11 Март, 2018 21:45 10 864 29

Изгубили своята вяра: Това са най-атеистичните страни в света

  • атеизъм-
  • страни-
  • народи-
  • вяра-
  • религия-
  • проучване-
  • бог-
  • религиозни вярвания-
  • китай-
  • вярващи-
  • атеисти

Едва 9 % от хората по света се определят като атеисти, но в Китай това число определя броя на вярващите в страната

Изгубили своята вяра: Това са най-атеистичните страни в света - 1
Снимки: shutterstock

Религията винаги е заемала важно място в човешката история още от древни времена. Вярата в Бог и всичко, което той представлява е управлявала и напътствала живота на хората през вековете. И макар днес, благодарение на техническия прогрес, научните открития и придобитите знания за заобикалящото ни, светът да е много по-различен от този преди хилядолетия, религията все още заема централно място в живота на повече от половината население на планетата.

Неотдавнашно проучване, проведено от WIN/Gallup International показва, че близо 62% от хората по света са религиозни. Това означава, че на всеки 10 души, шестима се определят като вярващи.

Данните, които се основават на проучване, проведено сред повече от 66 000 души в 68 държави, показват още, че 74% от хората по света вярват в съществуването на човешката душа, 71% вярват в Бог; 56% вярват, че Раят съществува, 54% вярват в живота след смъртта, а 49% казват, че има Ад.

И макар броят на онези, които са приели религията в своя живот, да е впечатляващ, съществуват много хора, дори цели общности и народи, в чиито живот религиозните вярвания и идеи няма място.

Според проучването 25% от световното население се определя като не религиозно, а 9 % заявяват твърдо, че са атеисти.

Китай е най-малко религиозната държава в света. Само 9% от хората в страната се смятат за религиозни, а 67% твърдят, че са атеисти - повече от два пъти повече от всяка друга страна.

Данните показват още, че 23% от китайците не са религиозни. Резултатите отразяват отношението към религията в страната, тъй като според правилата в образованието, въведени в Китай миналата година, родителите не трябва да насърчават твърди религиозни убеждения при децата или да ги обличат в определени дрехи. Новите регламенти също така забраниха всяка форма на религиозна дейност в училищата, разказва сайтът на World Economic Forum.

Швеция, Чехия и Великобритания са следващите най-малко религиозни държави. В Швеция 18% от хората се определят като атеисти и 55% - като нерелигиозни, докато в Чешката република 25% са атеисти и 47% - нерелигиозни. Във Великобритания 11% от хората твърдят, че са атеисти и 58% - нерелигиозни.

В България като атеисти се определят само 3% от населението.

Изгубили своята вяра: Това са най-атеистичните страни в света

Съществува връзка между религиозността, вярванията и социално-демографските характеристики — като възраст, доходи и образование. Данните от проучването на WIN/Gallup International показват, че с нарастването на фактори като образованост и доходи сред хората, нивата на религиозност са склонни да намаляват в общ план, макар да има държави по света, в които религията да е приоритет.

Най-религиозните държави в сета са Тайланд (98%), Нигерия (97%) и Косово, Индия, Гана, Кот д'Ивоар и Папуа Нова Гвинея (всичките по 94%). Само 1% от хората в Тайланд и 2% в Индия се определят като атеисти, докато никой в ​​другите най-малко религиозни държави не се самоопределя в тази категория.

Изследването също така показва, че много хора имат различни вярвания, без да се идентифицират като членове на конкретна религия. 74 процента от респондентите в световен мащаб заявяват, че вярват, че хората имат души, а 54% вярват в живота след смъртта. Съществува и широко разпространено убеждение в идеята за рая (56%) и ада (54%). В Индонезия, Гана, Нигерия, Косово и Азербайджан 100% от анкетираните заявяват, че вярват в Бог, в сравнение с 16% в Китай, 22% в Швеция и 29% в Япония.

Процентът на вярващите се различава в зависимост от възрастта и социалните групи, като например този процент намалява с увеличаването на възрастта: 74% от 18-24-годишните вярват в Бог, в сравнение с 67% от тези на възраст 65 и повече години. По същия начин, докато 60% от най-младите анкетирани вярват в живота след смъртта, то такива са само 45% от хората на възраст над 65 години. Тези, които имат по-ниски нива на образование и които печелят по-малко са по-религиозни в сравнение с тези, които са завършили висше образование и имат по-високи доходи, се казва в проучването.

