26 Ноември, 2017 07:29, обновена 15 Юли, 2022 14:04 10 311 36

Пет спомена от соца, които ни липсват и ни карат да се усмихваме

  • спомени-
  • социализъм

Добър или лош, за много хора социализмът е период, по който чувстват носталгия, най-малкото защото тогава е преминало детството им. Блиц извади от прашния скрин онези неща, при вида на които се усмихваме и си спомняме за един безвъзвратно отминал период.

Част от тях са:

Дъвките “Идеал”

Вярно, бе истинско изпитание за челюстите и нямаше картинки, за разлика от обсебващaтa те с колекционерската си страст “Турбо”, но пък си бе нашата дъвка, с която се научихме да правим балончета. След употреба пък ставаше толкова твърда, че ако уцелиш някой с нея, направо можеше да му отвориш аркада. А какъв кеф бе с хлапашка безразсъдност да я лепнеш на шкафа и да отнесеш заслужен пердах от вашите. Ех, времена…

Лексиконите

Реално погледнато, лексиконите бяха предвестникът на фейсбук и социалните мрежи. В грижливо изработената тетрадка можеше да споделиш с цялата махала кой е любимият ти цвят, актьор или песен. Все неща, които днешното поколение е свикнало да прави с “лайкове” в интернет.

Бозата от 6 стотинки

Любовта на българина минава през стомаха. Затова партията пробваше да компенсира липсата на свобода с евтини стоки. Безсмъртната сцена от филма “Момчето си отива”, в която главният герой Ран казва “Една боза от 6 стотинки” е доказателство, че тогава с няколко дрънкащи монети в джоба можеше да се угоиш като бей. Но големият тандем “баничка с боза” има и чисто сантиментална стойност – въпрос на стил бе да изпиеш бутилка от пшеничната напитка и след това юнашката да избършеш с ръкав лепкавата си уста.

Слушането на “Бийтълс” по таваните

Само тези, които са се крили с “веф” в ръка по таваните , за да слушат дисидентска музика по радио “Свободна Европа”, знаят какво чувство на наслада носи това. Чувство, че си излъгал системата. Че си човек, чиято свобода не може да се контролира от безумни правила. Че си жив! А списъкът горе показва колко много начини е имало да се нарушат порядките.

Трабантчетата

Трабантът – символът на комунизма! Също толкова евтин и ненадежден. Единствената кола в света, която, ако решиш да върнеш в пункт за изкупуване на хартия, ще получиш пари, равни на себестойността й. Култовият статут на Трабанта се засилва и от факта, че навремето е трябвало да положиш много усилия, за да се сдобиеш с “ходещия кашон” – записване на ред, предплащане и чакане с години, за да си го получиш. Затова, когато им се раждало дете, родителите му правели вноска за кола с надеждата до деня на сватбата да си я получи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    72 8 Отговор
    Това шишенце от боза поне да го бяхте измили малко, преди да го снимате.
  • 2 Гад

    82 12 Отговор
    Ама че глупости, особено за трабанта. За него почти не се чакаше, а през 86 човек си ги купуваше директно.

    Коментиран от #36

  • 3 Гост

    81 8 Отговор
    Всъщност Трабанта е ултра модерна кола, изпреварила времето си с десетилетия. Едва сега започват да навлизат автомобили с композитни материали и то най-вече при ултра-спортните модели.

    Коментиран от #17

  • 4 Лъжесвидетел

    53 3 Отговор
    Атанасова, от снимката ви лъха младост, но от статията има непознаване на действителността!Явно сте била неволен слушател на тогавашната действителност.
  • 5 Ал Купоне

    41 3 Отговор
    Добре, ама, защо сте хакнали това празно шише от боза тук, толкова ли не можахте да намерите едно пълно, поне до половината....)
  • 6 Крум

    46 4 Отговор
    Да,явно авторката е ''изключително свободна''сега!!!
  • 7 Като гост

    67 0 Отговор
    Дъвки "Турбо" се появиха в края на 80-те и в началото на "прехода".Преди тях, хитови бяха "Би бип", със снимки на автомобили, мотори, камиони, самолети ...
  • 8 АбУ Талиб

    41 9 Отговор
    По-рано имаше барове, а сега -ДРИСКОТЕКИ.
  • 9 Пешо

    51 7 Отговор
    С всичко в статията горе-долу съм, но не и с това, че трабантът бил ненадежден. Това просто не е верно,защото на него нямаше какво да се развали-беше толкова прост катро изпълнение. Ако се има предвид ненадежност откъм здравина- спор няма, но иначе най-ненадеждните коли са в днешно време са новите,които са пълни с електроника, постоянно светва нещо по тях, а броните им са правени от няква пластмаса,която също като на Трабито с един шут и се чупи. С тая разлика,че новата броня ще ви струва няколко пъти кокото Трабито :)
  • 10 Ъки

    45 0 Отговор
    Сложете снимка и на списание ДЪГА - чакахме го с нетърпение!

