Last news in Fakti

10 Септември, 2018 12:34 15 986

Пробиотиците са по-скоро безполезни и всъщност могат да ви навредят

  • пробиотици-
  • полезни бактерии-
  • хранителни добавки-
  • чревна флора-
  • изследване-
  • израел

Предишни изследвания пък откриват връзка между нарушената чревна флора и затлъстяването, алергиите и възпаленията

Пробиотиците са по-скоро безполезни и всъщност могат да ви навредят - 1
Снимки: shutterstock

Пробиотиците са живи микроорганизми, които милиони хора по света приемат под формата на хранителни добавки, за да увеличат броя на полезните бактерии в организма си или да възстановят чревната си микрофлора след прием на антибиотици. И все пак остава въпросът дали те действително имат ефект, пише научният сайт New Scientist.

За да разберат какво наистина се случва в червата, когато хората приемат пробиотици, имунологът Еран Елинав и колегите му от научния институт "Вайцман" (Weizmann Institute of Science) в Израел проследили най-подробно какво се случва, след като човек погълне пробиотици.

В своето изследване екипът направил извадка от микробиома на здрави доброволци, чрез методи като ендоскопия и колоноскопия. Повечето други микробиологични изследвания разчитат на фекални проби, за да установят броя и въздействието на чревните микроби.

За целите на своето изследване учените дали на доброволците пробиотици под формата на фармацевтичен продукт, в който присъствали 11 полезни бактерии, сред които Лактобацилус и Бифидобактерия. След това екипът проследил дали тези бактерии създават успешно колонии в храносмилателната система и дали водят до някакви промени в активността ѝ.

Резултатите били поразителни.

Пробиотиците са по-скоро безполезни и всъщност могат да ви навредят
Снимки: shutterstock

За начало микробите, които се намират във фекалиите, не са представителни за тези, които са колонизирали червата. "Разчитането на фекални проби като индикатор за това, което се случва вътре в червата е неточно и грешно", обяснява Елинав.

Изследванията също така показали, че докато пробиотиците колонизират стомашно-чревния тракт на някои хора, червата микробиология на други ги отхвърля.

"Някои хора приемат пробиотици и те създават устойчиви колонии в червата им, но има и такива, които ги предават от единия край на стомашно-чревния тракт до другия", казва Елинав.

Те открили, че пробиотичните модели на колонизация са силно зависими от индивида, който ги приема. "Това доказва концепцията, че не всеки може да се възползва от универсалния пробиотик, който се продава в аптеката", обяснява още той и допълва, че пробиотиците на бъдещето трябва да са съобразени с нуждите на всеки човек индивидуално.

Пробиотиците са по-скоро безполезни и всъщност могат да ви навредят
Снимки: shutterstock

Изследването за действието на пробиотиците, изписвани от лекарите на техните пациенти, след прием на антибиотици също дало стряскащ резултат. Оказало се, че пробиотиците не само не помагат, но и забавят възстановяването на броя полезни бактерии, които по принцип виреят в човешкия организъм.

"Пробиотиците много силно и упорито възпрепятстват връщането на оригиналната микробиология в първоначалното й състояние. Това откритие беше много изненадващо и тревожно за нас. Този неблагоприятен ефект не е бил описван досега", казва Елинав.

Предишни изследвания показват, че съществува връзка между нарушената чревна флора и затлъстяването, алергиите и възпаленията. "Това е потенциално вредно, дори опасно", казва още ученият.

Пробиотиците са по-скоро безполезни и всъщност могат да ви навредят
Снимки: shutterstock



Свързани новини