21 Декември, 2017 05:46 6 737 23

17-те най-добре управлявани страни в света

  • държави-
  • управление-
  • най-добре управлявани-
  • страни-
  • света-
  • legatum-
  • легатум-
  • индекс

Въпреки че европейските държави доминират в списъка, в него попадат и няколко страни отвъд океана

17-те най-добре управлявани страни в света - 1
Снимки: shutterstock

Институтът "Легатум" (Legatum), изследователска група, пусна годишния си Индекс на глобалното благоденствие — голямо проучване, което класира страните на базата на фактори, включващи национално богатство, ниво на образование и безопасност.

Един от ключовите фактори, които изследването взема под внимание е управлението на страните, разделено на три категории: ефективно управление, демокрация и политическо участие и върховенство на закона. Legatum измерва тези променливи, като разглежда въпроси като избирателната активност, законодателната независимост и брой жени в парламента.

Въпреки че европейските държави доминират в списъка, там намират място и шепа страни от другата страна на Атлантическия океан.

Обърнете внимание на страните, които са начело на списъка.

17. Япония — Япония е единствената азиатска страна, която попада в топ 17 на най-добре управляваните държави. Тя функционира под конституционна монархия, в която императорът има главно церемониални задължения.

16. Белгия — Освен че е централата на ЕС и НАТО, Белгия е класирана като една от най-добре управляваните държави на света. Тя функционира под федерална политическа система, при която регионите имат значителни правомощия.

15. Австрия — немскоговорещата страна заема тази позиция от няколко години, но с лед последните избори, които я направиха единствената западноевропейска страна, в която крайнодесните са на власт, мястото ѝ в класацията може да се промени.

14. Ирландия — Ирландия е парламентарна демокрация. Парламентът се нарича Оирайхтас и се ръководи от избран лидер, известен като Таоайах.

13. Австралия — Австралия е една от малкото неевропейски държави, които попадат в топ 17.

12. Исландия — с население от малко над 320 000 души, скандинавската островна нация попада в списъка на "Легатум" за управление за втора поредна година.

11. Обединеното кралство — Една от най-старите демокрации в света. Народните представители се срещат в Уестминстър, Лондон.

10. Германия — Западноевропейската държава е основен енергиен посредник в Европейския съюз и освен това се управлява като независима структура. Тя също така попада в тази класация заради качествената си икономика и естествена околна среда.

9. Канада — Държавата от северната половина на Северна Америка успява да влезе в списъка на най-добре управляваните страни в света, за разлика от южната си съседка — САЩ. Канада в момента се ръководи от либералния премиер Джъстин Трюдо.

8. Люксембург — Освен всичко друго, страната е известна и като данъчно убежище. Люксембург се класира високо в индекса за добре управлявана държава. Тя се нарежда първа по критерии като лична свобода и здравеопазване, което я поставя на нейната висока позиция в общия индекс.

7. Дания — Дания е поставена високо в списъка, макар и зад някои от скандинавските ѝ колеги. Нейният национален парламент се нарича Folketing.

6. Швейцария — федералната европейска република се нарежда на първо място в списъка за образование, но също така се нарежда на високо място и за управление. Парламентът има две камари, а всички 246 членове на двете камари се избират пряко от народа.

5. Швеция — Швеция е паднала с едно място от предходната година, но все още се нарежда като една от най-добре управляваните държави на планетата.

4. Холандия — Малката западноевропейска страна се издига високо в списъка. Хага, където се намира нейният парламент, е дом на над 150 международни организации, включително Международния наказателен съд.

3. Норвегия — Скандинавската нация е изключително добре управлявана, може би най-добре управляваната страна в света. Въпреки това не заема челното място, тъй като изостава по други важни критерии, които Легатум взема предвид.

2. Нова Зеландия — островната нация в Тихия океан попада на втора позиция за втора поредна година. Тя се класира високо и заради свободния пазар, личната свобода и силното чувство за общество.

