребе не го мислете. С или без все тая, важното е човек да си живее до като все още за нещо става.
  • 4 markov

    3 0 Отговор
    не знам какво да Ви кажа има истина в коментарите но и това не е решение
  • 5 Българката е най евтина

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Andon":

    Тииии, колко си закъснял - аз ги намацах 5 пишлемета, 1 от жената и по едно от 4 любовници. Съдих се с всичките - ДНК тестовете ма емааа в съда! И аз съм тираджия, сега вместо да си карам кавазакито, плащам на всичките издръжка... Хубавото е, че от догодна сина ми и две от любовниците ще им се наложи да бачкат ))) Начи тва лято и аз съм с кавазакито ако не ме надушат и другите, дето ми отгледаха децата па не знаят от кого са...
  • 6 Guest10

    2 0 Отговор
    Последното е най-гадното, защото детето израства с чувство на ограничение и на липса.
  • 7 кучето шаро

    2 0 Отговор
    Кат ни ване че се е.... кво да му казва ме ?
  • 8 РАМБО

    0 0 Отговор
    Най - важната и най - използваната " Щъркелът те е донесъл " . А детето гледа учудено и пита " Да бе , вие не правите ли секс като нормални хора , ами е..те щъркели ? "