Last news in Fakti

15 Декември, 2017 16:34 20 582 19

10-те най-опасни български поговорки

  • пословици-
  • поговорки-
  • българия-
  • фолклор-
  • народ-
  • нация

Оказва се, че българският фолклор може и да е вреден за националното самосъзнание

10-те най-опасни български поговорки - 1
Снимка: Shutterstock

Колкото и да обичаме българската народна мъдрост, се оказва, че родният фолклор съдържа мисли, които са пагубни за самочувствието на българина. Повечето от тях са насочени към това българинът да си мълчи и да си трае, независимо какво се случва и какво му се налага да понася. Повечето от тях датират от годините на робството и са научили народът да се подчинява на поробителите си, за да не плати с живота си за неподчинението.

За нещастие тези максими са насаждани на поколенията преди нас и най-вероятно поколенията след нас също ще ги познават. Това са 10-те пословици и поговорки, които трябва да забравим като нация.

1. Преклонена главица, сабя не я сече

Или "ако слушаш и изпълняваш, нищо лошо няма да ти се случи." Ако трябва да бъдем напълно честни, в контекста на османското иго тази поговорка се е приемала буквално. Ако се подчиняваш на поробителите, няма да те посекат. Тя учи, че борбата не води до нищо друго, освен смърт, но все пак именно с борба сме били освободени.

2. Много хубаво не е на хубаво

Българите си знаем, че сме черногледи, но това обобщава до голяма степен народопсихологията ни. Ние не се радваме на щастието си, а го приемаме за сигнал, че нещо ужасно следва да ни се случи. Българинът се страхува да бъде щастлив, защото смята, че задължително след щастието ще последва нещастие. Време е да започнем да приемаме хубавите неща в живота и просто да ги оставим да се случат.

3. Музикант къща не храни

Тази безумна поговорка ни кара да си мислим, че хората на изкуството не могат да успеят като използват талантите си. Независимо дали става въпрос за музика, изобразително изкуство, танци и т.н. в главата на българина съществува тази максима, която му казва, че нищо няма да направи с дарбата си. За сметка на това пък по цял свят музикалната индустрия е една от най-богатите и в нея се въртят милиарди долари, които отиват именно в личните банкови сметки на музикантите.

4. Дума дупка не прави

С тази поговорка се омаловажава силата на словото, макар добре да знаем, че то съвсем не е толкова слабо. В същия момент имаме толкова много приказки, разкази и друг народен фолклор, в който главните герои се измъкват от опасна ситуация или успяват в живота благодарение на умелото ползване на думите. Хитър Петър е именно един такъв герой, за който хитростта и словото служат перфектно.

5. Една птичка пролет не прави

Всички добре знаем, че добрите неща започват с една идея, един човек, едно действие... Защо тогава вярваме на тази поговорка?! Нищо велико не се е случило изведнъж, но все някак трябва да започне. Затова и друга мъдрост гласи "Рим не е построен за един ден." Една птичка може да не прави пролет, но определено може да даде нейния старт.

6. Крушата не пада по-далеч от дървото

Тази поговорка ни кара да вярваме, че сме обречени да повторим грешките на родителите си и не можем да стигнем по-далеч в живота от тях. Независимо какво постигаш, си копие на баща си и това е!

7. Бели пари за черни дни

Или иначе казано "Не си харчи парите за глупости, а ги пести, защото със сигурност ще ти се случи нещо лошо, за което ще ти трябват! Няма как да избягаш от нещастието, а тогава със сигурност най-важното нещо ще са парите или липсата им."

8. Мълчанието е злато

Не си отваряй устата, защото не знаеш каква глупост ще излезе от там. Най-добре си трай и си мълчи, защото така няма как да ти се случи нещо лошо. Тук срещаме още една поговорка, която ни кара да сме кротки и тихи, защото когато говорим само си създаваме главоболие.

9. Учи, за да не работиш

Жалко е, че много българи разбираме това като "Ако учиш, ще се уредиш на работа, на която няма да ти се налага да вършиш много. Ще си на топло, на бюро, няма да се цапаш и мориш..." Обаче кой е казал, че трудът, изкаран с пот на челото е лошо нещо. Няма по-голяма награда за онзи, който се труди, да види плода на труда си. А дипломата не е еднопосочен билет към успеха, но пък усърдната работа е.

