8 Ноември, 2018 14:10 8 789 1

Инфаркт или инсулт удря точно тези хора. Защо?

  • шум-
  • инфаркт-
  • инфаркт на миокарда-
  • инсулт-
  • амигдала-
  • стрес

Американски учени откриха при кои хора рискът от тези заболявания е 3 пъти по-висок и защо

Инфаркт или инсулт удря точно тези хора. Защо? - 1
Снимки: shutterstock

Шумът се оказва основен рисков фактор за две от най-сериозните и често срещани заболявания в наши дни.

Американски учени откриха при кои хора рискът от инфаркт или инсулт е по-голям и защо. Специалисти от Масачузетската болница в Бостън стигнали до това откритие по време на изследване, обхващащо 499 души на средна възраст 56 години.

Резултатите разкрили, че основен фактор за повишаване риска от сърдечносъдови болести, инфаркти и инсулти, е шумът.

Острият инфаркт на миокарда е заболяване, което засяга милиони хора по света. Той настъпва, когато определен участък от сърдечния мускул некрозира (умира) и възпрепятства доставката на кислород към сърцето. В повечето случаи това води до смърт или до различна степен на инвалидност. По данни на Националния център по здравна информация към Министерство на здравеопазването, всяка година, от остър инфаркт на миокарда, у нас умират близо 6 000 българи.

Инсултът пък е остро нарушение на кръвообращението в мозъка и води до същите последици. От Министерството на здравеопазването отбелязват, че през изминалата година броят на българите, засегнати от инсулт, е надхвърлил 50 000.

Доброволците от новото американско изследване били подложени на позитронно — емисионна и компютърна томография на мозъка и кръвоносните съдове.

Инфаркт или инсулт удря точно тези хора. Защо?

Въз основа на резултатите на всеки един от участниците била определена активността на амигдалата (Бадемовидно тяло) — зона в мозъка, част от лимбичната система, която отговаря за регулирането на нивата на стреса и емоционалните реакции.

След това екипът измерил и изследвал нивата и честотата на шум в районите, където живеели доброволците.

Инфаркт или инсулт удря точно тези хора. Защо?

Съпоставяйки данните, учените открили, че активността на бадемовидното тяло при хората, подложени на хроничен и силен шум, е много по-голяма, в сравнение с онези, които живеели на по-тихи и спокойни места.

При хората, живеещи в условия на силно шумово замърсяване, като автомагистрали и летища, амигдалата била проактивна, а нивото на възпаление на артериите им — по-високо. Учените отбелязват, че при такива показатели рискът от инфаркт и инсулт се увеличава 3 пъти.

В заключение, екипът съобщава, че през следващите 5 години, в резултат на нарушено функциониране на сърдечносъдовата система, включително сърдечни пристъпи и инсулти, пострадали 40 от участници в изследването.

Инфаркт или инсулт удря точно тези хора. Защо?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доктор Морков

    12 2 Отговор
    Може но с едно наум. Някой някъде ще направи друго изследване което ще покаже нещо друго и т.н. Холестерола отпада ли като фактор? Има данни че статините които свалят холестерола не предотвратяват инфаркт в хора с високи нива които не са имали инфаркт. Данните често са противоречиви до взаимноизключващи се.