9 Юни, 2018 00:30 9 669 26

Болни ли са транссексуалните?

  • транссексуални-
  • болни-
  • джендър-
  • патология-
  • хомосексуален

Патологично изменение ли е транссексуалността?

Според десетата ревизия на Международна класификация на болестите (МКБ 10) транссексуалността е едно от разстройствата на половата идентичност, следователно е болестно състояние.

Терминът „транссексуалност“ се използва за индивиди, с полово самоопределяне, различно от това, което се очаква въз основа на биологичните полови характеристики, с които се раждат. Едно транссексуално лице може да се идентифицира с женския пол, въпреки че е родено с мъжки полови белези, а някои транссексуални не се определят конкретно с никой от половете.

През 40-те години на миналия век медиците започват да обръщат внимание на явлението и се опитват да го категоризират, като наименованието и част от методите за третиране са останали оттогава, въпреки че са морално и практически остарели.

Още през 1966 г. д-р Хари Бенджамин се занимава с категоризация на хората, с проблеми на половата идентичност. Д-р Бенджамин е ендокринолог и е сред първите медицински специалисти, изследващи и третиращи трансполовите хора въз основа на стандартизирани принципи.

Доста дълго време скалата на Бенджамин се използва за оценка на пациентите, в комбинация със скалата на Кинси (оценяваща сексуалната ориентация).

Скалата за сексуална ориентация на Кинси:

Тип 0: изключително хетеросексуален без хомосексуални преживявания
Тип 1: преобладаващо хетеросексуален, само случайни хомосексуални преживявания (включително и мисли);
Тип 2: преобладаващо хетеросексуален (при налични хомосексуални преживявания, които все пак са по-чести от случайни);
Тип 3: по равно хетеросексуален и хомосексуален;
Тип 4: преобладаващо хомосексуален, но с често повтарящи се хетеросексуални преживявания;
Тип 5: преобладаващо хомосексуален, но с наличие на случайни хетеросексуални преживявания;
Тип 6: изключително хомосексуален, без хетеросексуален опит;

Скала на Бенджамин за полова идентичност:

Тип 1 – измамно транссексуален;
тип 2 – фетишистки транссексуален;
тип 3 – реално транссексуален;
тип 4 – непреживял хирургична намеса транссексуален;
тип 5 – транссексуален с умерен интензитет;
тип 6 – транссексуален с висок интензитет;

Години наред тези определящи скали са използвани от медицинските лица, с идеята, че могат да категоризират хората, подходящи за промяна на физическия пол, но към момента по света се счита, че систематизацията е остаряла и неефективна.

В крайна сметка при настъпване на зряла възраст транссексуализмът нерядко е придружен от физическо и социално преориентиране на личността. От много време насам това включва физически процедури (често хирургия и хормонални намеси), промяна в начина на обличане и държание и нови маркери за идентификация (смяна на име и лични идентификационни документи). Човек може да се идентифицира като транссексуален, без да прави всички тези промени. Самият термин в началото се е отнасял конкретно до хората, търсещи или предпочитащи медицинска намеса за промяна на телата си.

В допълнение към думата „транссексуалност“, общността, която се определя с нея, приема много различни термини с цел да характеризира по-точно личната полова идентичност на всеки индивид.

Част от тях са:

„Двуполов“ — за лице, идентифициращо се и с двата пола, но с неравностойна пропорция между техните характеристики;
„безполов“ - човек, който не се идентифицира с нито един от половете;
„джендър флуид“– личност, постоянно движеща се между половете;
„джендъркуиър“- индивид, идентифициращ се като нещо различно от мъжки или женски пол (трети пол, безполов, двуполов и т.н.). В тази категория се появява още по-сложни самоопределения:
„трети пол“—личност неспособна да назове или квалифицира себе си, дори в останалите категории, използвани за определяне на полова принадлежност;
„травестит/кросдресър“ – човек, който носи дрехи, традиционно свързвани с другият пол, като нерядко към тази категория се добавят и така наречените „драг кралици/drag queen“;
„андрогин“—индивид, който определя себе си като смес, равни части от двата традиционни пола.

Реално погледнато общността на трансполовите разглежда индивидуалните разлики в определянето на членовете си изключително сериозно и това предизвиква множенето на различните наименования, с цел членовете й да се чувстват възможно най-удобно, въпреки различията си от обикновените хора.

Към момента транссексуализмът е определен като разстройство в половия идентитет от МКБ 10 и може да бъде открит под обозначението F64.0, а определянето му като парафилия дълго време ще носи своите социални последици.

