8 Юни, 2018 16:40 4 596 7

Водещата теория за възникването на живота на Земята е грешна!

  • планета-
  • земя-
  • възникване-
  • формиране-
  • земна кора-
  • 350 милиона години-
  • еволюция-
  • възникване на живота-
  • чикагски университет

Ново изследване показва, че планетата ни е била годна за живот много по-рано отколкото се предполагаше до сега

Водещата теория за възникването на живота на Земята е грешна! - 1
Снимка: shutterstock

Земната кора може би се е образувала много по-рано отколкото се предполагаше до сега, твърди ново проучване на университета в Чикаго.

Изследователите изтъкват като доказателство броят на стронциевите атоми, открити в скали от северна Канада. Това откритие би могло значително да повлияе и дори да преобърне нашите представи за възникването и еволюцията на живота на Земята.

Именно минералното съдържание на скалите дал на екипа доказателства, че континенталната земна кора се е образувала стотици милиони години по-рано, отколкото се смяташе до сега.

Континенталната кора е много по-богата на важни минерали и вещества, необходими за поддържането на живота на планетата, в сравнение с много по-младите вулканични скали.

"Нашите доказателства, събрани от различни точки на света, включително Западна Австралия и северна Канада, показват, че Земя може да е формирала континентална кора в рамките на 350 милиона години от възникването на Слънчевата система. Това променя класическия възглед, че земната обвивка е гореща, суха и адска в продължение на повече от половин милиард години след формирането й", обяснява Патрик Бойнке от катедра "Геофизични науки" на чикагския университет и първи автор на това изследване.

Континенталната кора изгражда континенталния шелф. Тя се състои от седиментни и гранитни скали. Формирала се е от млади вулканични скали и е богата на силициев диоксид и минерали, нужни за появата на първите живи организми. Малка част от тези древни минерали може да бъде открита в по-младите пластове, образували се на по-късен етап вследствие на вулканична дейност, разместване на земни пластове и други гео процеси. Това затруднява изучаването на обстоятелствата около формирането на геоложките обвивки на планетата. Към тези минерали се отнасят цирконите, чиято възраст може да превишава 4 милиарда години.

Геолозите са анализирали съотношението на стронциевите изтопи в скали, съдържащи циркон в северната част на Канада. Това е позволило да определят, че съдържанието на силициев диоксид в тях е отпреди 4,2 — 4,4 милиарда години. Достатъчно основание да се смята, че по това време континенталната кора вече е съществувала.

Това противоречи на традиционната хипотеза, според която земната кора е била адски гореща и суха в продължение на половин милиард години след нейното формиране.

Континенталната кора оказва значително влияние върху процесите в атмосферата, върху състава на морската вода и наличието на хранителни вещества, необходими за развитието на живота. Наличието й свидетелства, че астероидните бомбардировки върху Земята не са били интензивни. В противен случай те биха затруднили нейното формиране.

Проучването на екипа от университета в Чикаго — озаглавено “Potassic, high-silica Hadean crust” — е публикувано в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Водещата теория за възникването на живота на Земята е грешна!
Снимка: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 байтошо

    26 4 Отговор
    Сигурен бях, че Земята първо се е формирала от към Щатите...
  • 2 Грую

    7 6 Отговор
    Възникването на живота на Земята е една случайност, която продължава много дълго време, достатъчно за да се появи човекът , който в крайна сметка ще приключи с удобните за живот условия и ще я превърне във Венера с температура от няколко стотин градуса на повърхността и парникова атмосфера.

    Коментиран от #3, #5

  • 3 мало , УМЕН

    11 5 Отговор

    До коментар #2 от "Грую":

    Със сигурност не сме Първата Цивилизация , Природата Майка си знае работата . Когато настъпи часът всичко ще бъде Претопено и ще започне от Начало . Начало . Начало
  • 4 Браво

    8 4 Отговор
    Какви милиони и милиарди години!! За шест дена е направена, знаете от кой.

    Коментиран от #7

  • 5 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Грую":

    Брех, а защо да не свърши със студена атмосфера, каквато е на Марс?
    Много обичам такива апокалиптични простотии, скарани с всякакви факти и научни доказателства!
  • 6 Песимист

    3 0 Отговор
    Не знам кого топли тази измислена теория .
    Може би само авторите , усвоили едни $ .
  • 7 Виго

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Браво":

    Тез учени не знаят преди сто години колко че.ии си е ударил дедо им,но с лекота говорят за милиони и милиарди години.и кво как било.