3 Декември, 2017 17:58 3 774 8

Двигателите на Вояджър 1 заработиха след 37 г. бездействие (ВИДЕО)

  • вояджър 1-
  • космически кораб-
  • наса-
  • voyager 1-
  • двигатели

Космическият кораб лети вече в продължение на 40 години и може да комуникира със Земята

Двигателите на Вояджър 1 заработиха след 37 г. бездействие (ВИДЕО) - 1
Снимка: НАСА

Ако се опитате да запалите двигател на кола, която е стояла в гаража с десетилетия, може би няма да очаквате да запали. Но системата от двигатели на борда на Вояджър 1 заработи, след като не беше използвана в продължение на 37 години, съобщи американската космическа агенция.

Вояджър 1, най-бързият космически пътешественик на НАСА, който достигна по-далеч, от което и да е друго човешко творение, остава единственият пратеник на Земята извън пределите на Слънчевата система.

Апаратът, който пътува в космическото пространство вече повече от 4 десетилетия, разчита на система от малки двигатели — тръстъри, за да се ориентира така, че да може да комуникира със Земята. Тръстърите работят на малки пулсации или "избухвания", продължаващи няколко милисекунди, за да извършат фини корекции в положението на Вояджър 1, така че антените му да бъдат насочени към нашата планета. Сега екипът на проекта може да използва системата от четири резервни двигателя, които бяха в "спящ" режим от 1980 г.

"С помощта на тези тръстъри, които все още функционират след 37 години бездействие, ще можем да удължим живота на мисията Вояджър 1 с две до три години", заяви Сюзън Дод, мениджър на проекта Вояджър 1 в лабораторията на НАСА "Jet Propulsion Laboratory" в Пасадена, Калифорния.

През 2014 г. инженерите от космическата агенция изказаха опасения, че тръстърите вече не функционират нормално. На 13 милиарда мили от Земята обаче няма сервиз, където да се поправят фините настройки, шегуват се от НАСА.

В Пасадена е сформирана група от учени — Крис Джоунс, Робърт Шотуел, Карл Гернси и Тод Барбър, които трябва да анализират възможностите и да предвидят различни сценарии. Инженерите предлагат изненадващо решение на проблема: да се направи опит за задействане на четирите резервни тръстъра, "спящи" от десетилетия.

Налага се преглеждане на софтуера, чиито кодове са писани на остаряла версия на асемблер.

Усилията на учените са възнаградени — на 28 ноември те успяват да запалят четирите тръстъра за първи път от 37 години и да тестват способността им да ориентират апарата, използвайки 10-милисекундни "пулсации".

Учените очакват с нетърпение резултатите от теста, които пътуват към Земята в продължение на 19 часа и 35 минути преди да бъдат "уловени" от антената в Голдстоун, Калифорния, която е част от мрежата на НАСА за проучване на дълбокия космос.

На 29 ноември изследователите установяват, че тръстърите работят перфектно — точно толкова добре, колкото тези, които са контролирали положението на апарата през мисията досега.

Следващата "задача" за тръстърите е планирана за месец януари.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Любопитен

    6 10 Отговор
    Толкуз години туй нещо, лети като лудо и още не е катастрофирало! Бих искал да зная името на пилота! А колко ли гори на 100 км, и на кои беньиностанции зарежда!
  • 2 Гост

    6 16 Отговор
    Лъжат както излъгаха за луната. Нищо не им вярвам на тия. Кой я знае тая тенекия къде е, а те се свързали и двигателите работили. Пълни глупости и дете няма да им повярва.

    Коментиран от #3

  • 3 Насах

    16 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    А от къде идват снимките -знаеш ли колко снимки е изпратил Вояджър . Сигурно някой си ги рисува

    Коментиран от #4

  • 4 Гост

    4 13 Отговор

    До коментар #3 от "Насах":

    Виж ква найвна шматка си бе шаран. От луната снимките от къде дойдеха? Теб може да те излъжат и че си батман толко си найвен. Ми рисува ги някой естествено!

    Коментиран от #5

  • 5 Насах

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    В тоя пост имаш седем правописни грешки. Хайде , ако обичаш да се ограмотиш малко първо, пък после да ме квалифицираш и да ми обясняваш.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Насах

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Има значение естествено , че си неграмотен, умствено недоразвит, възможно е и с ментално заболяване , което прави всичките ти разсъждения комични ,жалки, лъжливи и болни.
  • 8 Един

    12 1 Отговор
    Хей Гост,пий си ракийката,пусни си чалгичка,джиткай си с бавареца,шмръкни си малко бело...Не се занимавай с такива конспирации,ти си прекалено умен да вярваш в такива глупости,а на нас по- глупавите ни дай шанс да повярваме,че сме произлезли от маймуни.