27 Октомври, 2018 12:03 11 161 8

Вижте единствения начин да оцелеете в падащ асансьор

  • асансьор-
  • падане-
  • пада-
  • етаж-
  • сграда-
  • оцеляване-
  • счупване-
  • фрактура-
  • здраве

С тази техника можем да оцелеем, но все пак сме застрашени от наранявания и фрактури

Вижте единствения начин да оцелеете в падащ асансьор - 1
Снимка: Shutterstock

Пропадането с асансьор е едно от най-страховитите неща, което може да се случи на човек . Все по-масовото разпространение на тези съоръжения за бързо изкачване и слизане във високите сгради само по себе си увеличава риска от смъртоносни инциденти.

Експерти, обобщили резултатите от печалните инциденти, са стигнали до извода, че има един начин човек да увеличи шансовете си за оцеляване в падащ асансьор. Ето какво съветват те:

В никакъв случай не скачайте! Разпространената идея, че може да се подскочи в момента на удара на кабината в дъното на шахтата и някак си да се компенсира силата от сблъсъка, е грешна. Освен това много трудно ще разберете кога точно трябва да подскочите.

Да допуснем обаче, че сте успели да направите нужния подскок, което е изключително сложно в състояние на свободно падане. Скоростта, с която ще забавите падането си е едва около 3 км/ч, а това е абсолютно недостатъчно за да се спасите. Освен това може да ударите и главата си в тавана, което също ще смали шансовете ви за оцеляване.

Да продължите да стоите изправени в очакване на удара също е лоша идея. Ударът просто ще раздроби костите на краката ви и ще се сплескате на пода.

Каква е правилната стратегия?

1. Най-добре е в критичната ситуация веднага да легнете в хоризонтално положение. Така силата на удара ще се разпредели по-равномерно по цялото тяло. Въпреки това за жалост рискувате да се сдобиете със счупени кости.

2. Постарайте се да прикриете главата си с ръце. Няма съмнение, че при удара ще получите силно мозъчно сътресение заради рязката промяна на скоростта до нула. Но освен това друга голяма опасност заплашва главата ви: асансьорната кабина ще се разбие и е важно да се защитите от летящите парчета.

Това ви дава най-голям шанс да оцелеете при падането. А на 100% е сигурно, че нараняванията, които ще получите, ще са много сериозни.

Рекордно падане в асансьор без смъртен изход е преживяла Бети Лу Оливер. Тя била служителка в асансьор в Емпайър Стейт Билдинг. Пропаднала с кабината надолу 79 етажа и останала жива.

Вижте единствения начин да оцелеете в падащ асансьор

Тя се спасила благодарение на кабел, който се опънал в шахтата и смекчил удара. Още по-шокиращото е, че в същия ден тя оцеляла и при сблъсък на бомбардировач в сградата, в която работела. Нейният необикновен случай е вписан в Книгата с рекордите на Гинес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Циганин

    36 2 Отговор
    Единственият начин да оцелееш е ако гледаш падането по телевизията.
  • 2 Gordy

    2 2 Отговор
    Зачестиха падамоята с асансьори
  • 3 Guðmundsson

    24 0 Отговор
    Oт цялата статия излез ах с извода, че най-добре е по стълбите.
  • 4 Румяна Костова

    21 23 Отговор
    А, аз веднъж паднах в тоалетната на двора, но вътре ми хареса, защото беше топличко и имаше какво да се яде, а след два дни, когато поопразних около мен, си проправих път навън и излязох нов човек - заклет русофил и путинофил!

    Коментиран от #7

  • 5 СПМ

    7 1 Отговор
    В България повечето асансьори в Жилищните сгради са на 20-30 години,най-добре използвайте стълбите.
  • 6 да се вземе предвид че

    2 3 Отговор
    Съветите дето са дадени са много тъпи и просто няма как да се спасиш по тоя начин........идеята с подскока в момента на удара е най-удачната която съществува! Трудното е да се прецени точно кога да се подскочи!
  • 7 Патето Яки

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Румяна Костова":

    Румяно моме заповядай да изпразниш и нашият нужник щом ти харесва, няма да ти взема пари.
  • 8 Гост

    2 0 Отговор
    По време на падането подскачаш непрекъснато от 5-20 секунди в зависимост на каква височина си в този случай шанса е 50/50%, ако нищо не правиш шанса да не оцелееш е 100%.
    В първия случай става нещо като руска рулетка.