27 Май, 2018 09:14 1 781 1

Музиката определя какво да ядем - мазен хамбургер или свежа салата

  • силна музика-
  • хранене-
  • храна-
  • вредно-
  • здраве-
  • здавословно-
  • влияние-
  • поръчка-
  • ресторант

Защо силната музика вреди на здравето ни когато се храним?

Музиката определя какво да ядем - мазен хамбургер или свежа салата - 1
Снимки: shutterstock

Музиката не само създава атмосфера, но също така може да повлияе и на поръчките ви в заведенията, пише британският вестник Daily Mail, позовавайки се на ново изследване.

Ако откриете, че си поръчвате мазен чийзбургер вместо нискокалорична салата в ресторанта, то за това може да е виновна музиката.

Оказва се, че музиката не само може да повлияе на настроението ви, но също така е способна да повлияе на избора ви на храна.

Когато в заведението е шумно и музиката твърде силна, клиентите са по-склонни да поръчват нездравословна храна, като бургери например.

Изследователи установили също, че стилът на музиката не е от такова определящо значение както това колко силно се пуска.

Ако същата онази песен, която ви е подтикнала да поръчате нещо нездравословно, се изпълнява тихо, като фон, то клиентите на заведението са по-склонни да изберат по-здравословна алтернатива.

Музиката определя какво да ядем - мазен хамбургер или свежа салата

Отдавна е известно, че темпото на музиката въздейства върху настроението и възбудата на индивидите. По-бързият ритъм увеличава пулса, а бавният го забавя. Силната музика също превъзбужда, докато тихата релаксира.

Д-р Дипаян Бисвас от университета на Южна Флорида изследва ефекта от силата на музиката върху човешкото поведение. Той установи, че тя също пряко въздейства върху сърдечния ритъм. Подобно на ритмичните песни, силната музика стимулира и увеличава стреса. Затова на хората им се дояждат мазни чийзбургери и пържени картофи.

Тихата музика има успокояващ ефект и хората внимават повече какво поръчват в заведенията.

Диетата DASH е базирана върху консумация на зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни, като се препоръчва употребата на нискомаслени млечни продукти

За изследването си д-р Бисвас е направил експеримент в заведение в Стокхолм. Там са пускали музика със сила 55 децибела и 70 децибела.

Докато 55 децибела за човешкото ухо са като лекото жужене на хладилник, 70 децибела се доближават до шума на прахосмукачка. На силна музика нездравословна храна са поръчали 20 процента повече от клиентите на заведението.

Музиката определя какво да ядем - мазен хамбургер или свежа салата


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 112

    5 1 Отговор
    На мен ми влияе какво иска стомахчето, музичката просто си остава на заден фон. Нека има хляб и за учените с безмислените иследвания.