Last news in Fakti

18 Декември, 2017 18:39 1 503 0

Пием повече вино заради 300-годишната еволюция на... чашите

  • чаши-
  • вино-
  • винени чаши-
  • обем-
  • капацитет-
  • увеличили-
  • изследване-
  • 300 години

Днешните чаши са поне седем пъти по-големи и това може би стимулира увеличеното потребление на вино

Пием повече вино заради 300-годишната еволюция на... чашите - 1
Снимки: shutterstock

Капацитетът на чашите за вино се е увеличил седем пъти през последните 300 години, като това е станало най-бързо през последните две десетилетия, установява проучване, цитирано от в. Mirror.

Изследователите смятат, че това увеличение на размера на чашите може да е окуражило хората да пият повече. Само във Великобритания, където е направено изследването, потреблението на гроздовата напитка се е увеличило почти четирикратно между 1960 и 1980 г. и почти се е удвоило между 1980 и 2004 г.

Пием повече вино заради 300-годишната еволюция на... чашите

Новото проучване, публикувано в BMJ, разглежда тази възможна връзка, като изследователите признават, че по-ниските цени, по-широката достъпност и по-добрите маркетингови стратегии на винопроизводители вероятно също играят роля за по-високото потребление на вино в наши дни.

Данните, за това как се е променял размерът на чашите с течение на времето, са получени от изследователите, чрез онлайн проучвания и разговаряли с експерти по антикварна стъклария, включително музейни куратори. Те направили и измервания на 411 чаши датиращи от 1700 до наши дни.

Пием повече вино заради 300-годишната еволюция на... чашите

Капацитетът на чашите за вино се е увеличил седем пъти през последните 300 години, като това нарастване на обема е станало най-бързо в периода 1990 г. — 2010 г., установява проучването.

Д-р Зорана Жупан, водещ автор на проучването казва: "Нашите открития показват, че капацитетът на чашите за вино в Англия се е увеличил значително през последните 300 години. През повечето време това е ставало постепенно, но от 90-те години на миналия век, размерът им се е увеличил бързо."

"Не знаем дали това е причината в днешно време да се пие повече вино, но е факт, че чашата за вино от преди 300 години е щяла да побере около половината от количеството, което днешните чаши събират", обяснява още тя.

Пием повече вино заради 300-годишната еволюция на... чашите


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА