Last news in Fakti

9 Януари, 2018 15:13 16 789 4

Гърбат кит спаси жена от акула, издигайки я над водата (ВИДЕО)

  • гърбат кит-
  • спаси-
  • жена-
  • морски биолог-
  • акула-
  • тигрова акула-
  • нова зеландия-
  • китове-
  • интуиция

Екипът на биоложката успял да улови удивителната случка

Гърбат кит спаси жена от акула, издигайки я над водата (ВИДЕО) - 1
Снимка: shutterstock

Спиращо дъха видео на гърбат кит, който спасява живота на жена от огромна акула, се появи в интернет.

Удивителната случка е станала край бреговете южния тихоокеански остров Кук, където биологът, специалист по китове, Нан Хаузър се гмуркала заедно с екипа си.

Докато 63-годишната жена се опитвала да общува с огромния морски бозайник, той изведнъж започнал да я притиска с глава и уста, избутвайки я под една от страничните си перки, като дори я издигнал над водата.

Гърбат кит спаси жена от акула, издигайки я над водата (ВИДЕО)
Снимка: Nan Hauser

Нан Хаузър, която е президент и директор на Центъра за изследване и опазване на китовете и директор на Център за китове и дива природа на остров Кук, била сигурна, че ще умре. Тя дори не подозирала на какво се дължи странното поведение на 20 тонното морско създание.

По-късно морският биолог разбрала, че китът всъщност я е спасил от 3-метрова тигрова кула, която се била приближила до тях, без тя да я усети. Гърбатият кит обаче, видял свирепия хищник и направил всичко нужно, за да защити живота на жената.

Гърбат кит спаси жена от акула, издигайки я над водата (ВИДЕО)
Снимка: Nan Hauser

По думите ѝ, странното поведение на кита продължило почти 10 минути.

Този момент може би е доказателство за интуитивната природа на китовете да защитават други видове животни — включително хора, обяснява Хаузър.

Гърбатите китове са известни с това, че защитават и спасяват други животински видове. Те често скриват под гръдните си перки тюлени, за да ги спасят от косатки или акули.

Гърбат кит спаси жена от акула, издигайки я над водата (ВИДЕО)
Снимка: Nan Hauser

"Тези животни наистина показват алтруизъм, като понякога дори рискуват собствения си живот, за да спасят чужд", обяснява Хаузър. която твърди, че това е първият документиран случай, при който гърбат кит спасява човек - нещо, което никога до сега не е било улавяно на лента.

Биологът сравнява интуитивното поведение на гигантските морски бозайници с това на пожарникарите, които, без да мислят се втурват сред пламъците, за да спасят живот на непознат.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лост

    28 7 Отговор
    Уникална простотия. На който му се е спрял дъха да не забрави да си го пусне. Ако някой не е гледал видеото да не го гледа, че е загуба на време.
  • 2 EEE

    17 4 Отговор
    Тотално подвеждаща статия и още повече клип!
  • 3 Vasik Atanasova

    11 1 Отговор
    не видях акула
    и уплашена жена
  • 4 Лора

    0 1 Отговор
    Поредната лъжа на "Зелените" богати нещастници - смучат дарения постоянно с такива простотии