26 Май, 2018 09:56 5 344 4

Тези гущери имат зелена кръв и никой не знае защо (СНИМКИ)

  • зелена кръв-
  • гущери-
  • токсична-
  • жлъчка-
  • пигмент-
  • необяснимо-
  • зеленокръвни гущери-
  • зеленокръвен сцинк-
  • еволюция
Тези гущери имат зелена кръв и никой не знае защо (СНИМКИ) - 1
СнимкИа: АР/БТА

Мускулите, костите, езиците и дори кръвта на тези гущери са обагрени в светлозелен цвят.

За разлика от други създания, които удивляват с необичайните си краски, получени в следствие на специфичната храна, която приемат, цветовете при тези студенокръвни се дължат на голямото количество зелена жлъчка в кръвта.

От години учените се опитват да разберат етапите и начините на еволюция при зеленокръвните гущери, които някак са успели да усвоят огромните количества жлъчка - силно токсична при такава концентрация - намираща се в кръвоносните им системи и да оцелеят.

Ново изследване, публикувано този месец в списание Science Advances, може би е съвсем близо до разгадаването на тази загадка. Според авторите му зеленокръвният сцинк (вид гущер от Нова Гвинея) вероятно е променял цвета на кръвта си от малиново червено към зелено 4 пъти в хода на своята еволюция. Освен това учените установили, че тези промени са се случвали независимо една от друга, което предполага, че са еволюционно благоприятни за вида.

В статията си учените от Университета на Луизиана и Американския природонаучен музей, ръководени от Кристофър Остин, описват и обясняват резултатите от филогенетичния анализ на 51 вида гущери, шест от които със зелена кръв, .

Зеленият цвят на кръвта им се дължи на високите нива на биливердин — зелен жлъчен пигмент, образуващ се при разпада на хемоглобина. Когато при този разпад се отнеме желязната молекуласе образува биливердин, който пък е причинителят на Жълтеницата и на него се дължи пожълтяването на кожата и бялото на очите. Излишъкът от зелен жлъчен пигмент потиска нормалния червеникав оттенък на червените кръвни клетки.

Тези гущери имат зелена кръв и никой не знае защо (СНИМКИ)

Въпреки че в организма на представителите на рода Prasinohaema нивата на биливердин са 40 пъти по-високи от концентрацията, която би убила човек, тези създания са изненадващо здрави и жизнени, твърдят изследователите.

Освен при сцинковете, повишена концентрация на биливердин се среща в кръвта на някои видове риби и жаби, насекоми и в черупката на яйцата на различни птици.

"Освен че имат най-висока концентрация на биливердин, регистрирана в животно, тези гущери по някакъв начин са развили резистентност към токсичността на жлъчните пигменти. Разбирането на основните физиологични промени, които позволяват на тези гущери да останат без жълтеница, може да даде един нетрадиционен подход към специфични здравословни проблеми", отбелязва Захари Родригес, докторант в катедрата по биологични науки в Университета на Луизиана пред сайта Live Science .

Друг зелен сцинк (Prasinohaema virens) със зелена кръв, който живее в низините на Нова Гвинея. Това е единственият вид зеленокръвен сцинк, който снася яйца. Другите видове със зелена кръв раждат живи малките си.

Тези гущери имат зелена кръв и никой не знае защо (СНИМКИ)

За да разберат еволюционната история на зелената кръв, Родригес и колегите му направиха генетичен анализ на 51 вида сцинкове, включително шест вида, които имат зелена кръв (два, от които преди това не са били известни на науката).

Техните резултати показват, че Prasinohaema еволюирали към зелената кръв четири различни пъти, независимо един от друг. Фактът, че животните в този род са го развивали толкова много пъти, предполага, че зелената кръв може да бъде полезна за тях, пишат изследователите.

Защо гущерите се адаптират към високата концентрация на биливердин в кръвта — не е известно. Може би, антимикробните свойства на пигмента играят някаква роля. Освен това той притежава и силни антиоксидантни свойства, което пък предотвратява появата на мутации.

Тези гущери имат зелена кръв и никой не знае защо (СНИМКИ)

Как влечугите се справят с такава концентрация на токсичното вещество, все още е неясно. Възможно е, както при морската риба Clinocottus analis - която също има повишена концентрация на биливердин в кръвта - пигментът да се свързва със серумни албумини и остава под формата на нетоксичен комплекс.

Тази мистерия може скоро да бъде решена. В следващата работа учените се надяват да идентифицират гените, отговорни за зелената кръв. Крис Остин планира да проучи с екипа си потенциалните ефекти на зеления кръвен пигмент върху маларията и други паразити, които заразяват тези гущери.

Тези гущери имат зелена кръв и никой не знае защо (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зоолога

    4 1 Отговор
    Това е ,,PREDATOR"
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гиби

    3 0 Отговор
    Това са феновете на Лудогорец .