Last news in Fakti

18 Декември, 2017 20:00 6 301 4

Иде краят на дебелите хора

  • дебел-
  • наднормено тегло-
  • килограми-
  • диета
Иде краят на дебелите хора - 1

Учени откриха, че апетитът може да се потисне чрез нервни импулси, изпращани до мозъка. Изследователи от Нюйоркския университет установиха, че изкуственото стимулиране на неврони в лимбичната система в главния мозък накарало мишки да ограничат консумацията на храна.

Експериментът показва, че и хората, и животните ядат дори, когато не са гладни като причините за това са най-вече емоционални. При подобно ядене се задействат структури на лимбичната система, пише Лента. Тази система участва в регулирането на функциите на вътрешните органи, обонянието, емоциите, съня и бодърстването.

Лимбичната система играе роля при обработването на сигнали, свързани със стреса и агресията у хората. Мишките били инжектирани с невролептичнияя препарат клозапин-N-оксид, за да активира неврони в лимбичните системи в мозъците им.

Било констатирано, че нервните клетки отделяли глутамат при възбуждането им. При това мишките започнали да консумират два пъти по-малко храна в сравнение с гризачите в контролната група, които не били под въздействието на препарата. Не били отчетени странични ефекти.

Учените се надяват, че получените резултати ще допринесат за разработване на нови методи на борба със затлъстяването у хората. Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Колю

    23 1 Отговор
    Докато има хамериканци на тая планета ще има и дебелаци !
  • 2 Шаран БГ

    13 3 Отговор
    В казармите на МНО нямаше затлъстели. Дори дебелите отслабваха.
    Интересно е, как бедните фармацевтични корпорации искат винаги да продадат на човека от народа "вълшебното" хапче, прахче или инжекция против.......всичко.
    НЕ МОЖЕШ ДА ПРОМЕНИШ НИЩО В ЖИЗНЕНИЯ СИ СТАТУС, АКО НЕ ПРОМЕНИШ НАЧИНА СИ НА ЖИВОТ !!!
    А всичко е безкрайно просто: Само един ден в седмицата храна от животински произход. В шестях дни плодове и зеленчуци... бистра водичка и черен хлебец
    И в ръцете ако не кирка и лопата, то поне мотика.......
    Да те видя бате, как ще станеш 120 кила......

    Коментиран от #3

  • 3 Morgoth

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Шаран БГ":

    Ти май си пропуснал това "щастие" казармата. Отслабваха новобранците, на "стари години" навакваха и излизаха по-дебели отколкото са влезели. Лично аз излязох с 5 кила отгоре.
    Иначе и в концлагерите не е имало дебели, ама искаш ли да си там?
  • 4 Шаран БГ

    1 1 Отговор
    Имаш право Morgoth ! В края на първата бях 2 кГ долу, а излязох с 5 кГ. отгоре. Това втората година! И защо?
    1/ Нямаш това физическо и психическо натоварване от първата година
    2/ Навярно добре помниш, че имаше само един седмичен ден безмесен
    Т.е. потвърждавам казаното по горе !! За концлагери не бива да говорим. Не сме били даже родени. И там ако е имало затлъстели - убеден съм, че са плод на експеримент. Защото в същото време от глад и изтощение са измирали със хиляди...