14 Юни, 2018 19:38 9 491 26

Блондинка започна от 0, а сега притежава бизнес за 1 млрд. долара (СНИМКИ)

  • блондинка-
  • от нулата-
  • бизнес дама-
  • бизнес-
  • милиардерка-
  • милиард долара-
  • кендра скот-
  • град остин-
  • личен стилист-
  • дизайнер на бижута

Усетът за бизнес и предприемчивостта на тази амбициозна американка я извеждат до върха

Бременна в последните месеци и с ограничени финансови средства, Кендра Скот знае, че трябва да намери начин да печели повече пари. Докато очаква раждането на първото си дете в дома си в Остин, щата Тексас, тя започва да скицира бижута.

Това се случва през далечната 2002-а, когато 28-годишната към онзи момент Скот има само 500 долара спестявания, с които се опитва да започне собствен бизнес, разказват от Webcafe.

След като се ражда синът й, Кендра решава, че ще се опита да продаде обеците и други неща, които създава по скиците си. Създава това, което е основата на първата й колекция, поставя бебето в слинг и образците от бижутата — в метална кутия за чай.

После обикаля из бутиците на Остин като се опитва да продаде бижутата си. Разпродават се още на първия ден. От този ден нататък Кендра има свой бизнес.

Сега едноименната компания на Скот, която в момента е на 44 години — Kendra Scott — е с пазарна капитализация над 1 млрд. долара, а личното й състояние е около 500 млн. долара. Тя е в класацията на Forbes за най-богати само реализирали се жени в САЩ за 2017-а — на 36-то място и над звезди като Тейлър Суифт и Бионсе.

Скот е родена и израснала в Средния Запад — Уисконсин. Следва в университета в Тексас, но напуска само след година и в крайна сметка заживява в Остин. После създава и ръководи бизнес в продължение на две години като прави комфортни шапки за жени, преминаващи през химиотерапия.

Вдъхновението за Кендра идва от покойния й пастрок, а част от приходите й отиват за местни болници, които се борят с болестта.

Идеята за стартъп-а за бижута се заражда, след като по нейни думи осъзнава, че има голяма ниша на пазара — повечето бижута са или много скъпи, или крайно евтини (и грозни). По средата няма почти нищо.

Така че нейният план е да създаде качествени бижута със скъпоценни камъни, които тя и други жени с удоволствие ще носят, но на по-достъпна цена. Според нея всяка жена, независимо какви са финансите й, иска да се чувства уверена и красива.

Първоначално Кендра продава само на едро като зарежда само други магазини, вместо да отвори свой собствен. Kendra Scott се разраства бавно, но стабилно.

Скот казва, че й помага и постепенното назначаване на добри специалисти, с чиято помощ тя развива и разширява базирания в Оситн бизнес. Все пак тя среща и някои предизвикателства, особено в личния си живот — първият й брак приключва малко след раждането на второто й дете.

Въпреки това се фокусира върху изграждането на екип от талантливи хора, които да помагат с развитието на бизнеса. Седем от първите служите — все жени — още работят с нея и до ден-днешен.

През 2010-а компанията прави преход и към търговия на дребно като отваря първия си магазин в Остин. Според Скот това е повратен момент за бизнеса и тя е твърдо решена бижутата й да се различават от традиционните.

Елитните бижутерийни магазини са известни с това, че са твърде формални и респектиращи с кадифените си мебели и затворените стъклени витрини. Кендра иска да създаде изживяване, което е топло, приветливо и най-вече — забавно.

В резултат на това клиентите в магазините на Kendra Scott са насърчавани да вземат в ръце и изпробват бижутата — нещо, немислимо при други марки бижута. Пазаруващите сами могат да създадат бижута за себе си като съчетават различни скъпоценни камъни и метал, различни обеци, огърлици, гривни и пръстени.

Сега компанията има 80 магазина за търговия на дребно в САЩ и уебсайт, който доставя по цял свят. Освен това нейните бижута се продават и в някои специализирани магазини в Европа.

Фирмата има около 2000 служители, 96% от които са жени. Въпреки че сега зад нея стоят инвестиционни компании, Скот остава мажоритарен собственик.

