Last news in Fakti

4 Декември, 2017 10:41 3 368 1

Земните червеи се чувстват добре на марсианска почва (ВИДЕО)

  • марс-
  • червеи-
  • почва-
  • пръст-
  • наса-
  • марсианска почва-
  • симулация-
  • експеримент
Земните червеи се чувстват добре на марсианска почва (ВИДЕО) - 1
Снимка: shutterstock

Добри новини за всички амбициозни марсиански фермери. Холандски учени установиха, че земните червеи харесват почвата на червената планета... или поне почва, която, според НАСА, е почти пълно нейно копие.

Вигър Вамелинк, биолог в Университета във Вагенинген, е открил два земни червея, второ поколение, в почва, която , купува "марсианска" почва от американската космическа агенция и която трябва да симулира тази на повърхността на Марс, съобщава Popular Science.

Засега учените не разполагат с истинска марсианска почва, затова си я правят сами.

НАСА продава имитация на марсиянска пръст, която се състои от почва от вулканите на Хаваите и пустинята Мохаве, а след това я стерилизира, за да наподоби безжизнената марсианска среда.

Вамелинк и неговия изследователски екип след това използват тази почва за различни експерименти. Те добавят възрастни червеи, които не само оцеляват, но и се възпроизвеждат.

"Това отиде много по-далеч, отколкото очаквахме", коментира Вамелинк.

Както отбелязват изследователите, експериментът е важен, за да се разбере дали жителите на марсианските колонии ще могат да се хранят сами, като отглеждат растения. Червеите са важни за почвеното плодородие, те преработват разлагащи се растителни останки и движенията им обогатяват почвата с кислород.

По време на изследването учените поставят червеите в саксии с аналога на марсианската почва, в които са засадени различни видове семена. За радост на биолозите домати, пшеница, рукола, кресон, синап и диво растение, наречено тлъстига, виреят добре.

Оказа се също, че червеите ще могат да копаят тунелчетата си на Марс, както го правят на Земята. Освен това успяват да отгледат и потомство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Всичко това което е написано е немислимо без кислород и вода !