Друго проучване, проведено от изследователи от Университета в Лийд Бекет и Университета в Мисури наскоро установи, че студентите в по-религиозните страни е по-вероятно да се представят по-зле в областта на науката и математиката, позовавайки се на несъвместимостта между определени религиозни убеждения и преподаването на тези предмети.

Изгубили своята вяра: Това са най-атеистичните страни в света


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Валя

    56 22 Отговор
    Еми да той Фройд е казал че религиите си вид колективна психоза основно базирана на страха и подчинението
  • 2 Антон 1

    47 12 Отговор
    Добро утро !
    Хората винаги е трябвало да бъдат манипулирани и това в един от начините!
    Иначе според много историци ,религията себе зародила от необходимостта за обясняваме на явления и процеси , необясними преди хилядолетия !
    Обърнете внимание , че с нарастването на образованието и възрастта /житейския опит / , процента на религиозните хора пада !

    Това не значи разбира се , че не трябва да се спазват основни принципи и добродетели прокламирани от религиите !
    Те обаче според мен са просто верни , общоприети житейски истини / принципи / !
    Двуличните във висшия клир още повече отблъскват хората !
  • 3 Валя

    42 19 Отговор
    Браво на китайците,така и трябва деца под 16 годишна възраст не трябва да бъдат принудително насърчавани религиозно,така се коренят дълбоки страхове и с тия страхове децата израстват
  • 4 1111

    33 35 Отговор
    Българските атеисти се обадиха:хаха...
    Търчат при врачки,ходжи,екстрасенси и други подобни като им се наложи,но иначе са атеисти,а може би сте душевно болни?

    Коментиран от #6

  • 5 Смолата

    30 40 Отговор
    Слуша дядо Боже и не вярва на ушите си... атеистите са затворници на собствената си черупка, които само гледат как да се нахранят, как да карат бмв и как да се на..т. Само вярващият може да се извиси над телесното и да прозрат тъжната истина, само вярващите могат да обичат истински, както човек е правен да обича и само истински вярващите виждат смисъл там, където атеиста вижда безпътие и тъга. Вярата ни е запазила 500 год от душманите, вярата ни помогна да спасим еврейте си от заколение. Не забравяйте православната ни вяра, защото без нея наистина ще останем само една територия обитавана от изчезващи суб-хуманоиди. Това е моето мнение и нищо повече...

    Коментиран от #8

  • 6 Антон1

    39 7 Отговор

    До коментар #4 от "1111":

    Виж как хубаво ги изреди ! Явно ходиш ти !
    А пък, като видя някой да “чука на дърво “ , да си плюе в пазвата или други суеверни глупости и после пали свещи в църквата - голям смях !
    Атеист съм и не мисля , че е срамно ! Старая се да спазвам добрите житейски принципи , както съм написал по-горе !
    Не съм двуличен /хибриден / сектант !
    Много от действията на дори дълбоко религиозни хора са необясними !
    Щото като опте ножа до кокала се молят , ама и на лекар , че и на адвокат ходят!

    Иначе моите уважения към вярващите добронамерени и искренни хора . Аме не затова ,че са религиозни , а затова , че са добри хора !
    Всеки има право на избор , само да не се натрапва на останалите !

    Коментиран от #7

  • 7 1111

    8 25 Отговор

    До коментар #6 от "Антон1":

    Въййй...сета вода не напита.
    Дано намериш пътя към Бог,грешно чадо.

    Коментиран от #9

  • 8 Антон 1

    13 10 Отговор

    До коментар #5 от "Смолата":

    Клишета ! Верни ,ама клишета ! За БМВ споменаваш , ама прозира завист !
    Има много хора с БМВ , които искрено помагат на други хора !
    Особено мурзеливи и некадърни роднини !
    Щото в БГ е прието богатия в рода да хрантути всички . Щото църквата не взема дарения от тия с БМВ !

    А иначе молитвите и балгодарностите ,постоянно и за ваички , съм ги оставил на зетя!
    Аз просто работя и осигурявам работа на други хора ,да си хранят семействата !
    Лош човек ли съм ?

    Коментиран от #17

  • 9 Антон 1

    1 4 Отговор

    До коментар #7 от "1111":

    Прочети внимателно последния абзац от коментара “6” и тогава , вййййкай !
  • 10 123

    14 3 Отговор
    То като гледам коментарите, какво да кажа. Старият вариант на вярата от Средновековието, не е вяра, а просто причина да се разправиш с неприятелите си. Легално.., уж!
    За да се разбере вярата трябва де се учи. Със Фейсбук не става.

    Коментиран от #11

  • 11 Валя

    11 5 Отговор

    До коментар #10 от "123":

    Не не трябва да се учи,вярата не е наука тя е чувство тя е нещо лично,егоизъм е да си играеш с чувствата на хората
  • 12 JPower

    16 11 Отговор
    Религия и разум тотална утопия. Религията е най-доходния бизнес с милиони роби. Вижте нашите попове, с Кадилак и Ролекс....Да сте видели обява за работа,че се търси поп. Няма любов към Бога а страх. Страх го е простия и слабия. Това,че някой е атеист, не го прави лош. Ноооо е пълно с набожни идиоти и то не само мюсюлмани. А българите са християни само на ""книга"". Айде ся да си погледнем мартиничките....ако не сме езичници, турците щяха да ни претопят. За това и турците са ни вика ли "" Гяури""" само на нас българите. Никога не са наричани така гърци,сърби или други под тяхното робство.

    Коментиран от #13

  • 13 Антон1

    4 5 Отговор

    До коментар #12 от "JPower":

    Така е !

    И оня от коментар 7 е с мартеничка , ама не осъзнава за какво става въпрос !
    Иначе , не вярвам да има атеист ,който да не признава ,че е “грешен “!

    Коментиран от #14

  • 14 JPower

    3 6 Отговор

    До коментар #13 от "Антон1":

    Дааа но повечето вярващи не си признават. Това е като в затвора,пълно е с невинни и не си признават за виновни... Религията, поне аервмовите, така са написани,че винаги да си грешен,ако не физически то душевно. И за да не те накажат строго, виновен е някой друг, Дявола. Ходил палиш свещ,това не е безплатно,даряваш на храма и т.н. вече си чист. ПИТО ПЛАТЕНО, време е за нови грехове. Или до праскат тиквата по 5пъти на ден, и душил задникът на грешника пред теб.
  • 15 Самарканд

    7 4 Отговор
    Всеки вярва в себе си и най-близките. Тази т.н. Вяра е един вид да е оправдание за грешките ни, защото е човешко да се греши, да е нещо като анабол за нашия дух, плацебо за душевното ни състояние, нещо което да сплотява хората, да не са уж скотове и разединени. След смъртта има живот, душата продължава да живее, стига индивида да не е наркоман, алкохолизирал се, тоест е да е станал дяволско чадо. Тук вярата в християнство, мюсюлманство, юдаизъм, хиндуизъм и др. не играе роля - всичките сме чада Божии.

    Коментиран от #16

  • 16 JPower

    5 6 Отговор

    До коментар #15 от "Самарканд":

    Само да те питам, даже и поп не ми е ОТГОВОРИЛ, но в теб ми е надеждата. ЯВНО вярваш в задгробния живот,в ада,рая и прераждането. Сега сме 7.5 милиарда души. Преди 70 000год.назад са били 150хил. В 10хил при.н.е са 1мил. А в 1год.от христа 200 мил. В 1000год. Хората са 400 милиона. Таааааа,ОТ КЪДЕ СЕ ВЗЕХА ТЕЗ 7.5 МИЛИАРДА ДУШИ.???????

    Коментиран от #20

  • 17 Смолата

    2 6 Отговор

    До коментар #8 от "Антон 1":

    Да, щото си атеист. А аз лично имам 3 коли и 2 мотора и 5 пари не давам за БМВ.

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Антон 1

    7 3 Отговор

    До коментар #17 от "Смолата":

    Може да съм лош , ама не щото съм атеист !:)

    Ей такива крайни мнения показват колко сте обективни , облъчени и понякога с двойни стандарти !
    Ама трябва и интелект за да се разбере тая работа ! Т.е . прочети пак внимателно проучването !
    Е вярно , сигурно е направено от лоши хора , ама ти все пак го прочети !:)
    С най-добри чувства !
  • 19 Антон 1

    13 4 Отговор

    До коментар #17 от "Смолата":

    Да добавя още нещо , че сега се серих .
    Имам две деца . Първото е инвитро , по метода ИКСИ ! Може би бяхме едно от първите в БГ !
    Второто си стана нормално !
    Преди години една облъчена силно религиозна госпожа по ТВ -то , обясняваше как трябвало да се спре с това инвитро . Било жестока намеса в Божиите дела !
    Много звънях , но не можах да се свържа с предаването ! Исках тя лично да обясни на дъщеря ми , как не е трябвало да се ражда и че всъщност нейното съществуване е вдна грешка ! Искаше ми се даже да ги запозная , да си поговорвт и да и го каже в лицето !

