Last news in Fakti

6 Септември, 2018 16:07 33 605 20

Невероятната история на математикът, печелил 14 пъти тото джакпот (СНИМКИ)

  • стефан maндeл-
  • математик-
  • алгоритъм-
  • печалба-
  • тото-
  • джакпот-
  • измама

Румънският математик и икономист Стефан Maндeл става център на внимание през 90-те години, благодарение на своя алгоритъм

Невероятната история на математикът, печелил 14 пъти тото джакпот (СНИМКИ) - 1

През 1990-те години румънският математик и икономист Стефан Maндeл намери начин да надхитри лотарията на Румъния, Австралия, Великобритания и САЩ. Той привлече хиляди хора, спечели няколко джакпота, а след това стана отшелник. Неговата история публикуваха Тhе Нuѕtlе.

„Алгоритъмът за подбор на числата“

В края на 1960-те младият икономист търси начин да свърже двата края. Неговата заплата в Румъния е около $88 и с тези пари той не може да изхрани жена си и двете си деца.

Подобно на много други, Maндeл решава да спечели от тотото. Той в продължение на няколко години в най-големи подробности изучава и изследва теорията на вероятността и в крайна сметка разработва алгоритъм за подбор на числата, който нарича „комбинаторна кондензация“.

Математикът заявява, че може съвсем точно да предскаже 5 от 6-те печеливши числа. Този алгоритъм намалява броят на потенциално печелившите комбинации от милиони до около хиляда. Заедно с приятелите си той попълва комбинациите и чака тегленето на тиража.

В крайна сметка математикът печели 78 783 румънски леи или около $19,3 хиляди. След като покрива всичките си разходи и дава дяловете на приятелите си, участвали в комбинацията, му остават около $4000. Това е достатъчно, за да се подкупят чиновниците и той бяга от Румъния.

Тото синдикатът

Невероятната история на математикът, печелил 14 пъти тото джакпот (СНИМКИ)

Maндeл се настанява в Австралия. Там се сеща, ĸaĸ може да спечели местния джакпот. Решението е съвсем лесно: трябва да се попълнят фишовете с всички комбинации. В австралийското тото печели комбинацията от шест числа от 1 до 54 или играта 6 от 54. Позволено е фишовете да се попълват или разпечатват вкъщи, а после да се заплатят в някой тото пункт.

През тези години, ако се закупи само по един билет за всяка възможна комбинация, то голямата награда със сигурност ще бъде спечелена, а печалбата в крайна сметка ще бъде една много прилична сума, дори и след като се приспаднат всички разходи. За една-две години той успява да убеди стотина души да обединят парите си и да образуват тото — синдикат. Maндeл автоматизира разпечатването на фишовете. Поставя множество компютри и принтери в една стая и организира разпечатването на фишовете с необходимите комбинации.

„Синдикатът“ търпеливо изчакал, когато джакпотът значително превиши общата цена на всички комбинации и след това разпечатва фишовете. Taĸa нареченият синдикат спечелва 12 тото игри с джакпоти в различни региони на Австралия и Великобритания.

Многократните, при това големи печалби, привличат вниманието на австралийските власти. В началото те забраняват да бъдат приемани разпечатани на принтер фишове, а след това и пускането на много фишове от един и същ човек.

Един тон печеливши фишове

Maндeл намира хора със сходни идеи и в САЩ и решава да спечели големия джакпот на Вирджиния. Там трябва да се избират числа от 1 до 44. „Само“ 7 055 052 комбинации.

Математикът създава тръст, в който над 2500 души инвестират по $3000. Така той събира над $9 милиона. В голям склад в Мелбърн инсталира 30 компютъра и 12 лазерни принтера. Maндeл наема 16 души, които печатат 7-метровите листове с фишове, на които са отбелязани всички комбинации. Всичко това отнема 3 месеца. След това този тон хартия е изпратен в САЩ, като транспортът струва $60 000.

На 12 февруари 1992 година джакпотът във Вирджиния, където както на много други места тази тото игра се нарича лотария, достига $27 милиона. Специално избраният координатор в САЩ организира екип от 25 куриера. Само за два дни, предварително разпечатаните всички комбинации на тото играта са пуснати в 125 тото пункта. Но един от тях не успява да обработи всички билети. В крайна сметка са пуснати 78% от всички възможни комбинации.

Тегленето на тиража е на 18 февруари и изтеглената комбинация е сред регистрираните фишове. Екипът на Maндeл печели $27 милиона, както и допълнителни бонуси в размер на $900 хиляди.

Четири години съдебни дела

Невероятната история на математикът, печелил 14 пъти тото джакпот (СНИМКИ)

Властите тълкуват действията на Maндeл като опит за измама на лотарийната система. Той застава в центъра на съдебно дело, в което участват 14 агенции от различни държави, включително ЦРУ и ФБР. В крайна сметка, нито математикът, нито неговият тръст са признати за виновни в каквото и да било нарушение на законите.

От Вирджиния Maндeл печели за себе си малко над $1 милион. Но харчи и се отнася твърде неразумно с тези пари и през 1995 година обявява фалит. Една от неговите най-неудачни инвестиции завършва с 20 месеца затвор в Израел.

Към днешен ден математикът е „пенсионер“. Той живее в тропическия остров Вануату близо до бреговете на Австралия.

След неговите печалби, повечето държави в света забраняват да се използват тези и подобните на тези начини за игра. Maндeл така и не разкрива своя „алгоритъм за подбор на числата“.

Невероятната история на математикът, печелил 14 пъти тото джакпот (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чемъй фаче домнуле

    168 7 Отговор
    Хахахаха, румънягата е бил дон Корлеоне на лотарията.......браво, един умен и предприемчив човек.
  • 2 акъл и пари

    110 3 Отговор
    Сега много лотарии позволяват онлайн залози и една подходяща програма "бот", който да ги въвежда +алгоритама му и ще ги разбие ! А човека тогава печатал тонове хартия, малко е изпреварил времето си !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Няма

    42 3 Отговор
    Алгоритъм, а пускане на всички комбинации, когато джакпота е огромен
  • 6 гост

    117 2 Отговор
    Питайте мамата на Делянчо Охранения как се печели от тотото. Тя знае.
  • 7 Пиниза

    18 9 Отговор
    Тази статия е пълна с измишльотини.Даже с всичките възножни комбинации да се играе пак не може да достигне сума която да е на печалба.На тото 6 от 54 възможните комбинации са 25 827 165 т.е. залога е 25 827 165 долара.Спечелва джак пота от 27 000 000 долара,прави му се удръжка 30% т.е.8 100 000 ,остава сумата от 18 900 000 долара която се изплаща в течение на 20 години.Така е по амерканските закони.Значи 6 927 165 долара е на загуба.В тото играта нема хитрост която да я приложиш и да спечелиш.Само случайно може да се спечели с неколко комбинации даже само с една.Случайност!!!!!!

    Коментиран от #8, #9

  • 8 АЛ КУРОПАТКИН

    6 7 Отговор

    До коментар #7 от "Пиниза":

    на 6 от 54 възможните комбинации са 18595558800 , това са 18,5 милиарда
    сумата се получава като се умножат последните 6 числа ,т.е. от 49 до 54
    49*50*51*52*53*54
    това е така защото първоначално имаме възможност от54 числа,след като изтеглим първото число за второто остават53 и т.н.докато изберем 6 числа

    Коментиран от #11

  • 9 Голям смях

    27 3 Отговор

    До коментар #7 от "Пиниза":

    Браточка,долавяш ли колко си прост.Статията ти казва,че човека е измислил схема и е преследван за това.Ти ходиш да ни се обесняваш,че е невъзможно.Това че не знаеш как да направиш нещо,не означава че не може да стане.

    Коментиран от #20

  • 10 Хари Мръсника

    17 2 Отговор
    Схемата си е ОК, но какво се получава ако джакпота е достатъчно голям да покрие разходите, но печелившата комбинация се улучи от 5 играчи да речем?
  • 11 Gencho

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "АЛ КУРОПАТКИН":

    Това е вярно само ако трябва да познаеш и точния ред на изтегляне. При тотото не е така, затова възможните комбинации се редуцират до 25827165, както написа Пиниза.
  • 12 Крокодила Гена

    5 2 Отговор
    Ако някой го интересува аз го зная. И това не е шега.

    Коментиран от #14

  • 13 Лопе де Вега

    4 0 Отговор
    Куропаткин, приличаш ми на шопа в зоопарка, който отрекъл съществуването на жирафа!
  • 14 тони

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Крокодила Гена":

    каже и на нас
  • 15 тони

    2 0 Отговор
    браво на него
  • 16 Зайко Байко многознайко

    4 1 Отговор
    Беден човек, жив дявол!
  • 17 Песимист

    0 1 Отговор
    Тираж 18 от 01.03.2020 г. 5 от 35, 2-ро теглене - числа 20,21,22,23,24. Първо теглене ..,20, 23, 24, ..

    Коментиран от #18

  • 18 big

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Песимист":

    тото мошенници
  • 19 ТРОШАЧА

    1 1 Отговор
    Значи според мен пък логиката е такава :В България играят тото да кажем около 2 милиона без значение с колко фиша. Значи ако се включи човек то той е между тези два милиона и шансът му си е същия. Все някой от тези два милиона улучва печалбата нали!? Ако играеш в щатите вероятно ще си сред 30 милиона играещи и съответно много по голяма конкуренция... И в края на краищата всичко си опира до късмет а именно джакпота да те улучи теб :) :) :)
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.