11 Февруари, 2018 19:53 5 058 12

Без тази българка Илон Мъск може би нямаше да потегли към Марс

  • българка-
  • маргарита маринова-
  • илон мъск-
  • space x-
  • falcon heavy-
  • ракета-
  • мисия до марс

Д-р Маринова работи по създаването на най-мощната ракета на Space X

Българката д-р Маргарита Маринова от 2017 г. е старши авиационен инженер по въпросите на Марс и разработката на двигателни системи в компанията на Илон Мъск за космически технологии Space X. Авиационният инженер е и част от екипа, който разработи най-мощната ракета на Space X — Falcon Heavy.

Тя беше изстреляна към Марс от космическия център "Кенеди" в Кейп Канаверал, щата Флорида, САЩ във вторник вечерта. Към изпитателния товар на ракетата е прикачена червена „Тесла“ от колекцията на Илон Мъск, пише Vesti.bg.

Българката е била и планетарен учен към НАСА и е проучвала терени на нашата планета, наподобяващи такива на Марс.

През 2013 г. д-р Маринова се присъединява към компанията на Илон Мъск.

Сред най-значимите си постижения на разработваните от нея ракети са 5 успешни приземявания на първи степени и 4 успешни изстрелвания на ракетата носител Falcon 9.

Екипът ѝ успешно изстрелва и първия български частен телекомуникационен сателит BulgariaSat-1 на 23 юни 2017 г.

„Основното нещо в работата ми е да мисля как да колонизираме Марс. С екипа ми проектираме ракетни системи, а една от целите на компанията ни за намаляване на разходите за достигане на Космоса“, коментира д-р Маринова в интервю за канадското научно издание Explore Curio City, Let’s Talk Science.

Маргарита Маринова е родена в София в семейство на компютърни инженери. Когато е на 10 г. заминават за година във Виена, а след това заживяват в Канада. Още в гимназията в Торонто тя е основател и председател на Международното Марс Общество в Торонто още от гимназията. На 18-годишна възраст вече е автор на пет научни труда. Говори няколко езика — български, английски, руски, немски и френски.

„От малка искам да разбера какво би било да живея в чужд и различен свят. С годините това се превърна в моя страст“, казва д-р Маринова.

Тя защитава бакалавърска степен по "Аерокосмически инженеринг" в Масачузетския технологичен институт през 2003 г., специализирана в ракети с течно гориво. След това заминава за Германия, като работи в продължение на една година в Airbus Safran Launchers, където се занимава с проучване свързано с двигателните ракети.

Завършва магистърска степен по планетарна наука в Калифорнийския университет през 2006 г. През 2010 г. защитава докторат по планетарни науки в Калифорнийския технологичен институт.

Тя предложила революционно решение как да се подобрят условията за колонизация на Червената планета, където се използват фреони, които предизвикват т.нар. парников ефект.

„В гимназията си поставих за цел да комбинирам науката и инженерството, за да разберем как да стигнем до Марс. Работата ми в момента се състои точно в това“, посочва тя.

В свободното си време д-р Маринова обича да прекарва време с приятели, любител е на дългите преходи в планината, а понякога разпуска и със салса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варна

    59 1 Отговор
    Браво на момичето и жалко че собствената ни страна не прави така, че такива наши сънародници да са полезни тук...

    Коментиран от #5

  • 2 jo hustan

    27 8 Отговор
    казаха Българка,а не рускиня.комунягите веднага да започват да плюят,че била робиня там или родоотстъпничка.Браво на момичето!!!Само много успехи ти желаем в страната на неограничените възможности!!!
  • 3 Я. Петров

    11 2 Отговор
    Америка и Русия са най- големите кръвопиици. Що ги делите? Браво за постиженията на момичето.
  • 4 Диди

    17 1 Отговор
    Пожелания за успехи в бъдещето.Да слави нашата малка,красива България. Браво.
  • 5 Vulpes

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Варна":

    Как да е полезна тук,след като демокрацията отвори вратите на младите и умните,които днес живеят извън БГ.
  • 6 Голям прос

    11 1 Отговор
    Браво на нея и на други българи като нея!
  • 7 ЧЕСТНО

    1 0 Отговор
    ТИЯ ФРЕОНИ И ПАРНИКОВИЯ ЕФЕКТ ВЕЧЕ СЕ НАЛАГАТ ТУК НА ЗЕМЯТА ЗА ДА МОЖЕ БЪДЕЩОТО ПОКОЛЕНИЕ ХОРА ДА МУТИРА ПОСТЕПЕННО И ДА НЕ МУ ТРЯБВА СКАФАНДЪР НА МАРС.ХИТРО НАЛИ....ГАДОСТИТЕ ИДВАТ С ДОБРИ НАМЕРЕНИЯ.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гост

    3 0 Отговор
    Абе хорица, мислите ли ги тия неща като говорите? Как ще е полезно това момиче в България? Имаме авиация? Имаме космическа програма? Ще работи за нещо смислено като заплащане? Ще си развива интересите?

    Или ще бъде заточена в БАН с мизерна заплата...

    Хайде събудете се, момичета си изпълнява детската мечта, нещо което много малко хора могат!

    Поклон пред постиженията й, MIT, Cal Tech, Airbus, 4 езика!!!
  • 10 Баш Бригадира

    2 0 Отговор
    Статия като тази може само да ни радва от все сърце, поне при мен е така 😊. И това мога да кажа смело е поредното доказателство , че мечтите се сбъдва ако вярваш истински и работиш смело за тях 🖒.
  • 11 некойси

    4 0 Отговор
    Всички по значи им личности като Джон Атанасов, Никола Тесла и т.н. са показали какво могат благодарение на средата в която са попаднали.
    Когато ти се налага да мислиш всекидневно за оцеляване приоритетите стават други :)
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.