6 Ноември, 2018 14:51 3 836 13

Сексът гори калории? Пълна заблуда!

  • секс-
  • отслабване-
  • калории-
  • слаба-
  • заблуда-
  • лъжа-
  • фитнес-
  • спорт

Няма как сексът да замени редовните тренировки

Защо сексът не може да замести една хубава тренировка, ако искате да отслабнете, и защо пълният отказ от въглехидратите дава обратен ефект - тези митове се развенчават от специалиста по здравословно хранене Камила Акерберг, пише kanal3.

Първа заблуда: Сексът се брои за тренировка

Един от най-разпространяваните митове е, че едно хубаво боричкане между чаршафите ще изгори толкова калории, колкото и крос от километър и половина. Изследване, публикувано от списание PLOS ONE, показва, че мъжете средно изгарят 100 калории по време на секс, а жените - около 69 калории.

Според изследователите, мъжете горят средно по 4,2 калории на минута по време на секс, срещу 3,1 калории за жените, твърди сп. Men's Health. Едно проучване изчисли, че при 6-минутен секс мъж на около 30 г. ще изгори само 20 калории, което е само с 14 повече, отколкото ако само седи на дивана и гледа телевизия, съобщи Body+Soul.

Ето защо твърдението, че сексът може да замени спортуването и упражненията, е пълна заблуда.

Втора заблуда: За перфектно дупе трябват хиляди клякания

Камила Акерберг уверява, че има други начини за постигането на желаното стегнато дупе, вместо с часове да се правят хиляди клякания.

"Едно е сигурно: няма нужда от стотици клякания", уверява австралийката, която избягва от години подобни натоварвания заради тежка контузия в гърба. "Те са чудесно упражнение, но има други достатъчно разнообразни движения за тази цел".

Трета заблуда: Всекидневното броене на калории се отплаща

Постоянното ежедневно броене на калориите не е здравословно, още повече, че то писва на хората и не се издържа дълго.

Четвърта заблуда: Яжте зелени зеленчуци, с пълна забрана за захар и алкохол

Здравословната диета включва много зеленчуци, но само на зелено не се издържа, уверява Камила. Тя смята, че балансираното меню със зеленина, зеленчуци, пресни плодове, протеини, здравословни мазнини и добри въглехидрати са ключът към дългосрочни резултати.

"Ако си прекалено строг към себе си и се лишиш изцяло от захар и алкохол, като заложиш само на зеленина, най-вероятният финал ще е отказване от диетата и наваксване с преяждане", смята Камила Акерберг.

"Важно е в менюто да има колкото се може повече сурови продукти, да се избягват преработените храни и тези с ниска хранителна стойност. Алкохолът е приемлив от време на време и умерено - той стимулира огладняването", припомня експертът.

Пета заблуда: Пълна забрана на всички въглехидрати

Със сигурност през последните години сте чули заклинанието, че ако искате да свалите килограми, трябва да премахнете въглехидратите от менюто си. Проучвания подкрепят донякъде това твърдение, но пълната забрана на тази група може да наруши баланса.

Въглехидратите са важен източник на енергия, така че с подходящо количество и качество те носят на тялото усещане за ситост, а то определено помага в стремежа за сваляне на килограми.

Киноа, кафяв ориз, пълнозърнени тестени изделия, зеленчуци, млечни продукти и бататите (сладки картофи) - това са някои от подходящите източници на въглехидрати, които осигуряват дългосрочен прилив на енергия, спомагат за стабилизирането на кръвното налягане. Те освен това подобряват настроението, защото чрез тях се регулират хормони като серотонина и инсулина.

Пълното лишаване от въглехидратите крие и друга опасност, според диетолога от Австралия Линди Коен. "Дори да свалите килограми с пълно зачеркване на въглехидратите от менюто ви, едва ли бихте искали да правите това до края на живота си. А обикновено след пълното лишение, когато отново започнете да хапвате храни с въглехидрати, бързо ще си върнете предишното тегло", споделя тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 боцмана

    15 5 Отговор
    Ами какви калории искате да изгорите ако изкарате един заешки секс а жената през това време си чопли носа. Аз навремето като метнех някоя мацка комшиите се обаждаха в полицията мислили , че ще се изпотрепем. Накрая свикнаха и чакаха след колко време ще просна чаршафите да съхнат.
  • 3 Гост

    17 2 Отговор
    За здраветоо на стегнатото дупеее - ползвайте надървен чеп, от четвъртитите! Проф. Мермерски
  • 4 Кълвач

    5 1 Отговор
    Точно така, я го вижте Рон Джереми дали е отслабнал по време на бляскавата си кариера.
  • 5 Бодибилднер

    2 2 Отговор
    Аш коуууусун бе!
  • 6 Язе

    11 1 Отговор
    Всичко зависи от позата, продължителността и темпото.
  • 7 Радо

    6 2 Отговор
    Ако двама мъже врътнат една бамбина на чеверме половин час, доста калории ще изгори - гаранция!..като за два фитнеса.

    Коментиран от #8

  • 8 Браво

    1 5 Отговор

    До коментар #7 от "Радо":

    А, ако двама мъже врътнат трети , на колко се равнява?
  • 9 Бачо

    2 3 Отговор
    Не искам акъл от Камила и други тревопасни .
  • 10 hmhmhm

    7 0 Отговор
    За диети много се говори но истината е че трябва повече движение и по-малко храни и трябва да стане. Ген-а също е важен.
  • 11 курвоазие

    6 0 Отговор
    Те го казаха евачите,че мъжа гори повече калории!!!!Жената ако е статуя,няма как да изгори,исках да кажа ако я кара само на мисионерска!!!!!Има си хора за всичко!
  • 12 Г.З.

    3 0 Отговор
    Сексът за една вечер гори калории трупа емоции.Но за цял живот гори нерви,банкови сметки,добри приятели,положителни намерения,и много други неща.
  • 13 гост

    2 0 Отговор
    три пъти погледнах датата - тая статия, че и подобни коментари имаше преди няколко месеца