10. Недей да откриваш топлата вода

Българите подхождаме пораженчески към почти всичко. Тази поговорка ни показва, че без значение какво ще подхванем, някой вече го е направил, затова няма смисъл да се занимаваме изобщо. Ако нещо вече е измислено, защо ти е да се захващаш въобще. Всяко усилие е излишно и преди да си започнал още, трябва да знаеш, че няма никакъв смисъл да си хабиш времето.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    52 5 Отговор
    Бели пари за черни дни е мн.поучителна поговорка особено за част от българите що мн.често срещано явление е като вземат пари да ги профукат ей така за самото профукване и после олеле като дойде време за нещо наистина важно.Наречете ме скъперник ако искате обаче ако не скътам някой лев по-тайниците не се чуствам комфортно
  • 2 Зорлем

    31 2 Отговор
    Специално за златното мълчание, има една камара латински сентенции на същата тема, така че е меко казано спорно доколко "опасна" е точно тази поговорка.
  • 3 гост

    31 3 Отговор
    ....Каквото и да се опитват да ни натрапят,както и да се мъчат да ни кажат кой е лошият и кой добрият-най-често през МЪДРИТЕ мисли на тоя или ония,през празнословията на т.н.независими и неподкупни журналисти-повечето от хората имат мозък в главата си,който не им служи само за да пазят равновесие и не се нуждаят от тъпите,злонамерени,съшити с бели конци и обслужващи винаги нечии интереси нравоучения на този или онзи НЕзнайко!
    Това,което народа е сътворил като изводи и поуки-то е плод на неговата богата житейска мъдрост,самозвани натрапници!
    Да не би да си мислите,че сте по-умни,по-мъдри и по-верни от умовете на цял един народ??!!
    Жалки и смешни сте в очите на по-умните от вас,защото заради мизерни сребърници сте готови да се отречете от Родина,род и народност!
    Мога още много да напиша за вас,несретници,но не заслужавате да мърся ума си с вашата низост.......
  • 4 Бесен Язовец

    41 2 Отговор
    Най яката е ,,Пази Боже сляпо да прогледне"

    Коментиран от #10

  • 5 гост

    19 2 Отговор
    Извинявам се на момичето-авторка на материала,и само да допълня-нямам нищо против нея лично,но нека негативните отзиви да и послужат за урок в работата и по-нататък и да не разчита на евтини уловки и гръмки заглавия.Като и не забравя,че не 85% от българите са дебилни-тази цифра явно се отнася за така наричащият сам себе си интелектуален български елит.....
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пере

    23 2 Отговор
    Има още една:Чужда п.тка кокали НЕМА
  • 8 Кажи честно

    15 2 Отговор
    Мога да напиша поне 10 обратно на твоето мнение понеже поговорките се ползват за строго определено нещо
  • 9 Гост с име

    2 7 Отговор
    Браво Събина. От всичките притчи това е най-смислената статия. Единствено имам забележка за 10. Смисълът на поговорката е да се правят нещата по общоприетия начин а не да се импровизира по български. Например да вържеш с тел където трябва да се стегне с гайка, защото е по-лесно и по-евтино. Неспазването на тази поговорка води до друга "Да имам втория акъл на българина". Та 10 трябва да е на челно място в задължителните поговорки.
  • 10 ЕДИ КОЙ СИ

    19 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен Язовец":

    АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ.....НЯКОИ КАТО СЕ ПООПРАВЯТ В ЖИВОТА....КАТО ТУРЯТ ДЕБЕЛИТЕ ПАЧКИ В ДЖОБА И.....ВЕЧЕ....ЕЕЕ...
    ЕЛАТЕ НИ ВИЖТЕ.....А ЗАБРАВЯТ ОТКЪДЕ СА ТРЪГНАЛИ ......
  • 11 Куровед

    18 0 Отговор
    Всички тези поговорки са абсолютно верни и ги има под един или друг вид в цял свят.Не си мислете, че ние сме нещо различно от други народи.
    Друго- те са валидни и днес и се огледайте-масово се ''прилагат" и в наши дни.
    А дали ни харесват и дали трябва да се "следват"- всеки да си направи преценка.
  • 12 Сократ

    16 0 Отговор
    Умните хора се учат от грешките на другите. Глупавите от собствените си грешки, а най гупавите нито от едните нито от другите. Поговорките до някаква степен обобщават това. Авторката се опитва да открие топлата вода. Накрая ще стигне до извода, че изброените поговорки не са опасни, а са доста верни.
  • 13 Русчуклия

    14 0 Отговор
    А на мен ми се струва, че умишлено се правят опити да се дескредитират дори народните ни мъдрости! При цялото ми уважение към авторакта, абсолютно съм съгласен със съфорумниците, като искам да обърна внимание на погрешната интерпретация на нашите поговорки!
  • 14 Jack Bauer

    10 0 Отговор
    Още една от мен: "Където е текло пак ще тече." Често използвана поговорка от строители и майстори на водопроводи и покриви.
  • 15 boy de

    13 1 Отговор
    С интерпретацията за "Музикант къща не храни" абсолютно не съм съгласен! Не е от липсата на пари,а защото хората на изкуството са бохеми и не могат да съществуват ( задържат ) на едно място,в едно състояние,образно казано в "една къща".Така е по света,така е у нас,така е и при мен!

    Коментиран от #16

  • 16 Ми лейди

    10 0 Отговор

    До коментар #15 от "boy de":

    Музикант къща не храни сдържа това което си обяснил и още не всички музиканти са известни и имат огромни хонорари.
    Така, че поговорката си е баш на място.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Путкин

    15 1 Отговор
    Всички пословици и поговорки са на стотици и хиляди години и през вековете са се доказали! И изведнъж се пръква някво и ги обявява за!! вредни!!