5 Януари, 2018 13:30 5 276 0

"Велика ледена стена" изникна между Китай и Русия (ВИДЕО)

  • ледена стена-
  • езеро-
  • езеро ханка-
  • китай-
  • русия-
  • разделя-
  • огрона ледена стена-
  • нисли температури-
  • студен вятър

Природният феномен се появява рядко, защото зависи от няколко фактора, които да се случат в един и същ момент

"Велика ледена стена" изникна между Китай и Русия (ВИДЕО) - 1

Огромна ледена стена се издигна на десетки метри над езерото Ханка, което разделя Китай и Русия, съобщават международните информационни агенции.

Невероятната структура се е формирала в резултат на силния вятър, който събрал парчета лед с различни размери на източния бряг на езерото в китайската провинция Хъйлундзян.

"Ниските температури, в съчетание с движението на водната повърхност, оформиха тези ледено късове по този невероятен начин, създавайки природен феномен", обяснява ръководителя на метеорологичната станция на езерото Ханка - Сюй Чжун.

Отначало стената била висока около три-четири метра, но сега тя се издига на около 20 метра, а по дължина се простира на няколко хиляди километра.

"Велика ледена стена" изникна между Китай и Русия (ВИДЕО)

"Ние с право можем да я наречем Великата ледена стена, с тази разлика, че тя не е дело на човека, както Великата китайската стена", коментира още метеорологът пред китайския телевизионен канал CCTV.

По думите му подобни ледена структури са много рядък феномен, дори за този район, където през зимата температурите могат да паднат под минус 50 градуса.

За появата му е необходимо температурата на въздуха да бъде много ниска и да се задължи за дълго, както и силни ветрове и движещ се воден поток под леда.

Езерото Ханка е най-голямото езеро в Далечния Изток и 6-то по големина в Русия, разпростирайки се на площ от 4 070 км². То има статут на природен обект с международно значение и от 20 години насам цялата му територия е превърната в резерват наречен резерват Езеро Ханка.

"Велика ледена стена" изникна между Китай и Русия (ВИДЕО)
"Велика ледена стена" изникна между Китай и Русия (ВИДЕО)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА