Last news in Fakti

6 Юни, 2018 18:10 18 869 6

Фугу - най-скъпият и смъртоносен деликатес в света (ВИДЕО)

  • фугу-
  • риба фугу-
  • деликатес-
  • сашими фуги-
  • отровна риба-
  • риба балон-
  • тетродотоксин

Рибата балон е едновременно отровна и много вкусна, а използването ѝ за направа на суши сашими е цяло изкуство

Фугу - най-скъпият и смъртоносен деликатес в света (ВИДЕО) - 1
Снимки: shutterstock

Фугу - едно от най-прочутите ястия в японската кухня, се приготвя от месото на рибата балон. Само най-опитните майстори на суши, преминали специален курс на обучение, имат право да готвят тази риба. Причината за това се крие във факта, че рибата балон е една от най-отровните риби в океана. Ако не се приготви правилно, една единствена хапка е способна да ви убие.

И макар да е толкова опасна, ястията от фугу - и по-специално сашими суши от риба балон - са изискан деликатес, заради който много хора са готови да рискуват живота си.

Фугу - най-скъпият и смъртоносен деликатес в света (ВИДЕО)

Фугу е риба с необичайна формачието семейство наброява повече от 100 различни вида. Видът, от който се приготвя сашими фугу се среща във водите около Япония и Корея и на дължина достига около 70 сантиметра. При опасност тези риби се надуват, приемайки формата на балон, което увеличава размера им с около три пъти. Оттам и имената, с които е наричана — балон, риба глобус. Наричат я още игленик, заради шиповете, с които някои видове фугу имат по кожата си.

Фугу - най-скъпият и смъртоносен деликатес в света (ВИДЕО)

Всеки вид фугу е изключително отровен заради веществото тетродотоксин, което се натрупва в кожата, перките и вътрешните органи на рибите. По-малко от 0,1 грама от тази отрова са достатъчни, за да убият възрастен човек за по-малко от 20 минути, а отрова на една риба може да убие 30-40 души. Тетродотоксинът, който се трупа в телата на всички риби от семейство „Tetraodontidae“ предизвиква мускулна парализа, дихателни нарушения и сърдечно-съдова недостатъчност.

Заради това само специално лицензирани готвачи могат да приготвят и продават фугу.

Фугу - най-скъпият и смъртоносен деликатес в света (ВИДЕО)

Малки количества от отровата причиняват специално желано усещане на езика, наподобяващо леко изтръпване и гъделичкане, което трае около 15 секунди след поглъщането на парченцето месо, тези части се смятат за най-вкусни. Ако не премине до 15 секунди, можете да се смятате за пътник.

Фугу - най-скъпият и смъртоносен деликатес в света (ВИДЕО)

Японска пословица за този деликатес гласи: "Който е опитвал тази риба, е глупак, но който не е — също“.

Освен много знания се изискват и изключителна точност и прецизност за нарязването и обработката на рибата, а също така и естетически умения в подредбата на късчетата месо. Прозрачно нарязаните /с дебелината на лист хартия/ късчета месо се редят в красиви блюда наречени "Фугусаши". Те наподобяват истинско произведение на изкуството, а подредбата им често е като картина — пейзаж, птица, пеперуда. Парченцата се топят в специален сос и подправки.

Фугу - най-скъпият и смъртоносен деликатес в света (ВИДЕО)

Не всеки готвач в японски ресторант може да направи фугу. Едната причина е, че се приготвя много трудно, а втората е, че трябва да има сертификат за това. А цените на това ястие са космически. В ресторантите в Токио четвърт сашими от фугу струва 750 долара.

Фугу - най-скъпият и смъртоносен деликатес в света (ВИДЕО)

Въпреки всички предпазни мерки обаче много хора умират всяка година от отравяне или парализиране след консумация на фугу. Смъртта след дегустация на рибата се почита наравно със смъртта на бойното поле.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2399

    32 1 Отговор
    Я съм на сафрид и нема отрова
  • 2 Антон

    25 0 Отговор
    Интересно колко хора са си заминали докато разберат как да я готвят.
    И всъщност като са видяли че измират дегустатори защо са продължили да правят опити с яденето й, а не са счели че не подлежи ма ядене.
  • 3 Бен

    23 2 Отговор
    Значи ядеш рибата, езика и устата ти изтръпват, и ако след 15 минути не ти мине, си пътник... Ами съгласен съм с първата част на поговорката: който го прави е глупак.

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Alfa Romeo 156 TI

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бен":

    15 секунди! Май не бих я пробвал.
  • 6 Бабатунде Адениджи

    8 1 Отговор
    Я съм на пържен шаран или пъстърва, пък вие си играйте на руска рулетка!