Кендра се оказва като еднорог в бранша. Тя не робува на трендове и жъне успехи, докато другите изпитват все повече затруднения. Основната причина за успеха е, че дизайнерката е наистина себе реализирала се жена — млада майка, положила много усилия, за да стигне там, където е сега.

Освен това Скот е мила и любезна и това се отразява и в отношенията в компанията и в магазините. Създава усещане за общност, което се харесва на клиентите. Няма я страховитата сянка на зловещия лидер, а само приятелска обстановка.

По отношение на самите бижута Кендра успява да предложи на клиентите точно каквото желаят и то на приемлива цена. Марката й предлага бижута с персонално усещане и силно излъчване, но на цена, която се възприема добре от клиентите. Освен това компанията участва в редица благотворителни инициативи.

Миналата година Kendra Scott дарява 5 млн. долара плюс хиляди бижута на благотворителни организации, предимно посветени на помощта на жени и деца.

Един от примерите за филантропията на компанията е програмата Kendra Cares, в която пациенти в педиатрични болници могат да създават бижута Kendra Scott безплатно за самите себе си или за родител или попечител.

Служителите на Kendra Scott също така са извършили над 2000 часа доброволчески труд и магазините на фирмата в САЩ са били домакини на над 10 000 събития за набиране на средства за благотворителни каузи.

Скот казва, че фирмата е твърдо решена да продължи с тези благотворителни инициативи, защото тя базира бизнеса на три фундамента — семейство, мода и филантропия, които са насока за всичко, което правят.

В насоката на "семейството" компанията предлага щедър отпуск по майчинство за работещи почасово и на пълен работен ден, финансово подпомагане за осиновяване и борба със случаи на безплодие, плюс фонд за подпомагане на семейства в кризисни периоди. Персоналът може да води бебета и малки деца на работното си място.

"Бижутата и модата може да изглеждат като повърхностна индустрия, но аз ги възприемам повече като възможност да сторя добро за общността", казва Скот, която е повторно омъжена и вече има три деца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гошо

    14 47 Отговор

    До коментар #1 от "Порки":

    Тя е грозна американка, какво като е богата! Много важно Не са и казвали да не се усмихва щото има грозна усмивка. Инъче е лъсната на фотошопа да няма ни бемка ни точка.

    Коментиран от #15, #18

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 комбайнер

    17 6 Отговор
    тази не си ли търси съпруг? свободен съм цяла есен, зима и пролет.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Мамула

    5 23 Отговор
    Та парясница е започнала от нула, ама сега ми яде мамула!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Тошо

    36 1 Отговор
    Няма надежда за тази държава, просто нямам думи за тези коментари. Умствени инвалиди.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Stefko 88

    26 2 Отговор

    До коментар #4 от "гошо":

    Абе Гошо тук става въпрос за можене! Тя може да прави бизнес с труд. Ти можеш ли да създадеш милиарда компания като си много убав? Браво на жената. А чак пък грозна американка не бих я нарекъл. Нито е дебела, нито изглежда зле. Ти си типичен русофил - прост и завистлив. Кой знае с какъв нерез спиш , нея коментираш...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 готин

    10 2 Отговор
    Защо непременно трябва да оплювате. Вземете пример от жената, малоумници, не стойте пред компютъра да драскате глупости. Как не се замисляте, че всичко това жената е постигнала с труд и упоритост. Само може да мечтаете за такива постижения. Браво Кендра!!!! Тя е не само успяла, но и красива жена.
  • 22 ТРОПЧО

    8 4 Отговор
    ТОВА МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ САМО В НОРМАЛНАТА ДЪРЖАВА НО В БОИКОВАТА НЕ ТУКА АКО ИМАШ ПЕЧЕЛИВШ БИЗНЕС ТИ ГО ВЗЕМАТ ИЛИ ТИ ПРИКЪРШВАТ АМБИЦИИТЕ НАЛАГАТ ТИ НЕПОСИЛНИ ПРАВИЛА ЗА ДА ТЕ ОНИЩОЖАТ
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Порки

    2 1 Отговор
    Милена, Милена - айде да ми ближеш члена
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.