18 Декември, 2017 17:36 5 869 0

Земен остров се оказа с извънземен произход

  • остров скай-
  • шотландия-
  • извънземен произход-
  • метеорит-
  • скали-
  • минерали-
  • космос-
  • влияние

Учени доказаха, че метеорити са паднали на шотлански остров преди 60 милиона години

Земен остров се оказа с извънземен произход - 1
Снимка: shutterstock

Геолози са намерили минерали, свързани с древен метеорит паднал в Шотландия и оказал влияние върху околната среда, пише британското издание Mirror.

Екипът от геолози проучвал шотландския остров Скай и открил доказателства за падането на метеорит преди около 60 милиона години.

Анализ на скали, за които първоначално се смятало, че са с вулканичен произход, показал, че те всъщност идват от космоса.

Минералите, открити в скалите не съвпаднали с нито един известен вид минерали на Земята, но в същото време съвпаднали с проби от кометата Wild-2, събрани от НАСА по време на мисия за събиране на космически прах.

Откритието било направено от д-р Саймън Дрейк от университета Биркбек в Лондон и колегата му д-р Анди Биърд.

"Едно от наистина интересните неща в случая е, че до сега смятахме, че остров Скай е възникнал вследствие на вулканично изригване. Сега обаче открихме, че всъщност островът може би е с космически произход", разказва ученият пред радио Би Би Си Шотландия.

Констатациите са направени случайно, тъй като геолозите първоначално планирали да проучат вулканичния дебит на острова.

Земен остров се оказа с извънземен произход


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА