Last news in Fakti

10 Февруари, 2018 16:09 3 277 1

Самотата крие страшен риск за здравето на младите хора

  • самота-
  • млади хора-
  • здраве-
  • риск-
  • социална изолация

Учени са открили, че социалната изолация може да е по-опасна от вредни навици като алкохол и цигари

Самотата крие страшен риск за здравето на младите хора - 1
Снимки: shutterstock

В наши дни младите хора са изложени на многобройни вредни влияния, които представляват риск за тяхното здраве. Оставяйки на страна външни фактори като вредните парникови емисии, замърсяването, пестицидите, тютюнопушенето и прекомерната употреба на алкохол, сред най-сериозните рискове за тяхното здраве се оказва липсата на социални контакти. Учени предупреждават, че самотата е изключително опасна за младежите.

Общата вреда от продължителната самота и социалната изолация може да се окаже много по-голям проблем в сравнение с тютюнопушенето, алкохолът и затлъстяването.

Изследване на специалисти от университета на Куинсланд показва, че повечето хора дори не подозират, че липсата на социална интеграция вреди на тяхното здраве.

Проучвания, обхващащи 500 участника от САЩ и Великобритания, установяват, че хората, които поддържат приятелски отношения помежду си, живеят по-дълго и по-добре от връстниците, които живеят в самота и изолация.

Учените открили още, че онези,които имат един или няколко по-близки приятели, се чувстват по-щастливи и има много по-малка вероятност да загубят живота си в следствие на депресия.

Самотата увеличава с 30% риска от смърт до 35-годишна възраст, установяват в хода на своето изследване учените. В някои страни общопрактикуващите лекари вече дават на хората практически съвети за удължаване на живота. Наред с изписването на лекарства, те препоръчват на пациентите си да се срещат по-често с хора, да спортуват и да търсят приятели.

Самотата крие страшен риск за здравето на младите хора


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Я изкарай Гано

    28 0 Отговор
    Ама защо са депресирани младите? Фейса-мейса, сядане в Пицария е 15лв. за "Добре дошъл"(пица+2бири), ботуши-60+, яке - 80+, сенки, червила, зимни гуми, таксита, семестри, уикенд за двама в курорт - 250само пакета!! Защо да са депресирани младите хора?, защото са млади и им се живее, а виждат каква мизерна септична яма им се полага.
    И на нас ни се живее(средна възраст), но "Тука и тъй..."(разговорно). Живота е на разстояние от 1200км. Нищо не са, повярвайте си!