Last news in Fakti

26 Декември, 2017 05:45 3 099 0

5 неочаквани употреби на черния чай

  • чай-
  • използва-
  • неочаквана-
  • употреба-
  • черен чай-
  • полезно
5 неочаквани употреби на черния чай - 1
Снимки: shutterstock

Всички знаем, че зеленият чай има доста ползи, особено що се отнася до доброто състояние на кожата. А какво да кажем за черния чай? Ще се удивите в какви неочаквани ситуации една торбичка от този чай може да ви бъде от полза.

Вижте пет неочаквани употреби на черния чай, за които не сте и предполагали:

Слънчево изгаряне

Ако по някаква причина сте пренебрегнали защитата от силното слънце и кожата ви е придобила онзи болезнено червен цвят, не се паникьосвайте. Може да откриете успокоение и утеха за измъчената зачервена кожа в пакетче черен чай. Накиснете три торбички черен чай в кана с гореща вода, изчакайте да се оцвети в тъмно черно и оставете да изстине. Обрийте засегнатите участъци с мека кърпа, натопена в чая и оставете, без да изплаквате. Танините, съдържащи се в чая, ще успокоят кожата и ще подпомогнат по-бързото й възстановяване. В случай обаче, че се е стигнало до рани, най-добре се въздържайте от домашно лечение и се обърнете към лекар.
Чаят работи по същия начин и в случаи на леки повърхностни изгаряния, причинени от горещи повърхности като гореща печка или ютия — в този случай може направо да наложите мястото с охладена торбичка (като отново напомняме, не използвайте при разранена кожа).

5 неочаквани употреби на черния чай

Марината за месо

Отново същите тези танини, съдържащи се в чая, ще спомогнат на по-жилавото месо да се маринова, да стане по-крехко и да се сготви по-бързо — добавете няколко чаши силен черен чай към месото по време на готвене.

Миризливи крака и обувки

Поставете по една суха и неупотребявана торбичка чай в обувките, в случай, че от тях се разнася не особено приятна миризма. Чаят ще абсорбира неприятния аромат, който ви кара да запушвате носа си.

За блестяща коса

Използвайте един литър прясно сварен топъл чай, за да изплакнете косата след измиване с шампоан. Така ще й придадете блясък и жизненост.

Зачервени и подпухнали очи

Накиснете две торбички чай в топла вода, изчакайте леко да изстине и ги поставете върху очите за 15-20 минути. Танините в чая ще премахнат зачервяването и подпухването, и ще успокоят уморените очи.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА