11 Март, 2018 17:03 9 974 5

Историята на най-богатия човек в света! Няма да повярвате как се става милиардер

  • джеф безос-
  • милиардер-
  • най-богатият човек-
  • състояние-
  • интернет гигант-
  • компания-
  • амазон-
  • форбс

Шефът на "Амазон" Джеф Безос оглави годишната класация на милиардерите на сп. "Форбс"

Историята на най-богатия човек в света! Няма да повярвате как се става милиардер - 1
Снимки: AP/БТА

Шефът на гиганта в онлайн търговията „Амазон” Джеф Безос е най-богатият човек на 2017 г. – поне според класацията на американското списание„Форбс”, публикуванана тази седмица.

Парите на Безос се оценяват на невероятните $112 млрд. Той е първият и засега единствен човек в историята, чието състояние се изписва с 12-цифрено число. Само за изминалата година той е спечелил умопомрачителните $39.2 млрд. Пътят му обаче към това несметно богатство изобщо не е бил лек, пише в. "Телеграф".

Джеф Престън Йоргенсен се ражда през 1964 г., когато майка му Жаклин е едва на 17 години. Тя се омъжва за баща му Тед, но година по-късно се развеждат. Тогава Жаклин сключва брак с кубинския имигрант Мигел Безос. Той осиновява малкия Джеф и така бъдещият свръхбогаташ получава фамилията си, която днес знае цял свят.

Милиардерът прекарва детството си в Тексас. От малък проявява интерес към науката и високите технологии, но това не е толкова странно, тъй като дядо му е регионален директор на американската комисия по атомна енергетика. Най-богатият човек в света познава и обикновената работа, той прекарва няколко лета, трудейки се в "Макдоналдс".

След като завършва престижния "Принстън" като бакалавър по електроинженерство и компютърни науки, Джеф започва работа на едно от най-желаните места в света — Уолстрийт.

Той напуска сигурната си работа с добра заплата и през 1994 година създава онлайн книжарницата "Амазон". Сайтът е кръстен на южноамериканската река Амазонка. Причината е много проста, според Безос "Амазонка е най-голямата река в света, а аз смятам да направя "Амазон" най-голямата онлайн книжарница в света."

Историята на най-богатия човек в света! Няма да повярвате как се става милиардер
Снимки: AP/БТА

Сайтът започва да се развива изключително бързо и много скоро, освен книги Безос започва да продава музикални албуми, видеоигри, компютърен хардуер и др.

"Амазон" се превръща в световен гигант, предлагащ продуктите си в 45 страни и правещ по $20 000 на седмица. През 1997 г. сайтът е обявен за най-голямата книжарница в света.

Само на 33 години Безос се превръща в милионер. Две години по-късно сп. "Форбс" го включва в списъка си за най-богатите хора в света $10.1 млрд.

Огромното състояние позволява на Джеф да основе компанията "Блу ориджин". Благодарение на нея Безос влезе в космическа битка с друг милиардер — Илън Мъск.

В технологическата борба най-богатият човек в света създаде и уникалния си робот тип аватар, наречен от медиите "Железният човек". Безос е един от малкото хора, имали възможността да изпробват невероятното изобретение. Разработката на уникалния робот е струвала на собственика му $200 млн.

Безос е доказал през годините, че обича експериментите. Поради тази причина през 2013 година милиардерът купува един от най-големите вестници в света — "Вашингтон пост" за $250 млн. Джеф признава, че медиите са "непозната територия и определено ще изисква да експериментирам". Безос обаче доказва, че може да се справи с всяко предизвикателство и само за няколко години преобрази вестника. Първата му стъпка беше да го направи по-дигитален и да накара читателите си да плащат, за да четат онлайн изданието.

Ако има нещо хубаво, с което Безос помни работата си на Уолстрийт, то това е срещата му със съпругата му Маккензи през 1994 г. Двамата се женят година по-късно и от тогава са неразделни. Двойката има 4 деца, от които Джеф изисква само едно — да са находчиви. "По-добре да имам дете с девет пръста, отколкото някое, което не може да се оправя само в живота", смята милиардерът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Gost

    37 0 Отговор
    Всичко стана ясно като казахте кой му е дядо;)
  • 2 зомби килър

    17 4 Отговор
    Става се милиардер като работиш за луцифер,но тея не знаят ,че рогатия не дели царството си с никого и в ада тоя милиардер ще гори милиарди години и това ще е само началото.ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА
  • 3 USD

    29 0 Отговор
    Ако беше роден в Бг и бе завършил С.А. Ценов в Свищов и работил в "Скара бира" и дядо му е текезесар...а и две години войник в Звездец...no comment!
  • 4 Ония с брадвата

    6 0 Отговор
    Е жив и здрав да е почнал е от начало човека.като малък е носил галоши а по празниците галоши сила със закопчалка. Обаче изведнъж врътнал една сФирка на един човек и започнал бизнес.тогава вече дядо му го е финансирал със 100 мил. И сега глей Кво става
  • 5 факти

    2 0 Отговор
    Много хора имат влиятелни дядовци. Но има и други два съществени елемента: Интерес към науката. Здраво семейство и любов, а не чака рака и разгул.