Last news in Fakti

10 Януари, 2018 18:47 5 149 11

Саудитец почина на 147 години. Каква е тайната на дълголетието му?

  • старейшина-
  • възрастен-
  • тайна-
  • почина-
  • дълголетие-
  • али ал алаками-
  • начин на живот-
  • столетник

Той никога не бил консумирал храна със захар или храна, която не е отгледал сам

Саудитец почина на 147 години. Каква е тайната на дълголетието му? - 1

В края на миналата седмица, на 147 годишна възраст, почина най-възрастният жител на Саудитска Арабия, съобщи Al Arabia.

Али Бин Мохамед Бин Марий Ал-Алками е смятан за най-възрастният жител на кралството.

В интервю за Ал Уатан, публикувано няколко години преди смъртта му, старейшината споделил някои изключителни подробности за своя начин на живот, благодарение на който е достигнал тази достолепна възраст.

През целия си живот Ал-Алками никога не е посещавал болница.

Саудитец почина на 147 години. Каква е тайната на дълголетието му?

В неговата диета присъствали най-вече плодове и зеленчуци, както и леща, боб и ечемик. Освен това той никога не бил консумирал нещо, което съдържа захар.

Денят му завършвал с нощната молитва, след която лягал да спи, а сутрин се будел 2 часа преди изгрев-слънце.

Дори и след като отпразнувал своя стотен рожден ден, Ал-Алками продължил да посещава петъчните молитви в местна джамия, като изминавал пеш по 4 км, за да стигне го храма.

Според Яхя ал-Алаками, роднина на столетника, през целия си живот шейх Али се е хранел само с храна, която сам е отгледал.

"Беше предпазлив по време на тържествата, на които имаше гощавки и отказваше да яде храна от магазина. Шейхът никога не се разделяше с Корана, отказваше да се качи в кола и предпочиташе да върви пеша", разказва пред Al Arabia Яхя.

Шейхът дори отишъл пеш до Мека, тръгвайки от дома си в Бах. Той извървял около 300 километра, преди да стигне до свещения град.

Преди да почине шейхът споделил, че е живял красив живот.

"Сега ситуацията и хората се промениха много, никой не е напуснал своето поколение и затова се чувствам самотен сред хората около мен."

Саудитец почина на 147 години. Каква е тайната на дълголетието му?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ние сме на всеки километър☭

    13 2 Отговор
    Генетика и малко късмет?
  • 2 Маклауд

    26 4 Отговор
    Едва ли преди 147 год. са му издали свидетелство за раждане. Нещо е объркал сметките....
  • 3 гост

    24 5 Отговор
    Саудитска Арабия 1870 година е била още васал на Османската империя и е била сбирщина от племенни кланове , да води граждански регистър и да има актове за раждане и било далечна мечта още поне 60-70 години , та тия 147 доста пожелателни ми се виждат , то ясно , че на него са му се видели толкова , ама хайде моля по-сериозно !
  • 4 Радо

    8 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Дори и след като отпразнувал своя стотен рожден ден, Ал-Алками продължил да посещава петъчните молитви в местна джамия, като изминавал пеш по 4 км, за да стигне го храма.
    ...разбрах каква е причината..и всяка сутрин да слушам медения глас на мюзеина!!!
  • 5 ххх

    11 21 Отговор
    Коментарите са абсолютно нормално за "хора"мразещи мусюлманите!Трябва да пратим някои български"експерт"да се увери на място😂😂😂ако беше бай Ставри нямаше да има такива коментари,но за човек живял праведно ,според нормите на Шериата,и пр@сташките коментари са нормални😉
  • 6 Бесен Язовец

    25 7 Отговор
    Бин Бин Бин не е ял захар а само толумби, Баклава и Кадаиф
  • 7 Не ял от магазина

    10 0 Отговор
    Ние няма да го надживеем - не, ами на половината му години си мрем...Ядем храна предимно от магазини, а там е Содом и Гомор от вредности. Ама няма институции в България да проверяват, глобяват, спират...Светът се поддържа с нашето кисело мляко, а ние тук купуваме "млечни" боклуци, които издържат без хладилник седмици и не се държат като заквасен продукт.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 КИН ДЗЯ ДЗЯ

    4 0 Отговор
    Ами Браво на чиляка.
  • 10 чалма тв

    4 0 Отговор
    за да живееш сто години и кусур трябва да ходиш в джамия и да не работиш, това разбирам аз от тази новина , по тая логика всички мюслимати трябва да са столетници..За какво ти захарта щом живота ти шекер
  • 11 Vasik Atanasova

    1 0 Отговор
    ТОВА НЕ Е ЖИВОТ