Важно е да се подчертае, че фактическата причина транссексуализмът все още да е в списъка с патологични състояния, е така наречената „половата дисфория“, която може да доведе до доста сериозни емоционални проблеми, поради несъответствието между биологично и личностно определение, пише framar.bg. Обществеността очаква с одобрението на МКБ 11 през тази година, като е известно, че предварителната версия на класификатора изключва „дисфорията на половия идентитет“ от списъка с парафилиите, може би това ще реабилитира една общност, бореща се за утвърждение, въпреки че е определена като уязвима спрямо дискриминация група.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доктор Фройд

    26 1 Отговор
    Усетите ли остър сърбеж около Глутелосите или е време да се изкъпете или е време да посетите психолог! Много е трудно да се диагностицира на момента!
  • 2 Биология

    16 2 Отговор
    Уточнявайте че това е не просто болест а е генна такава
  • 3 Василев

    10 14 Отговор
    Селяни, джендеризма и трансексуализма са просто опити на днешните онеправдани мъже да достигнат до правата на жените. Да, това е писък за равноправие.
    Агент Манафор. ЦРУ!
  • 4 Инкогнито

    24 3 Отговор
    Същото се отнася и за жени които си падат по жени това са същества с хормонален дисбаланс повишени нива на тестостерона и зачочва да се мисли за мъж!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Отегчен

    19 5 Отговор
    Вени , с всяка статия все повече олекваш !
  • 7 Бесен

    19 9 Отговор
    баш па транс са извратеняци!
    обратните трябва да ходят да се лекуват, ако признаят, че нещо им е сбъркано ще ги разберем и с удоволствие ще отделим средства и усилия за лечението има... ама транс изтрещелниците трябва да се събират право в специализирани заведения!
  • 8 nonamenofacenonumber

    19 6 Отговор
    Този списък дето сте публикували с всичките видове извратеняци наизуст ли трябва да го учим или утре ще повторите за всеки случай тази информация?
  • 9 цоле

    13 8 Отговор
    измет
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 джендъризация

    14 5 Отговор
    "Според десетата ревизия на Международна класификация на болестите (МКБ 10) транссексуалността е едно от разстройствата на половата идентичност, следователно е болестно състояние." - така че, Сорос и компания още не са джендъросали целя свят! Всичко, което не се смята за мъж или жена е джендър - мода наложена от Сорос и компания! Има и 1-2% болестни отклонения!
  • 12 мънфич

    8 2 Отговор
    тоя на снимката ште гу сцепа
  • 13 Робот

    10 2 Отговор
    Честит прайд, носете си вазелин, уважаеми Класифицирани!
  • 14 Ко каза ко

    4 0 Отговор
    Има нещо гнило.
  • 15 Истината

    10 4 Отговор
    Разбира се, че всеки самоопределящ се индивиди е болен. Природата отдавна си е свършира работата, и никой не трябва да се бърка.
  • 16 СССРБАРЕТА

    11 6 Отговор
    Не, не сме болни.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 юрист

    4 6 Отговор
    ДА- ТРАНССЕКСУАЛНОСТТА Е ПСИХИЧНО РАЗСТРОЙСТВО НА ЛИЧНОСТТА. Някой замислял ли се е , че неслучайно в България нямаме транссексуален магистрат или човек, който е в процедура по вписване като адвокат, или нотариус, чси, дси, съдебен помощник... Това е така, защото при вписването си за упражняване на която и да е юридическа професия, се иска Удостоверение, че лицето не страда от психично заболяване, а транссексуалността Е психична болест.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ИЦО

    5 8 Отговор
    Света се напълни с всякакви измети и извратеняци.Или как вика бай Цанко:
    -Тва не е свят мойто момче,тва е кенеф.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 КУЧЕТО

    1 5 Отговор
    Най-после някой да напише статия в която ясно и точно е казано, че транссексуализма е паталогично състояние от което следва ,че мястото на тези сбърканяци е не на улицата а в специализирани медицински заведения! Апелирам г-жа Фандъкова преди да разрешава гей парадите да се запознае с болеста "полова дисфория" носители на която са участниците в този вид "забавления".
  • 23 konservator

    0 8 Отговор
    Болест и демонично обладаване
  • 24 Бесен

    2 8 Отговор
    Тва не е болест а липса на пердах!!! 3 пъти дневно здравословна доза бой ще ти излекуват всичката транс-дивотия и ще си по-хетеро от папата!
  • 25 Секси

    6 0 Отговор
    Всички ,които съдите ЛГБТ общността Ви пожелавам да Ви дойде на главата това и в къщата ,ще ми е интересна физиономията Ви ,когато Ви сочат с пръст . Хомосексуалността се е срещала ,откакто свят светува при хиляди индивиди ,но само човешкото същество е способно на нетолерантност.
  • 26 Конник

    0 0 Отговор
    В природата винаги има изключения или генетично сбъркани. Изключенията потвърждават правилото. Иначе човечеството отдавна да е изчезнало. Пазете болните за да умрът здравите.