1 Декември, 2017 20:40 10 257 2

Хората с депресия и тревожност имат аномалия в мозъка

  • аномалии-
  • мозък-
  • депресия-
  • тревожност-
  • китайски учени-
  • специфични промени-
  • пациенти

Откритията представят предварителни доказателства за общи и специфични промени в мозъчната тъкан на болни пациенти

Хората с депресия и тревожност имат аномалия в мозъка - 1
Снимки: shutterstock

Депресията и тревожността са свързани със структурни промени в човешкия мозък. Това са установили екип китайски учени, които обявиха откритието си на годишната среща на Радиологичното общество на Северна Америка, която се проведе от 26 ноември до 1 декември в Чикаго.

Пациентите с депресия могат внезапно да загубят интерес към дейностите, увличали ги преди, да изпитват пристъпи на апатия и дори опити за самоубийство. Ако това трае от няколко часа до няколко дни е просто временно състояние, но чувството на тъга и отчаяние е дълготрайно, става въпрос за заболяване, известно като клинична депресия.

Хората, засегнати от състоянието на социална тревожност се страхуват от критика, че някой ги гледа или обсъжда, което пък усложнява комуникацията и социалните контакти. Симптомите са изчервяване, трептене, често уриниране, гадене.

Тези разстройства имат сходни симптоми и се предполага, че структурните промени също биха били подобни. Авторите са използвали магнитнорезонансно томография за проследяване на промените в сивото вещество на мозъка при пациенти с клинична депресия и тревожно разстройство. Особено внимание обърнаха върху дебелината на мозъчната кора, която е една от най-важните области на мозъка.

Лекарите изследват томограми на 37 пациенти с депресия и 24 с тревожно разстройство и 41 здрави хора. В първите две групи учените забелязват промени в дебелината на кората на главния мозък, а именно удебеляване в региона на инсула — части от кората на главния мозък, отговорни за възприятията и съзнанието. Учените не могат да обяснят засега как тези показатели са свързани с психическото състояние на пациента.

Хората с депресия и тревожност имат аномалия в мозъка

Резултати между групите с анализ на дебелината на кората, представящи областите, в които има промени. Редове 1-2, пациенти с депресия, в сравнение с пациенти с тревожност; Редове 3-4 са на пациенти с депресия в сравнение с контролната група. Редове 5-6, пациенти с тревожност в сравнение с контролна група.

"Нашите открития представят предварителни доказателства за наличието на общи и специфични промени в сивата материя, която е основният компонент на централната нервна система, при пациенти страдащи от депресия и тревожност", обяснява д-р Юджин Джао, доктор на науките от университета Сичуан в Ченгду, Китай и водещ автор на изследването.

От една страна, удебеляването на кората на главния мозък може да се дължи на възпаление или дори някои патологични явления, а от друга страна, може да е резултат от усилията на самите пациенти за ограничаване на емоциите.

В бъдеще учените планират да приложат алгоритми за компютърно обучение и да разработят метод за диагностициране на такива заболявания и предсказване на тяхното развитие въз основа на томограми.

По-рано изследване установи, че пациентите, страдащи от депресия или имат симптоми, свързани с депресия, имат значително по-различни структури на бялото вещество в мозъка в сравнение с психично здравите хора.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Ваню

    3 3 Отговор
    ... ха ха ха... е у тоа сайт сички ли са депресирани? ..... ха ха хах....

    Коментиран от #2

  • 2 Доктор Ох Боли

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Бат Ваню":

    Бойко ги депресира .... само от снимка.... ха ха ха......