    Жалка картина , жалка !

    Коментиран от #22, #24

  • 20 Qwerty

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "JPower":

    Даа и аз се чудя....има нещо гнило тука,не може за още 1000 год.да набъбнем от 400млн. до 7.5 млрд.Това всичкото сигурно е твърдение изказано в научнопопулярно предаване по Дискавъри и писано в някоя енциклопедия от не кой да е,а от "великите професори" в Краварника САЩ и баламите им вярват.
  • 21 джими

    13 5 Отговор
    не знам за какво точно спорите - проучването е пределно ясно и показателно. Там където хората имат свободен достъп до информация и добро образование, сляпото следване на някой, който им обещава спасение срещу някой лев, рязко намалява. Нека религията да обясни големия взрив, черните дупки, квантите, неутриното, безкрайността на вселената и т.н. Няма лошо човек да вярва в каквото си иска, стига да не досажда и да не парадира. Смея да твърдя, че съм добър човек, помагам на всеки, който има нужда от помощ, лошо с умисъл не съм направил на никой. Но това е защото смятам, че така е правилно, а не защото някой ми е казал така да правя или от богобоязливост. Извинявайте, че не се кръстя по 10 пъти на ден, че не нося масури или че не си блъскам челото по 5 пъти на ден в земята. Стадо и пастир...не благодаря. Всичко на този свят е енергия.

    Коментиран от #23, #28

  • 22 Валя

    11 3 Отговор

    До коментар #19 от "Антон 1":

    Да приятелю,тези хора са нечовечни,даже незнам за кои се мислят че да съдят останалите,от къде знаят че тоя Бог изобщо е на тяхното мнение непрекъснато интерпретират и си мислят че това ще ги спаси,не им обръщай особено внимание,да ти е живо и здраво детето радостта от това е по важна
  • 23 Валя

    11 6 Отговор

    До коментар #21 от "джими":

    Правилно братко,учените от които повечето атеисти са дали толкова много полезни отговори на човечеството докато религиозните за 20 века не са дали нито един,жалка работа
  • 24 Смолата

    5 4 Отговор

    До коментар #19 от "Антон 1":

    Тогава и аз да те светна - по професия съм ембриолог..... А в клиниката имаме становище от светия синод и мюфтииството, че няма нищо лошо в този тип зачеване. Тия дето ги говорят тия глупости и идея си нямат за какво иде на въпрос....

    Коментиран от #25, #26, #27

  • 25 Валя

    5 2 Отговор

    До коментар #24 от "Смолата":

    Извинявай да те попитам ама защо изобщо Ви е становище от религиозните,направо съм шокирана
  • 26 Антон 1

    6 2 Отговор

    До коментар #24 от "Смолата":

    “Да те светна “ не е най - добронамереното обръщение , доколкото усещам аз !
    Не трябва ли да бъдете по-смирени и търпеливи към всички , па макар и грешни!
    Правиш лошо впечатления и то на невъзпитан човек . Това ,че си ембриолог не те прави специален , даже в моите очи !
    Айде малко по-спокойно !
    Аз пък съм адвокат , без да те светвам !
    И да ти кажа клиентите ми ,разчитат на мен , а не на молитви !
    Ти , на кого разчиташ за успеха си в професионален план ?
    Въпроса е риторичен !
    Моят ембриолог не беше религиозен !
    Доволен съм !
    И стига натрапвайте , като веганите , своите разбирания .
    Аз никъде не натрапвам на религиозните да станат атесисти !
  • 27 Антон 1

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Смолата":

    Моля те , отговори на Валя “25” !
    Моля !:)
  • 28 Амтон 1

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "джими":

    И аз това казвам !
  • 29 Срамота

    1 1 Отговор
    Тези хора трябва да са благодарни на Бога всеки ден задова че са живи въпреки греховете си те принуждават християните да не почитат Христос а Китайския лидер Си Дзинпин .А и не само това заравят християните живи и често ги убиват по жесток начин събарят християнските църкви където се покланя на Бога .Затварят милиони мюсюлмани защото изповядват религията си и се деецът с тях като с роби.Те искат хората да почитат комунистическата партия а не Бога.Ако не почитаме Бога тогава кой друг нали Бог ни създаде и създаде всичко най свято на свтъ
    .Ако не уважаваме Бог тогава за какво живеем.