11 Юни, 2018 11:16 14 569 14

Суперотровна змия почти уби мъж, макар той да отряза главата ѝ (СНИМКИ+ ВИДЕО)

  • змия-
  • отрова-
  • обезглавена-
  • смъртоносно ухапване-
  • отрязана глава-
  • угхапване-
  • гърмяща змия-
  • тексаска гърмяща змия-
  • силна отрова-
  • оцеля

Отделена от тялото, главата на тексаската гърмяща змия ухапала своя убиец и го превърнала в жив труп

Змия с отрязана глава едва не умъртви своя убиец, въпреки че главата ѝ вече била отделена от тялото.

Мъж от щата Тексас едва не почина, след като получи смъртоносна доза отрова при ухапване от гърмяща змия. Невероятното в тази история обаче, е че преди да бъде ухапан, мъжът вече бил отсякъл главата на влечугото с лопата, разказва сайтът ScienceAalert.

Американецът все пак оцелява, тъй като е отведен навреме в болница с хеликоптер, където лекарите му дават 26 дози противоотрова.

Невероятната случка се е разиграла в американския град Корпус Кристки, Южен Тексас през уикенда на 27 май. Джеръми Сътклиф и съпругата му Дженифър работели в градината пред дома си, когато жената забелязала отровната змия - западна диамантена гърмяща змия, дълга около 1,2 метра. В уплахата си тя отскочила назад, опитвайки се да защити близките си, съобщава местната новинарска станция KIII-TV .

Мъжът на Дженифър реагирал светкавично. Той грабнал градинската лопата и отрязал главата на отровното влечуго, пише британското издание Mirror.

Но когато се навежда да изхвърли парчетата и взема отрязаната глава на змията в ръка, той допуснал фатална грешка. Макар отделена от тялото, главата все още имала жизнени функции и успява да ухапе мъжа за ръката, впръсквайки в тялото му смъртоносната си отрова.

Въпреки, че мъжът е закаран светкавично бързо до болницата, лекарите казват на съпругата му, че той може и да не оцелее.

Случаят на Джереми бе необичайно тежък — скоро след ухапването той получи няколко припадъка, загуби зрението си, а след това и пълно съзнание, разказва Дженифър.

В болницата лекарите установяват, че той е в септичен шок, органите му изключват и получава сериозни вътрешни кръвоизливи.

Все пак тексасецът се оказал по-силен от отровата и след седмица състоянието му вече било стабилизирано. За да бъде спасен, на мъжа били влети 26 дози противоотрова - обикновено при случаи на ухапване от отровна змия се изискват максимум четири дози.

Въпреки, че животът му бил извън опасност, през следващите няколко месеца мъжът ще трябва остане под лекарско наблюдение, тъй като след случката бъбреците му били сериозно увредени и във всеки един момент състоянието му може рязко да се влоши.

Експертите предупреждават, ако ако изпаднете в подобна ситуация, не нужно да убивате змията и определено не бива да откъсвате главата ѝ.

"Това е класическа грешка. Хората не осъзнават, че влечугите и бозайниците имат различен метаболизъм", коментира пред сайта Gizmodo Лесли Бойер, лекар и основател на Института VIPER към Университета в Аризона. "Зъбите на отрязаната глава на гърмящата змия може да продължат да функционират, включително и отровните ѝ жлези".

Топлокръвните животни, като бозайниците, генерират топлина в тялото, което изисква много енергия и кислород. Ако прекъснете достъпът на кислород, следва бърза клетъчна смърт.

От друга страна, змиите и другите студенокръвни животни, като риби и земноводни, не регулират топлината на тялото си вътрешно, а разчитат на външни източници на топлина. Тъй като телата им не генерират собствена топлина, техните енергийни и кислородни нужди са по-ниски. Ето защо някои студенокръвни или ектотермични животни могат да оцелеят без кислород за по-дълги периоди от време.

Може да звучи невероятно, но отрязана змийска глава може да продължи да поддържа жизнени функции дълго след като са били обезглавени. Някои съобщават, че това е възможно до 12 часа.

И ,макар отровата на гърмящата змия да е смъртоносна и при ухапване да се изисква незабавно вливане на противоотрова, от 7 000 души ухапани за една година в САЩ, умират между 5 и 12 души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    23 0 Отговор
    Научих нещо ново.
  • 2 ИВАН

    10 56 Отговор
    Хаха, е, тоя татуиран гнусляр ли е по ценен от невинното животно, какво му е правело та да го убива, да не се мисли за господар на тая земя.

    Коментиран от #3, #6, #14

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Елиана

    33 1 Отговор
    Изглежда добър човек. Дано Господ му помогне да се възстанови напълно.
  • 5 ИВАН

    5 24 Отговор
    На мен ми изглежда леко дебилен и леко олигофрен, но явно средата му е такава на човека ... И кой каквото си търси, си го намира :)
  • 6 kkk

    17 4 Отговор

    До коментар #2 от "ИВАН":

    На Иван да му ги бутнат две такива отзад да се обичат...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Нашенец

    3 4 Отговор
    Предната вечер излизам от банята и гледам как някакво влечуго влиза от двора в къщата. Шок. Не видях какво е, само се скри под стълбите. После е дълга история, но накрая се оказа смок и го убих с една пръчка. Направил му бях някаква дупка по средата на тялото и после му размазах главата с пръчката. Имаше кръв и от двете места и си викам - достатъчно. Изхвърлих го на двора, за да го разгледам на сутринта, на светло, той кък започна да се движи и да иска да си ходи. Луда работа. За първи път убивам змия/смок. Много ме е старх от тези влечуги, ама нямаше избор.
  • 9 Бай Ой

    9 6 Отговор
    Змиите са гнусни влечуги и трябва да се избиват, както и герберастите, които всъщност са комунисти под прикритие! Комунистите са гадни, но поне си признават, а герберастите са най-големите крадливи гадове
  • 10 ИВАН

    5 4 Отговор
    Не знам за комунистите и гейберастите, ама не завиждам на тоя който убива змии и въобще животни - голям грях, сори :))) ... но някой хора, това трудно го разбират.
  • 11 Орел

    4 3 Отговор
    “...в уплахата си тя отскочила назад...да защити близките си...”
    “...той грабнал лопата и отрязал главата...”

    Типично поведение на примати.
  • 12 Дрън-Дрън

    3 1 Отговор
    Доколкото ми е известно, змиите ядат мишки и плъхове, таралежите пък ядат змии... Божествена система в природата, никой не може да я оспори, така трябва да бъде.
    Сега за този човек, еми и на мен ми изглежда симпатяга и добряк и & ано се оправи.
    Но само Господ знае защо се случва едно или друго нещо.
  • 13 Правда и ред

    2 2 Отговор
    Към, Иван а помниш ли и майка ти когато ми духаше??? ше помниш не ми и свирки ше ми правиш боклук нещастник!!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.