1. Финландия — Може би не е изненадващо, че северната държава е начело в списъка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КПСС БКП

    62 11 Отговор
    Лелеееее.......Русия и България ги няма в списъка....Не е възможно !!!!
    Утре си паля партийния билет !
  • 2 Соломон Вагенщайн

    43 2 Отговор
    Там,където е пипнал-евреин,просперитет и здравеопазване-НЯМА !!!
  • 3 Соломон

    32 4 Отговор
    А Израел къде е? Юдейски бакии
  • 4 Радо

    36 13 Отговор
    Исландия фалира/обяви несъстоятелност преди няколко години, заради огромния си дълг и невъзможност да го обслужва, банковата им система умря буквално, и тази държава е сред най-добре управляваните!!!! - ха-ха-ха!...голям виц е тази класация.
  • 5 Гошо

    11 4 Отговор
    Радо.все пак.както и ти отбелязваш са минали няколко години.така че е напълно възможно вече да са по-добре.С население от 320хил.колкото един град все си мисля.че за има няма 9/10 години след фалита е нормално да са ок.
  • 6 Ксaniba

    9 9 Отговор
    Ако махнем Германия - останалите са малки или астрови.
    Правете си изводи.
    Бкпкпсс и твоити фащ ги нема, запаленият партбилето си го сложи у трабъта.

    Коментиран от #20

  • 7 СССР

    12 15 Отговор
    Другари защо ни няма в класацията ?! Няма по-велик вожд от нашия другаря Путя !

    Коментиран от #9

  • 8 Бесен Язовец

    14 4 Отговор
    Да точно Швеция е 5-та най-добре управлявана страна... като ходиш там обаче внимавай да не ти направят едно изнасилване по невнимание или по случайност и да пиеш една студена вода.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Коце

    13 1 Отговор
    Как да ни няма в списъка?Я вижте 299 място!
  • 11 Иван

    9 4 Отговор
    Управлявани добре, но не се взима предвид пълненето на държавите с джагали, които са като рак в обществото.
  • 12 идил миндил

    8 2 Отговор
    нито една мюслиманска държава няма в този списък, защо ли? точно в тези уредени държави има голям наплив на кърлежи...
  • 13 Ичко

    4 2 Отговор
    Не пише че норвегия е управлявана от работничеаката партия и екомунистическа държава аз съм бил там два пъти
  • 14 Со керез борйе

    6 3 Отговор
    Насер Джелил-Финландец
    Махмуд Теркауи-Швед
    Ясин Ботуш-Норвежец
    Метин Юзбаша-Германец(второ поколение).Обаче и ние си имаме 18% ,,карабинери'' и около 20% мангусти ,близо 40% ,,чужденци'' .И като прибавите,емиграцията на младите,горе-долу след 20-25 години,положението ,ще стане ,,Телефони ожених''

    Коментиран от #18

  • 15 Бай Петко

    5 1 Отговор
    Изненадващо не виждам Тикволандия в списъка!
    Направо съм съкрушен.Наливам си с разбито сърце от шльокавицата,замезвам от чинийката сланина с праз и кисело зеле и усилвам до дупка чалгата от радиото.
  • 16 Бай Петко

    2 0 Отговор
    Изненадващо не виждам Тикволандия в списъка!
    Направо съм съкрушен.Наливам си с разбито сърце от шльокавицата,замезвам от чинийката сланина с праз и кисело зеле и усилвам до дупка чалгата от радиото.
  • 17 Бай Петко

    2 1 Отговор
    Изненадващо не виждам Т*кволандия в списъка!
    Направо съм съкрушен.Наливам си с разбито сърце от шльокавицата,замезвам от чинийката сланина с праз и кисело зеле и усилвам до дупка чалгата от радиото.
  • 18 bai hoi

    4 3 Отговор

    До коментар #14 от "Со керез борйе":

    Напълно си прав само ще те допълня за процентите 18+20+40 и останалите 22% мелези , който не е минал той не е оставил материал (200 год, гърци , 500 год, "карабинери" , 60 год, фашиняги , и още 60 комуняги) , бе с две думи "чудна нация" !
  • 19 сноу

    4 1 Отговор
    В класацията е пълно със смешки.Всичко е управлявано от сатъра и парите.Всичко е монархии изграждани с терор , инквизиции и ограбване на всичко ценно по света.
  • 20 Немец

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "Ксaniba":

    То затова Германия от добро управление, вече 3-ти месец не може да състави правителство )
  • 21 Кобрата

    7 1 Отговор
    България е на 1-во място... ама отзад-напред!
  • 22 jambazina

    12 1 Отговор
    Тая класация е стара. В новата България е на първо място от поне 10 години.
    България се управлява от крал-слънце с помощта на 240 лакеи. Официална религияпе будизмът. Няма армия, полиция, образование и здравеопазване. Понеже няма военни самолети, най-добрия пилот си е намерил работа като президент.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.