18 Февруари, 2018 16:50 6 845 9

Зловещо видео на НАСА - какво се случва на Нептун?

  • видео-
  • нептун-
  • буря

Буря изненада специалистите

Специалисти на НАСА забелязаха нещо странно на планетата Нептун - зловеща буря, която се свива. Това съобщи Интернешънъл бизнес таймс.

Страховитите бури на Нептун бяха загадка за специалистите, откакто ги засне космическият апарат "Вояджър 2" в края на 80-те години на миналия век. Те се появяват и изчезват и досега бяха наблюдавани само няколко пъти с "Хъбъл", пише "Блиц".

"Нямаме данни как се образуват вихрите, или колко бързо се въртят", каза Агустин Санчес-Левага от екипа и допълва: "Най-вероятно те се зараждат от нестабилност във ветровете".

Бурите на Нептун се задържат няколко години и изчезват. За разлика от тях Голямото червено петно на Юпитер е на повече от 200 години.

Бурята на Нептун се е появила през 2015 г. За три години тя се свива много странно. Първоначално е била достатъчно голяма, за да покрие целия Атлантически океан, от Бостън до Португалия, или към 5000 км. Сега тя е вече 3700 км.

Очакванията на специалистите съвсем не бяха такива. Според предишни симулации бурите на Нептун се движат към екватора и изчезват с бурни облаци. Новите данни показват движение към южния полюс и бавна смърт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ridik

    26 1 Отговор
    И какво му е страшното ? Като зърне някой пенсионер думата "зловещо" до NASA какво ли ще си помисли ? Ако прочете ще резбере, че нищо особено не е станало. Ако не прочете обаче тези две думи подсъзнателно ще легнат в съзнанието му. Ето един сравнително безобиден начин за манипулация на българите. Има много по рафинирани и опасни. Това е и причината да съм против референдумите. Много лесно се влияе на българите.

    Коментиран от #3

  • 2 незнайко

    14 2 Отговор
    Бурята от каква атмосфера е ??? Защо не ни кажат ??? ВСЕКИ ЗНАЕ, ЧЕ БЕЗ АТМОСФЕРА БУРЯ НЕ МОЖЕ ДА ИМА !!!

    Коментиран от #6, #7

  • 3 Алфа Ромео

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ridik":

    Знаеш че нарочно слагат гръмки и неверни заглавия за да можеш да отвориш статията и да видиш рекламите, друг е въпроса че тези негативни заглавия действат лошо но човешката психика.
  • 4 Фотограф

    12 5 Отговор
    И кък са снимали това видео ? Съвсем на балъци ни правят
  • 5 иван

    13 4 Отговор
    made in холивуд
  • 6 Кинорежисьор

    15 4 Отговор

    До коментар #2 от "незнайко":

    Има. Има и атмосфера и бури има в американската пустиня дето снимат Луната, Марс, Венера,Юпитер и т.н.
  • 7 Христофор

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "незнайко":

    Атмосферата на Нептун е доста плътна. Самата планета е газов гигант. Съставена е предимно от водород и хелий. Атмосферното налягане е от 100 до 300 КPa. Бурите са страховити с ветрове от около 1000 км в час.
  • 8 Софка

    12 2 Отговор
    Ти си бурята в живота ми ...

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.