4 Юни, 2018 12:26 5 693 2

Забележителен пробив в лечението на рак на гърдата (ВИДЕО)

  • рак на гърдата-
  • лечение-
  • промяна-
  • изследване-
  • гени-
  • генетичен тест-
  • химиотерапия

Хиляди пациентки могат да избегнат ужасната химиотерапия, сочат резултатите от ново изследване

Забележителен пробив в лечението на рак на гърдата (ВИДЕО) - 1
Снимка: shutterstock

Хиляди жени, диагностицирани с най-честата форма на рак на гърдата още в ранен стадий, могат да бъдат пощадени от ужасната химиотерапия благодарение на нов "прецизен медицински подход". Това показват резултатите на забележително проучване, представено пред Американското дружество по клинична онкология, цитирано от вестник Guardian.

Около 70 % от жените, диагностицирани с една от най-честите форми на рак на гърдата в ранен стадий, може и да не се нуждаят от химиотерапия, като част от лечението.

В изследването, публикувано в сп. New England Journal of Medicine, се съобщава, че повече от 123 000 жени в САЩ и 23 000 жени във Великобритания всяка година биват диагностицирани с конкретната форма на болестта. Ако резултатите, до които изследователите достигат в своя изключителен труд, бъдат приложени на практика, броят на жените, които ще се нуждаят от агресивната форма на лечение ще се намели с повече от 1/3.

Забележителен пробив в лечението на рак на гърдата (ВИДЕО)
Снимка: shutterstock

"На практика това означава, че хиляди жени ще могат да избегнат химиотерапията и всички нейни странични ефекти, като същевременно постигат отлични дългосрочни резултати", каза д-р Харолд Бърстейн, доцент в медицинското училище към университета Харвард.

Авторите на изследването анализират начина, по който, масово използван генетичен тест, основаващ се на 21 гени, свързани с рецидиви на рак на гърдата, оценява риска от болестта.

"Тези данни потвърждават, че използването 21-генен тест за оценка на риска от рецидив на рак може да пощади жените от ненужно лечение, ако тестът покаже, че от химиотерапията няма да има полза", изтъква водещият автор на изследването д-р Джоузеф А. Спарано, директор на клиничните изследвания в центъра за рак "Алберт Айнщайн".

Изследователите са разгледали случаите на повече от 10 000 жени на възраст между 18 и 75 години, подложили се на онкотип DX — вид биопсия, разглеждаща въпросните 21 туморни гени.

Проучването,Trial Assigning Individualised Options for Treatment (Tailorx) беше представено по време на годишната среща на Американското дружество по клинична онкология в Чикаго.

"Tailorx показва, че на много от тези жени, може да се осигури по-лека терапия, без да се компрометира ефективността на лечението", казва професор Арни Пурушохам клиничен съветник в Cancer Research UK.

Ракът на гърдата е най-често срещаният вид рак при жените по света. Това ново проучване се фокусира върху жените с ранен рак на гърдата с положителен хормон-рецептор, HER2-отрицателен, аксиларен-негативно-негативен ген, който представлява около половината от всички случаи.

При повечето жени стандартното лечение включва химиотерапия и ендокринна терапия, отчасти защото се вярва, че лъчетерапията дава много по-добри резултати при младите жени.

Химиотерапията обаче, често е съпътствана от допълнителни странични ефекти като гадене, повръщане, загуба на коса и умора в краткосрочен план. Сега, чрез генетично изследване, авторите на забележителното проучване успяват да отделят пациентките, които по-често имат рецидивиращ рак. Това потенциално би могло да спаси около 70 % от жените с рак на гърдата от агресивното лечение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    5 1 Отговор
    Направено е откритие 2+2=5, но защо и как не се казва ! В общи линии това е статията .
  • 2 ХайСикТер

    0 0 Отговор
    Някога са раждали и кърмили по 5-6 деца а сега ги тъпчат със силикон и стягат във ластични сутиени! Е сега дано някой му просветне че без мачкане и дърпане тия цици стават само за ракообразни!