Last news in Fakti

3 Януари, 2018 15:43 4 697 0

Алкохолът влияе различно на бедни и богати

  • алкохол-
  • действие-
  • влияние-
  • различно-
  • бедни-
  • богати-
  • норвежки институт за обществено здраве

Учени откриха, че при хората с по-малки финансови възможности се увеличава рискът от инфаркт

Алкохолът влияе различно на бедни и богати - 1
Снимка: shutterstock

Необичайно откритие за влиянието на алкохола върху хората, са направили група норвежки лекари от института за обществено здраве в Осло.

Според изследването им, публикувано в списание PLoS One, употребата на големи количества алкохол увеличава риска от инфаркт и други смъртоносни болести на сърцето и кръвоносните съдове при бедните, но не и при богатите.

През последните години се появяват все повече научни доказателства, че продължителната употреба на алкохол, освен че води до цироза на черния дроб и нарушения в работата на мозъка, има и редица други изключително тежки последици за човешкото здраве.

В едно изследване публикувано миналата година, учени установиха, че злоупотребата с алкохол увеличава вероятността за развитието на седем вида рак и води до редица проблеми, свързани с работата на белите дробове. Според тях това се дължи на нарушения в циркулацията на азотен оксид в организма, причинени от алкохола.

Ерик Дегеру и колегите му от Норвежкия институт за обществено здраве, проверили как употребата на големи количества алкохол влияе върху здравето на сърцето и кръвоносните съдове на хората, наблюдавайки здравословното състояние на около 200 000 норвежци през последните 50 години. Работата им се фокусирала най-вече върху различните неблагоприятни фактори, като консумирането на нездравословна храна, цигарите и алкохола,и как те могат да променят начина, по който алкохолът влияе върху здравето на сърцето и кръвоносните съдове.

По време на изследването обаче ,работата им неочаквано тръгнала в друга посока, когато забелязали необичайна зависимост между финансовия статус на участниците и влиянието, което алкохолът оказва върху тях. Учените констатирали, че употребата на големи количества спиртни напитки драстично увеличава вероятността от преждевременна смърт от инфаркт, атеросклероза и други проблеми със сърдечно-съдовата система при по-бедните, въпреки, че те средно употребявали по-малко алкохол, в сравнение с по-заможните.

От друга страна, те открили, че умерена консумация на алкохол намалява риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания, като отново този благоприятен ефект бил по-силно изразен при богатите хора (33%), отколкото при бедните (18%).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА