Last news in Fakti

29 Декември, 2017 05:44 9 570 8

Хората скоро ще живеят 1000 години и още 4 прогнози за бъдещето

  • бъдеще-
  • прогнози-
  • живот-
  • планети-
  • наука-
  • изобретения-
  • техника-
  • космос-
  • човечество

Какво бъдеще ни очаква и ще оправдае ли то очакванията ни?

Хората скоро ще живеят 1000 години и още 4 прогнози за бъдещето - 1
Снимка: shutterstock

През 2016 г. култовият физик Стивън Хокинг заяви, че на човечеството му остават едва 1000 години. Наистина ли сме обречени или ни очаква бляскаво бъдеще? Ето какви прогнози правят от списание Obekti.

1. Хората ще живеят в продължение на 1000 години
Богатите отдавна инвестират своите милиони в изследвания, посветени на забавянето или пълното прекратяване на стареенето. След 1000 години медицинските инженери ще могат да създават лекарства срещу всичко, което кара тъканите ни да стареят. Инструментите за редактиране на гени вече са тук. Те имат потенциала да контролират нашите гени и да имунизират хората, срещу която и да е болест.

2. Ще се заселим на друга планета
Единственият ни шанс да оцелеем след 1000 години е, ако се преместим на друга планета. Компанията SpaceX планира мисия, която да „помогне на човечеството да стане космическа цивилизация и многопланетен вид, изграждайки самоустойчив град на Марс“. Елън Мъск — нейният основател — се надява, че първият кораб от нея ще бъде изстрелян до 2022 г. През 2024 пък цели 4 апарата ще потеглят към Марс.

3. Всички ще изглеждаме по един и същи начин
В спекулативен експеримент на мисълта д-р Кван представя своята хипотеза, че в далечното бъдеще (след повече от 100 хил. години) хората ще развият по-голямо чело, по-големи ноздри, по-големи очи и по-пигментирана кожа. Учените вече работят по начини за редактиране на човешкия геном, така че родителите да могат да избират начина, по който децата им ще изглеждат.

4. Компютрите ще са супер бързи и интелигентни
Само преди около 3 години суперкомпютър извърши най-точната симулация на човешкия мозък досега. След 1000 пък се очаква да се изравнят със сивото ни вещество и дори да изпреварят неговата изчислителна мощ.
През новия век квантовите компютри ще бъдат полезни при разработването на по-ефективни лекарства, ще поставят по-точни диагнози, ще подобрят изследването на космоса и ще позволят на автомобилите да се движат автономно с лекота. В същото време квантовото изчисляване може да представлява реална заплаха за неприкосновеността на личния живот и сигурността на информацията.

5. Хората ще станат киборги
Машините отдавна са способни да подобряват слуха и зрението на хората. В момента учени и инженери се занимават с разработката на бионични очи, които ще помогнат на слепите да виждат. След 1000 години сливането ни с технологиите ще бъде единственият ни шанс да се конкурираме с изкуствения интелект.
Обединяването на нашето съзнание с компютрите ще доведе до образуването на супер мозък, който ще може да пресмята и най-сложните уравнения и да търси в интернет със силата на мисълта си.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брат ми

    21 1 Отговор
    Ще видим тая работа.
  • 2 Аз Варна

    17 1 Отговор
    Нещо не се връзва-всички ще изглеждаме по един и същ начин,а пък родителите щели да избират как да изглеждат децата им.А няма ли да се обезличим по този начин изглеждайки еднакво?Един човек не е ли уникален сам по себе си?
  • 3 Сиромаха

    17 1 Отговор
    Сигурно ще е така .
    Само че : 1000 г. Ще живеят отделни единици Богаташи, Робовладелци и Диктатори. Сещаш ли съ????
  • 4 mf2

    4 1 Отговор
    Логиката на написаното е абсолютно погрешна!
    При положение, че няма болести, няма старост, няма бедност то човечеството ще спре да се развива. Ролята на естествения подбор - който е движещата сила на еволюцията - ще бъде премахната и уродливите еднакви човеко-машини ще изчезнат съвсем естествено.
  • 5 Morgoth

    7 1 Отговор
    1. Надали скоро ще победим всички болести - колкото повече живеем, толкова повече болести откриваме. Докараме ли го до 150-200 години ще открием, че ставаме податливи на неща които в момента не си и представяме. Но и да победим всички болести ще мрем от инциденти.

    2. Няма да се заселим на друга планета в обозримо бъдеще. Тук подходяща няма - Марс е с ниска гравитация, а Венера е въплъщение на ада. Ако оцелеем достатъчно дълго ще построим космически станции с размерите на градове, които ще населят Слънчевата система, а дали изобщо ще излезем от нея е въпрос на открития каквито в момента не можем да прогонозираме - може да стане утре, а може и да е физически невъзможно да се достигне друга звезда за нормално време.

    3. Напротив - ще изглеждаме много различно, но вече не по природен дизайн, а по наш собствен. Всеки ще може да моделира външността си и ще има всякакви изгъзици.

    4. Компютрите ще надминат човека още в този век. Истинската опасност ще бъде да не поемат и контрола след което да ни пратят в резерват като индианците.

    5. Киборги и сега има - въпрос на определение. Има роботизирани крайници, които могат да се управляват от мозъка. Бума в тези технологии ще дойде когато се разгадае интерфейса на мозъка.
  • 6 факт

    5 0 Отговор
    И ЩЕ ВЗИМАТ ПЕНСИИ ПОНЕ 900 ГОДИНИ
  • 7 Песимистът

    6 0 Отговор
    И като свали розовите очила ще разбере, че само след 20 г. болните от Рак са се увеличили с 200%, разпространили са се още 10-20 нови неизвестни до сега болести, за които няма лечение и т.н.
    и третата световна война е започнала.
  • 8 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Стига бе ! Още 1000 години демокрация - по нашенски! Ба ма..аму !