2 Декември, 2017 08:46 12 886 5

Някой избива големите бели акули… и това не са хората (ВИДЕО)

  • убива-
  • избива-
  • акули-
  • голяма вяла акула-
  • големи бели акули-
  • косатки-
  • хищници-
  • разкъсани-
  • черен дроб

От май тази година са открити изкормени 5 големи бели акули

Някой избива големите бели акули… и това не са хората (ВИДЕО) - 1
Снимка: shutterstock

Мнозина смятат, че няма създание, което да може да се изправи срещу голямата бяла акула и да я надвие. Тази грамадна машина за убиване, въоръжена с остри като бръснач зъби и безчувствени студени очи е смятана за страшилището на океана.

Но от началото на тази година все повече и повече трупове на тези невероятни страховити създания бива откривани, изхвърлени на южноафриканските плажове, разказва IFLScience.

Тази година, от май насам, са намерени пет трупа на големи бели акули. Всеки от тях е имал зловеща рана, нанесена между гръдните перки и черния дроб.

Някой избива големите бели акули… и това не са хората (ВИДЕО)
Снимка: Marine Synamics/Dyer Island Conservation Trust

Тези хищни страшилища, достигащи размери от 2,7 до 4,9 м., се оказва, че са станали нечий обяд.

Акулите са били преследвани от група косатки, забелязани в района скоро след като били открити труповете.

Не е необичайно косатките да нападат акули като плячка.

Различните популации на тези морски бозайници имат различни хранителни навици в зависимост от местообитанието си. Те се научават да ядат различни храни, като тези, обитаващи северозападния бряг на Северна Америка, предпочитат риба, а някои субпопулации в Антарктика например, се специализират в лов на китове джудже и тюлени. Има данни, че китовете убийци на север нападат и нарвали. В обичайното меню на косатките край бреговете на Южна Африка присъства черен дроб от акули и скатове, който те изскубват от телата на жертвите си, оставяйки останалата част от трупа да се разлага във водата.

Смята се, че те се насочват към черния дроб на пластинчатохрилите (подклас на хрущялните риби, включващ акули и скатове), което се дължи на високото енергийно съдържание, което има този орган. За разлика от повечето риби, акулите не разполагат с плавателен мехур, който да подпомага тяхната плаваемост. Повечето акули трябва постоянно да плуват, за да се снабдяват с кислород и не могат да спят много (някои казват, че изобщо не спят), без да потънат.

Вместо него те са развили голям, богат на мазнини черен дроб. Черният дроб представлява до 30% от общата маса на тяло им. Той има ролята да им помага да поддържат желаната дълбочина, когато не плуват, докато им осигурява енергия. Изглежда обаче, че и косатките са осведомени за високата му хранителна стойност.

Впечатляващо е, че косатките успяват да се справят с почти 5 метрови бели акули. Смята се, че китовете се възползват от едно странно физиологично състояние на акули, известно като тонично вцепенение.

Някой избива големите бели акули… и това не са хората (ВИДЕО)
Снимка: The Naked Darwin

Акулите и скатовете се носят с главата надолу, изпадайки в нещо като транс. Изследователите, изучаващи акулите, използват това естествено състояние на вцепенение, за да измерват и маркират хищниците. Косатките очевидно също знаят за тоничното вцепенение.

Защо започнаха да се появяват тези трупове изведнъж тази година е неизвестно, но изследователите ще следят процеса.

Ежегодно загиват около 200 000 акули, което е огромен проблем за екосистемата в океаните, тъй като популярните хищници имат важна роля за нейното здравословно развитие.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дред

    27 0 Отговор
    Косатките са изумително интелигентни. Сонара им е по- добър от този на най-модерната подводница, а бойната им тактика е впечатляваща!
  • 2 зоо

    24 0 Отговор
    И къде загадката !? Косатките пердашат акулите, всичко е ясно !
  • 3 Гост

    22 1 Отговор
    Няма загадка, просто някои хора не се интересуват и новината им може да им се стори интересна.
    Обаче в тази новина няма нищо учудващо, косатките са 2 пъти по-големи от белите акули, а и ловуват на стада.
  • 4 Брат ми

    18 0 Отговор
    Супер тъпо заглавие. Човекът избива поне по 150 000 акули годишно ( от всички видове),а тук ми обясняват за 5 акули убити от два пъти по големите косатки.
  • 5 МИТКО ЩЕПСЕЛА

    9 8 Отговор
    Повод да си го преместя в другия крачол