    Коментиран от #15

  • 11 Дамммммммм

    73 5 Отговор
    Не само тези неща липсват на хората сега-най-вече им липсват сигурността и спокойствието. Аз лично помня,че у нас вратата никога не се е заключвала.. Родителите ни оставяха да бягаме из квартала цял ден,като не се притесняваха,че 10 годишните им хлапета ще опитат наркотици или ще бъдат отвлечени...Има още много неща,които са причина за носталгия по онова време..

    Коментиран от #19

  • 12 ХРИСТО ХРИСТОВ

    22 38 Отговор
    Говоря за 1978г....записах се за шифиорски курс....чакаше се 6 години...пуснах връзки и след година го започнах...а сега кажете на някой младеж,че ако се върне онова време трябва да чака толкова....дали ще си помисли за плюсовете на социализма....

    Коментиран от #14

  • 13 Fen

    45 15 Отговор
    През соца ходихме с 5лв в джоба на Пампорово бях млад забивахме рускини като М.Шарапова сега като нямат парички младите да гледат Маша само на снимка и да масурбират

    Коментиран от #20

  • 14 незнайко

    73 3 Отговор

    До коментар #12 от "ХРИСТО ХРИСТОВ":

    Това че се е чакало 6 години за шофьорски курсове е АБСОЛЮТНА лъжа !!! Имаше две инстанции за курсове към ДКМС и СБА . Курсовете наистина бяха КАЧЕСТВЕНИ !
  • 15 К.К.

    42 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ъки":

    И вестник "Старт",сп."Паралели", Всяка неделя,почнеше ли "Богат беден","Робинята Изаура" толкова пусти улици не съм виждал само около Чернобил сигурно е по-пусто, а почнеше ли музиката на студио "X" всички очакваха някаква страшна мистерия да бъде разкрита.
  • 16 Пазарен Либерализатор

    28 52 Отговор
    Не ви ли липсват опашките за кренвирши, за цитруси? Пуснали са карантия, бегом да се редиш.... Записваш се за пералня, за цветен телевизор...правиш вноски за автомобил, а накрая ти дават Лада.. Абсолютно нищо не ми липсва от социализма.
  • 17 ДКостов

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Абсолютно си прав. Освен това, не от кашон, а текстил със смоли ;)
  • 18 без тикви

    47 10 Отговор
    ЗАбравихте за най важното Безплатното здравеопазване..безплатното образование .санаториумите по спокойния живот и какво ли не друго...без тикви без мутри без Герб
  • 19 истината

    20 36 Отговор

    До коментар #11 от "Дамммммммм":

    Ако на някой му липсва нещо от онова време,освен младостта,то значи,че му липсва само ЖЪЛТА книжка?
  • 20 Гад

    16 20 Отговор

    До коментар #13 от "Fen":

    И какво точно им купуваше с 5-те лв? Дъвки Идеал и лимонада? Абе за толкова изкуфели ли вземате хората? 5лв струваше 100гр. хубав коняк и кола в относително квалитетна дискотека. В Слънчев бряг 1984 до 8лв. съм я пил комбинацията. С 5лв. в Пампорово не си можел да я черпиш с една мешана скара на ресторант рускинчето -фантазьори! В края на соц-а едва изкарах 10 дни в Несебър с 200лв., при това с безплатно спане и никакви глезотии. Вечер пиехме по 3-4 пиенета в някаква евтина кръчма по 1лв. 100гр. да направим главите и после в дискотеката на Интернационал само се лигавехме на едни 50гр., че струваха повече от евтините взети заедно.

    Коментиран от #34

  • 21 ончо

    25 8 Отговор
    Глупости на търкала!Явно списващия не е живял по онова време.
    Първата ми кола беше жигули ваз 2101 а втората лада.ПРекрасни автомобили !!!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 гост

    9 0 Отговор
    Малката боза я помня с цена 8 стотинки!
  • 24 РАМБО

    15 4 Отговор
    Олелей колко грешен съм бил като гледам списъка - това Дий Снайдер , това Бон Скот и Брус Дикинсън и Клаус Майне и Роб Халфорд и Леми Килмистър и Ролф Каспарек и Доро Пеш и Удо Диркшнайдер и още много , много !!!
    Поздравявам всички гадни комуняги с песента SON OF A BITCH !!!
  • 25 Алфа Ромео

    18 7 Отговор
    Живял съм 12 години през комунизма, вярно е че нямаше свобода на движение и свобода на говорене, но имаше някакъв ред и нямаше такава престъпност. Парите не бяха много, но нещата за живеене от първа необходимост бяха много евтини, нямаше много стоки по магазините, често се виждаха празни рафтове. Имаше си своите минуси, но някак си като че ли беше по-спокойно, хората се радваха и на малкото и си помагаха повече като че ли. Сега има всичко но парите на много хора не стигат доникъде, не мисля че сега хората са по-щастливи, въпреки пълните магазини и свободата на движение.
  • 26 Инженер

    5 20 Отговор
    Абе вие луди ли сте или си спомняте младостта? Трабант не е автомобил а праисторическо изкопаемо. И за него се чакаше години наред.
  • 27 Vasik Atanasova

    17 6 Отговор
    защо човек който не е живял по него време
    пиши тука статии и коментари
    нещо долавям подигравка със соца
    а то далеч не е така
    чета и ми се плачи сетих се какво беше
    само това с трабанчето е фалш хората караха лади
    1600s 2104 2105
    щастлив съм че хванах от хубавото време
    и имах прекрасно детство
  • 28 Land Cruiser 100

    26 0 Отговор
    А сега е супер - Системата създаде над 80% дебили, за да може да ги третира и употребява като такива!

    Аре, бегайте да търкате билетчета.....

    Коментиран от #29, #31

  • 29 Алфа Ромео

    17 1 Отговор

    До коментар #28 от "Land Cruiser 100":

    За съжаление си прав, гледам ги изтормозени хорица търкат тия билети, някои всеки ден, по 3-5 лева и не се усещат как обедняват още повече.
  • 30 Yes

    5 16 Отговор
    На който му липсва соца да подава документи за емигрантска виза за Северна Корея а не да дрънка небивалици тук!!!!!!
  • 31 Yes

    13 0 Отговор

    До коментар #28 от "Land Cruiser 100":

    Прав си!Не бях идвал в България 3години и направо се изумих във всеки магазин в който влизах за цигари имаше някой който търкаше билетчета!??Превръщаме се в комарджийска нация!!!!
  • 32 Гост

    21 5 Отговор
    Соца си беше добре. Бяхме горди, че сме българи! Бяхме една от най силните държави в Европа и Европа го знаеше! Бяхме фактор. Имахме могъщ съюзник зад гърба, и беше немислимо някой да ни прави забележка! Бай Тодър направи най големия геноцид в новата история с изселването на възприемащите се като турци, а никой не посмя да каже и копче! Представете си това да се случи в наши дни? Ще ни унищожат!
    Армията ни достигна близо 400 000 и я изхранваше ДЪРЖАВАТА! Да тогава имаше такава! Нямаше ги просещите с протегната ръка пари за лекарства възрастни хора! Нямаше ги и лудите по улиците! Децата играеха свободно по улиците и никой не си помисляше, че ще бъдат изнасилени или зарибени с дрога. 70 процента от вас живеят в жилища строени по соца. По селата се строяха къщи и кипеше живот.
    Спокойно, нищо от това няма да се върне!
  • 33 Груйо

    13 1 Отговор
    Може би не точно тези неща, но има и добри спомени - сигурността, несравнимо по-спокойния живот, парите стигаха дори за почивка на море. Поне според мен храната беше много по-качествена, включително и бозата беше истинска. Лошото е друго , че нямам добри спомени от така наречения преход, а също така и добри впечатление от настоящето, освен моментите, когато съм си тръгвал от България с попържни на уста. Време то от 1989г. насам ще бъде едно безпаметно безвремие в бъдещето!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Стамат

    5 3 Отговор
    Не ми го хвалете соца! Всички мижитурки вземаха наравно с кадърните! Уравниловка навсякъде с изключение на управляващият партиен елит!
  • 36 дре

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гад":

    86-та си е вече далеч от дните на истинския режим на червените......къде ти дъвка идеал, а и кой ли щеше да я купи, като вече имаше какво ли не на пазара........същото важи и за другите неща